CHP'nin YSK temsilcisi: Sandığı taşımak Anayasa'ya aykırı

CHP'nin Yüksek Seçim Kurulu'ndaki Temsilcilisi Yakupoğlu, 20 Eylül itibarıyla seçmen kütüklerinin kesinleştiğini ve sandıkların belirlendiğine işaret ederek ilçe seçim kurullarının sandık taşıma ve birleştirme yetkisinin olmadığını vurguladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Eylül 2015 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'nin YSK temsilcisi: Sandığı taşımak Anayasa'ya aykırı

TÜRKER KARAPINAR

Terör olaylarının arttığı Doğu ve Güneydoğu'daki valilikler, kaymakamlıklar ve ilçe seçim kurulları tarafından güvenlik gerekçesiyle Cizre'nin 3 mahallesi başta olmak üzere özel ve geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edilen yerleşim yerlerinde ki sandıkların taşınması ve birleştirilmesi yönünde yapılan başvurular, 28 Eylül pazartesi günü Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından karara bağlanacak.

Karardan önce CHP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu'ndan "Sandıkların taşınması Anayasa'ya aykırı uyarısı geldi.

1 Kasım seçimlerinde Ankara 1. Bölge 10. sıradan aday olan CHP YSK Temsilcisi Yakupoğlu'nun konuya ilişkin açıklamaları özetle şöyle:

9'UN ALTINDA DEĞİLSE BİRLEŞTİRİLEMEZ: "7 Haziran öncesi güvenlik endişesiyle Yüksek Seçim Kurulu'na sandık birleştirme taleplerinin tamamı reddedilmişti. Bu kararlar YSK'da, yayınlanmadı. Kararın gerekçesi 298 sayılı kanun. Her muhtarlık bölgesi bir sandık bölgesidir. Seçmen sayısı fazla ise birden fazla sandık kurulur. Ama bir muhtarlık bölgesindeki sandıkları başka muhtarlık bölgesi ile birleştiremiyor. Bir tek şartı var. O muhtarlık bölgesindeki seçmen sayısı 9'un altındaysa o sandığı başka bir muhtarlıkla birleştirebiliyor.

ANAYASA HATIRLAMASI: İlçe seçim kurulları tek başına sandık birleştiremezler. Çünkü sandık birleştirme Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü tarafından yapılır. 20 Eylül itibariyle seçmen listeleri kesinleşti ve sandık atamaları yapıldı. Şu anda Türkiye'de kaç tane sandık kurulduğu ve o sandıkların seçmen listesi bugün kesin. Tek hakimle böyle bir karar alamaz. Bunu yapsa yapsa YSK yapabilir. Eğer bunu başka bir sebeple yaparsa, kanunun tanımadığı bir yetkiyi Anayasa'nın 79. maddesine dayanarak kullanmış olacaktır.

6 ÜYE DERSE SANDIKLAR BİRLEŞİR: Konu YSK'nın önüne kaymakamlar, valiler, ilçe seçim kurulları dilekçeleri ile geldi. Şu ana kadar pek çok dilekçe geldi. Peyderpey alınmadı gündeme. Hepsi toplandı. Topluca pazartesi günü değerlendirilecek. Pazartesi günü 11 kişi bir araya gelecek. 6 üye 'ben Anayasa'nın 79. maddesi uyarınca şu şu sandıkların birleştirilmesini uygun görüyorum' derse, sandıklar birleştirilecek. Öyle de çıksa böyle de çıksa götüreceğiniz bir merci yok. YSK ne derse o olacak. Yetki YSK'da.

ARTÇILARI OLUR: Kararın kapasitesi önemli. Cizre'nin üç mahallesindeki sandıkları alıp başka bir mahalleye getirirse bu mikro bir düzenlemedir. Ama bunu geniş anlamda Cizre'nin bütün sandıklarını taşırsa makro düzenlemedir. Seçim sonucuna göre seçimi ikinci olarak kaybeden parti HDP veya AKP, 'vay sen sandıkları birleştirdin, benim seçmenim sandıklara gidemedi, seçim sonucunu da etkiliyor aradaki fark. Hadi seçimi iptal et' derse ne yapacak YSK? Bunun artçıları da gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber