Korucuların umudu Anayasa Mahkemesi

Bir köy korucusunun sosyal güvencelerinin sağlanması talebiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı dava Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Anayasa'nın üç maddesine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle Ankara'ya giden dava AYM'den gelecek görüşe göre karara bağlanacak.

Haber Giriş : 20 Ekim 2015 23:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Korucuların umudu Anayasa Mahkemesi

Yeşil kart diye bilinen Genel Sağlık Sigortası'na sahip olan korucuların sigorta primlerinin yatırılması ve sosyal güvenceye kavuşmak amacıyla İçişleri Bakanlığı aleyhine açtıkları dava Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta görev yapan 22 bini aşkın korucunun üye olduğu Güneydoğu Anadolu Köy Korucuları Federasyon Başkanı Seydoş Karadağ, geçtiğimiz yıl sosyal güvenceye kavuşmak üzere Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı. Davanın avukatı Yurdakan Yıldız, 442 sayılı Köy Kanunu'nda yer alan ve korucular için 'kısa ve uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmazlar' hükmünün Anayasa'nın 2.,10. ve 60. maddelerine aykırı olduğunu belirtip, iptali için AYM'ye müracaat etmek istediklerini mahkemeye iletti.

Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi de davacı vekilinin Anayasa'ya aykırılık iddiasının ciddi hukuki dayanakları olduğu sonucuna vararak dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

3 madde

Avukat Yurdakan Yıldız'ın eşitlik ilkesine aykırı bulduğu hükmün iptali için altını çizdiği üç Anayasa maddesi var. Anayasa'nın ikinci maddesi, Cumhuriyet'in nitelikleriyle ilgili:

'Cumhuriyetin Nitelikleri: Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.'

Onuncu madde eşitlik ilkesini içeriyor;

'Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.'

Altmışıncı madde ise sosyal güvenlik ile ilgili;

' Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır.'

AYM'den gelecek görüşe göre 1. İdare Mahkemesi'ndeki dava karara bağlanacak.

'Canımızı ortaya koyuyoruz'

Anayasa Mahkemesi'ne giden dava ile ilgili konuşan Seydoş Karadağ, binlerce korucunun sosyal güvenceden yoksun çalıştırılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Karadağ 'hak arama mücadelelerinin' saygısızlık olarak algılanmamasını istedi.

"Dava açmamız devlet babaya saygısızlık olarak yorumlanmamalıdır. Anamızın ak sütü gibi helal hakkımız için yola çıktık. Sigortasız kaçak işçi gibi çalıştırılıyoruz. 2010 yılından bu yana yeşil kart ile tedavi olabiliyoruz. Emekliliğimiz sosyal güvencesi olan insanlar gibi değil. Ya tazminat ya da düşük bir maaş arasında tercihte bulunmamız isteniyor emeklilikte. Diğer kamu görevini yapanlara tanınan haklara sahip olmak istiyoruz. Dava lehimize sonuçlanırsa diğer korucular için de emsal olacaktır."

Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber