Yarı zamanlı çalışma kolaylaşıyor

Kadın ve gençlerin iş hayatında daha fazla yer bulmasını sağlayan destekler geldi. Hibe ve kredilerle yarı zamanlı çalışma kolaylaştırılıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Ekim 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yarı zamanlı çalışma kolaylaşıyor

Faruk Erdem

İşsizlikle mücadelenin meyveleri alınmaya başlandı. Son 10 yılda 6.3 milyon kişi işe yerleşti. 2014'te bu rakam 1 milyon 332 bin oldu. İşgücüne katılım oranının yüksekliği işsizliğin hızlı düşmesini engelliyor. Yani çalışma yaşına erişenlerin sayısı artıyor. Bu da hesaba katıldığında son 10 yılda 7 milyon 95 bin kişi işe başladı. İş bulma açısından iki kesimin dezavantaj yaşadığını görüyoruz. Bunlar anneler ağırlıkta olmak üzere kadınlar ve yeni mezun gençler. Anneler çocuklarına yeterince zaman ayıramadıkları için iş hayatından çekiliyor. Yeni mezun gençlerin de tecrübe eksikliği dezavantaj. Kamunun ise açabileceği kadro sayısı sınırlı. AK Parti seçim beyannamesinde bu iki kesime yönelik çok önemli vaatler açıklandı. Teşvikler sadece gençleri ve kadınları değil ekonominin bütününü olumlu etkileyecek vergi ve prim geliri içeriyor. Geçtiğimiz hafta Şanlıurfa'da sohbet imkanı bulduğumuz Başbakan Ahmet Davutoğlu da gençler ve kadınlara verilecek teşviklerin ekonomiye katkı sağlayacağını söylemişti.

YARIM GÜN İŞ, TAM MAAŞ

Kadınların işgücüne katılım oranı, 2002'de yüzde 27.9 iken, 2014'te 33.6'ya yükseldi. AK Parti'nin seçim sonrası devreye sokacağı çalışmalar bu oranı yukarı çekecek. Kadın girişimcilere 100 bin TL'ye kadar 5 yıl vadeli kredi imkanı veriliyor. Ücretsiz doğum izni memuriyet kıdeminden sayılacak. Çalışan kadınlara ilk çocukta 2, ikincide 4, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarım gün çalışma hakkı geliyor. Ücret ise tam ödeniyor.

GENÇ PATRONLAR

Kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin TL hibe edilecek. 100 bin liraya kadar da kredi imkanı var. Kendi işini kuranlar 3 yıl gelir vergisi ödemeyecek. Maaşlı çalışanların ise bir aylığı devletten. Öğrencilerin burs ve harçlıklarında da artış var. 18 yaşını dolduran gençlerin Genel Sağlık Sigortası borçları ise silinecek.

EK GÖSTERGE VE TAZMİNAT

Başbakan Davutoğlu'nun Malatya'da açıkladığı 10 müjde arasında en dikkat çekeni polis ve uzman erbaşların ek gösterge rakamlarının yükseltilmesi. Bu, onların hem maaşlarını hem emeklilik ikramiye ve ücretlerini artıracak. Ayrıca polislere hizmet tazminatı zammı da geliyor. Muhtarların maaşlarının artırılması ve daha önce bu köşeden duyurduğumuz şubattaki öğretmen ataması da büyük kitleleri sevindirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber