Ankara Devlet Opera ve Balesi, iddialı yapıtlarlı sezonu açıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), yeni sanat sezonunda iddialı bale yapıtlarıyla seyircisini selamlayacak. Bale topluluğu, yeni sezonu 9 Ekimde üç bölümlük ''İlkbahar Tangosu'' adlı yapıtla karşılayacak.

Yeni sanat sezonu öncesinde ADOB Başkoreograflığı'na getirilen tecrübeli dansçı Zeynep Odabaşı önderliğindeki bale topluluğu, sezon boyunca ilgi çekici eserlerle sahnede olacak.

Sezonun ilk eseri üç perdelik ''İlkbahar Tangosu'' isimli bale olacak. Mauro Bigonzetti'nin ''Kasimir's Colours'', Marco Cantalopo'nun ''Concerto'' ve Robert North'un ''Entre Dos Aguas'' adlı koreografilerinden oluşan eser, 14 ve 28 Ekimde de izleyiciyle buluşacak.

Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eserinden bale sahnesine aktarılan ''Çalıkuşu'' yeni sezonda da izleyici karşısında olacak. Merih Çimenciler'in sahneye koyduğu ve Türk Sanat Müziği ile bezenen eserin dekor ve kostümleri Alexandre Vassiliev'in imzasını taşıyor. ''Çalıkuşu'' Feride'yi Arzu Dirin'in, Kamran'ı Armağan Davran'ın canlandırdığı eserde, iki sanatçıya diğer rollerde Almula Özlem, Volkan Ersoy, Gamze Toper, Ayşegül Aydemir, Zeren Topçu, Ertuğrul Bolat, Müge Göktan, Hakan Odabaşı, Oliver Spence, Mine Örsçekiç ile Sevim Başol eşlik ediyor.

''KUĞU GÖLÜ'' GELİYOR...

Yeni sezonun iddialı yapıtları arasında ilk sırayı ''Kuğu Gölü'' balesi alıyor.

Çaykovski'nin ölümsüz eseri, 16 yıl aradan sonra Başkent sahnelerine dönecek. Bünyesinde bir çok sürpriz barındıran eserde, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve 45 yıllık bale sanatçısı Meriç Sümen de ''kraliçe'' rolünü üstlenecek.

Mauro Bigonzetti'nin ''Turnpike'', Marius Petipa'nın ''Paquita'' ve Robert North'un ''Troy Game'' adlı koreografilerinden oluşan ''Dans Zamanı'' da yeni sezonda seyirciyle beraberliğini sürdürecek. Üç perdelik yapıt, 9 Kasımdan itibaren sahnelerde olacak.

TÜRK DANSÇILARI İTALYA YOLCUSU

ADOB'un 4 başarılı dansçısı Arzu Dirin, Serhat Güdül, Burak Kayıhan ve Emre Onuk, Aralık ayında İtalya'ya konuk olacak.

Linga topluluğunun davetlisi olarak İtalya'nın Treviso kentine gidecek dansçılar, 20 ve 22 Aralık'ta Theathre Octogone'de sahne alacak.

''İDDİALI GELİYORUZ''

ADOB Başkoreografı Zeynep Odabaşı, 1 Eylülde yeni görevini üstlendiğini söyledi.

Dansçı bir aileden geldiğini, babası Hüsnü Sunal'ın Türkiye'nin ilk erkek dansçısı olduğunu, annesi Evinç Sunal'ın ise ''Coppelia''daki rolüyle ''ilk başrol dansçısı'' unvanını kazandığını anlatan Odabaşı, ''Ben bu bale topluluğunun içinde büyüdüm. Annemin ve babamın izinden giderek baleyi seçtim'' dedi.

Okulda 3 sınıf atladığını ve yaşı müsait olmadığı için mahkeme kararıyla ailesinin rızası alınarak bale topluluğuna katıldığını belirten Odabaşı, ''Şimdi de en büyük hedefim yıllarımı verdiğim topluluğu daha da ileri götürmek'' diye konuştu.

"FANATİK ANKARALI''

Yeni sezonda iddialı yapıtlar sergilemeye hazırlandıklarını ve bunun hazırlıklarının da tüm hızıyla sürdüğünü anlatan Zeynep Odabaşı, Ankara'daki dansçıların çok yetenekli olduklarını söyledi.

''Kimse alınmasın ama, İstanbul'daki ünlü dansçılar bile Ankara kökenli'' diyen Odabaşı, bu konudaki düşüncelerini de, ''Ben fanatik Ankaralıyım. Ankara seyircisi de sanattan çok iyi anlayan, çok ilgili bir seyirci. Ankara'dan hiç bir yere ayrılmayı bugüne kadar düşünmedim. Bundan sonra da düşünmüyorum'' diye özetledi.

Kız kardeşi Ayşem Sunal'ın da sanat hayatını Belçika'da sürdüren başarılı bir dansçı olduğunu hatırlatan Zeynep Odabaşı, bale topluluğunun yüzünü de Avrupa'ya çevirmeyi hedeflediklerini belirtti. Odabaşı, 4 dansçının İtalya'ya davet edilmesinin ve genç dansçılardan Özge Başaran'ın geçtiğimiz günlerde Rusya'da ''Grand Prix'' ile ödüllendirilmesinin de bu konudaki önemli adımlardan olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber