Araçlara gündüz farı zorunluluğu geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Ekim 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelişmiş ülkelerde giderek yaygınlaşan ve son dönemde Türkiye'de de kısmen denenmeye başlanan gündüz farı uygulaması, Meclis gündeminde.

Geçtiğimiz aylarda AKP İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun yasa teklifiyle gündeme gelen uygulama, Meclis'ten geçerse, gündüz far kullanımı zorunlu hale gelecek. Far yakmayanlar 10 ceza puanı ve 101 YTL para cezasına çarptırılabilecek. Avrupa Birliği'ne üye 14 ülkede yasal zorunluluğu olan uygulamanın birliğe katılacak yeni ülkeler için kasım ayında müktesebata alınması bekleniyor.

Yeni yasama döneminde görüşülmesi beklenen teklif, Karayolları Trafik Kanunu'nun trafikte ışıkların yakılmasını kurallara bağlayan hükmüne bir madde eklenmesini öngörüyor. Yapılan son araştırmalara göre uygulamanın ölümlü kazaları yüzde 24,8, yaralanmayla ilgili kazaları ise yüzde 20 azalttığı ortaya konuldu. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun da destek verdiği gündüz far kullanımı 1961'den beri Amerika'da uygulanıyor. Uygulama hayata geçerse trafik kazalarının önemli ölçüde azalacağını savunan AKP İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, gündüz farların yakılmasını öngören teklifi hazırlama gerekçesini, ?Uygulamayı hayata geçirebilirsek, yüzlerce insanın sakatlanmasını ya da ölmesini engelleyebileceğiz. Yaktığımız ışık yaşam ışığımız olacak.? diye açıklıyor. Uygulamanın Avrupa Birliği'nde yer alan 14 ülkede zorunlu olduğunu dile getiren Uslu, gündüz far yakılmasının kasımda müktesebata alınacağına değiniyor.

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar ise trafikte en temel kuralın ?gör ve görün' olduğunu belirterek, gündüz farı uygulamasının büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Bu kuralın Avrupa ülkelerinde 10 yıldır zorunlu olduğuna dikkat çeken Tombaklar, Türkiye'de uygulamanın yeterince bilinmemesinden yakınıyor. Gündüz farının, trafik kazalarını önlemede en ucuz yöntemlerden biri olduğunu aktaran Tombaklar, farları yakılı aracın çok daha kolay fark edildiğini sözlerine ekliyor.

Dünyada gündüz farı uygulaması

Kanada'da gündüz farının kazaları yüzde 11,3 azalttığı tespit edildi. Danimarka'da zincirleme kazalarda yüzde 6, sağa dönüşlerde gerçekleşen kazalarda ise yüzde 34 düşüş kaydedildi. Amerika'da uygulamanın önemini fark eden üreticiler, araçlarında otomatik olarak gündüz farı kullanımını sağlayan düzenlemelere gittiler. Kanada, Danimarka, Finlandiya, Macaristan, İzlanda, Norveç ve İsveç'te bu konu yasalarla düzenlenmiş durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber