7 Haziran'da sandığa gitmeyen yüzde 8 önemli rol oynadı!

AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerindeki oy artışının, 7 Haziran'da sandığa gitmeyen yaklaşık yüzde 8'lik seçmenin bu kez oy kullanmasıyla sağlandığı; 1 Kasım'da ise MHP ve HDP seçmeninin sandığa gitmediği belirtildi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Kasım 2015 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
7 Haziran'da sandığa gitmeyen yüzde 8 önemli rol oynadı!

Adeta şehir efsanesine dönüşen "sol seçmen sandığa gitmiyor, tatili tercih ediyor" klişesinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 1 Kasım seçimlerinin kaderini, 7 Haziran'da sandığa gitmeyen yaklaşık yüzde 8'lik AK Partili seçmenin belirlediği belirlendi.

1 Kasım seçimlerinin galibi olan AK Parti, 7 Haziran seçimlerine göre oyunu 4 milyon 188 bin artırarak yüzde 49'u aştı. Bu artışın kaynağı konusunda farklı hesaplamalar yapılırken, kamuoyu araştırmacısı Bekir Ağırdır önceki gün NTV'de ilginç bir grafik üzerinden partiler arasındaki oy geçişgenliğini analiz etti.

NEREDEN GELDİ?

Ağırdır'ın her iki seçimde 970 ilçe sandık sonuçları karşılaştırması üzerinden yaptıkları hesaplamalara göre, bu seçimlerde CHP'den AK Parti'ye birkaç binlik oy geçişi dışında fazla oy gelmedi, MHP'den ise AK Parti'ye sadece yüzde 4 oy kayması olurken, HDP'den de çok fazla bir kayma olmadı.

SANDIĞA GİTMEYENLER

Buna göre, AK Parti'nin yüzde 49.4'lük oyunun yüzde 2.5'luk bir kısmı diğer partilerden gelirken, asıl önemli katkı, 7 Haziran'da sandığa gitmeyen yüzde 13'lük kesimden gelen oylarla oldu. Bekir Ağırdır, 7 Haziran'dan oy kullanmaya gitmeyen yüzde 13'ün yarıya yakınının 1 Kasım'da sandığa gittiğini ve AK Parti için oy kullandığını; AK Parti'nin aldığı yüzde 49.4'lük oyun yaklaşık yüzde 8'inin buradan geldiğini açıkladı.

BU KEZ DİĞERLERİ GİTMEDİ

Ağırdır, 7 Haziran'daki MHP seçmeninin yüzde 11'inin 1 Kasım'da oy kullanmaya gitmediğini belirtirken, HDP'nin de yüzde 9'unun yani yaklaşık her 10 HDP seçmeninden 1'inin de bu kez sandığa gitmediğini söyledi.

7 Haziran'da sandığa gitmeyen yüzde 13 ile 1 Kasım seçimlerinde sandığa gitmeyenlerin aynı kişiler olmadığına dikkat çeken Ağırdır, "Bunlar başka insanlar. 7 Haziran'da gitmeyenlerin önemli bir kısmı bu kez AK Parti'ye oy vermiş. Şimdi ise HDP'de ağırlıklı olarak ve MHP'de seçmenleri sandığa gitmemiş" dedi.

MEMNUNİYET ÖNEMLİ

Ağırdır, "Eğer bu analiz doğruysa bize şunu söylüyor; hareket partiler arasında olmaktan daha çok, parti ile tabanı arasındaki ilişki içinde dönüyor. AK Parti kendi tabanını tatmin ettiği sürece taban kendi partisine oy veriyor, tatmin etmediği sürece sandığa gitmiyor. Herkes kendi bulunduğu pozisyonda ve kendi partisiyle ilişkisini tanzim ediyor. Başka partiyle dönmek yerine sandığa gitmiyor" yorumunu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber