Mustafa Şentop: Başkanlık olursa krizler yaşanmaz

Türkiye'de mevcut sistemin tıkanması Başkanlık Sistemi'ni yeniden gündeme getirdi. AK Parti'li Mustafa Şentop, "Başkanlık sistemi olsaydı 7 Haziran'da bir istikrar, hükümet sorunu yaşanmazdı" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Kasım 2015 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mustafa Şentop: Başkanlık olursa krizler yaşanmaz

Şerife Güzel

Meclis'te geçmişte oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, STAR'a Başkanlık Sistemi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. AK Parti'nin Başkanlık Sistemi'ne yönelik önerilerinin "muğlak ve içeriği belirsiz" olmadığını vurgulayan Şentop, "Başkanın nasıl seçileceği, hükümet sistemi, yetkileri, sorumlulukları, başkanla parlamento ve yargı ilişkileri somut olarak düzenlenmiş durumda. Şu anda Meclis'in internet sayfasında yeni Anayasa sayfasında AK Parti'nin önerisi madde madde var" diye konuştu.

ÖZAL DA İSTEDİ

AK Parti'nin Başkanlık Sistemi önerisinin mimarlarından olan Şentop, Başkanlık Sistemi'nin sadece, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya attığı bir tez olmadığını vurguladı. Mustafa Şentop, hem başbakanlık, hem de cumhurbaşkanlığı yapmış olmalarından dolayı hükümetler ile cumhurbaşkanları arasında yaşanan sorunları en iyi algılayabilecek olan Süleyman Demirel ve Turgut Özal'ın da Başkanlık Sistemi'ne yönelik taleplerinin olduğuna işaret etti. Şentop, "Bu konuyu hem başbakan, hem cumhurbaşkanI olarak her iki açıdan da gören insanlar. Onların bu talepleri dile getirmeleri önemli" dedi.

İSTİKRAR İÇİN ŞART

"Türkiye'de başkanlık sistemi olsaydı 7 Haziran'da bir istikrar, hükümet sorunu yaşanmazdı" diyen Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü Türkiye seçim yapıyor. Seçimlerin adı 'milletvekili genel seçimi.' Yani halk, parlamentoyu seçiyor. Ama ülkeyi parlamento yönetmiyor. Ama hükümeti millet seçmiyor. Hükümet, parlamentonun içinden çıkıyor. Uygun kompozisyon oluşmuşsa hükümet belli oluyor. Yok olmamış ise seçim yapmışsın, parlamento belli, ama Hükümet yok. Sonra hükümet arayışları. Halbuki Başkanlık Sistemi bu sorunu çözüyor. Başkanlık Sistemi'nde vatandaş her ikisini de seçiyor. 7 Haziran'da Başkanlık Sistemi olsaydı halk iki oy kullanacaktı. Bir sandıkta başkan, diğer sandıkta parlamentoyu seçecekti. Dolayısıyla hükümet sorununu, istikrar sorununu kesin olarak çözmüş olacaktı. Birinci turda olmazsa ikinci turda mutlaka çözmüş olacaktı. Hükümet kesin olarak belli. Hükümetin süresi de belli. 4 yıllığına ise 4, 5 yıllığına ise 5 yıl süreyle kimin hükümet yapacağı belli. Partiler arasında anlaşmazlık, milletvekilleri transferleri, partiler anlaşamadı, 5-6 ay sonra hükümet düştü gibi meseleler yok. Çünkü hükümeti millet seçiyor ve bir dahaki seçimde son veriyor."

TEORİDE UYGULANIYOR

Yerel bazda Türkiye bunun uygulandığına dikkati çeken Şentop, şunları kaydetti: "Belediye başkanını ayrı, belediye meclisini ayrı seçiyoruz. Belediye başkanı belediye meclisinin içinden çıkmıyor. Dolayısıyla yerelde de Türkiye'nin yabancı olmadığı bir sistem. Sistemin vadettiği şey, doğrudan hükümetin seçilmesi, bunun getirdiği belirlilik ve istikrar. Anayasa'da gösterilen süre boyunca hükümetin devamlılığını garanti ediyor. Siyasi istikrarı garanti eden bir sistem. Teorik olarak da, gerçek kuvvetler ayrılığı Başkanlık Sistemi'nde var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber