Sayışta, e-devlet sitelerine puan verdi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Ekim 2006 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay kamu kurumlarının internet sitelerini görme engellilerin kullanacakları biçimde hazırlamadıklarını bildirdi ve e-devlet uygulamalarını bu açıdan eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı, en başarılı internet sitesine sahip kamu kurumu seçildi.

Sayıştay'ın ?e-Devlete Geçişte Kamu Kurumları İnternet Siteleri? konulu Performans Denetimi Raporu, TBMM'ye sunuldu. Raporda vatandaşların kimi devlet hizmetlerine bilgisayarları aracılığıyla ulaşmaları ve bürokratik işlemlerin azaltılması anlamına gelen e-devlet uygulamaları büyüteç altına alındı, kamu internet sitelerine puan verildi.

RAPORDAN NOTLAR: KÖRLERİ UNUTTULAR!

Sayıştay'ın bir çok kamu kuruluşu internet sitesi için yaptığı eleştirilerde ?Web sayfasının görme engelliler açısından kullanılabilir bir şekilde hazırlanmaması sitenin olumsuz yönüdür? ifadesi yer aldı. Sayıştay kamu sitesinin büyük çoğunlukla yeterli sıklıkta güncellenmediğini, güvenlik sertifikası almadığını, uluslararası standartlara uygunluklarının takip edilmediğini olumsuzluklar arasında saydı. Sayıştay'ın sitelerde 2005 sonu ve 2006'daki kimi incelemeler itibarıyla saptadığı eksikliklerden bazıları şöyle:

-Başbakanlık internet sitesi duyma engellilere kolaylıklar tanırken görme özürlülerin kullanımına olanak tanımıyor. Başbakanlık sitesinin güvenlik sertifikası bulunmuyor. Güvenlik sertifikası alınması, çeşitli vatandaş kayıt bilgileriyle kurum bilgilerinin daha iyi korunabilmesi anlamına geliyor. Başbakanlık sitesinin uluslar arası dillerde yayımlanması da istendi. Raporda Başbakanlık'a bağlı müsteşarlıkların sitelerini duyma engellilere sağladıkları kolaylıklar övüldü.

-Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesi, Microsoft'un İnternet Explorer dışındaki bazı tarayıcılarda düzgün çalışmıyor. Sayıştay uzmanları deneylerini Explorer, Mozilla, Netscape ve Opera gibi tarayıcılarla yaptı.

-Dışişleri Bakanlığı sitesinin de güvenlik sertifikası bulunmuyor, Maliye Bakanlığı sitesinde logo yer almıyor.

-Bayındırlık ve Tarım, Çalışma, Enerji bakanlıkları sitelerinde gerekli dökümanların birden çok program türünde ve ücretsiz sunulmaması eksiklik sayılıyor.

-Sayıştay birçok kamu kurumu için sade ve anlaşılır ana sayfa ve sayfalar yapmalarını önerdi.

-Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinin güvenlik sertifikası bulunmuyor.

-SSK ve Gelir İdaresi'nin internet siteleri pek çok kamu kurumunun aksine özel sektör tarafından ücretli kurulmuş durumda. SSK e-devlet uygulamalarının önemli bir bölümünü yerine getiriyor.

TBMM GENEL KURULUNA SUNULACAK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüp rapor haline getirildikten sonra TBMM Genel Kurulu'na sunulacak olan Performans Denetimi Raporu'nda, Türkiye'de kamu internet sitelerinin eşgüdümden, merkezi bir koordinasyondan uzak, kurum yöneticilerinin inisiyatifiyle yapıldığı belirtildi.

Raporda 2005 yılında 8 bin 115 olan kamu internet sitesi sayısının Haziran 2006 itibarıyla 10 bin 359'a ulaştığı bildirildi, ?Bilgi toplumuna gidilen yolda, sitelerin sayısındaki artış önemli olmakla beraber, bu çalışmaların bir plan dahilinde yürütülmediği, kurum yöneticilerinin inisiyatifinde, e-kurum düzeyinde ve standartlara uygunluğu gözetilmeden gerçekleştirildiği görülmektedir? denildi.

ARKA PLANDA KAĞIT-KALEM DEVREDE

İnternet sitelerinin vatandaşın tercih ve ihtiyaçlarına göre gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Sayıştay, kamu internet sitelerinden halen ağırlıklı olarak bilgi ve doküman sunulduğunu, elektronik hizmet sunumunda ise yeterli gelişme sağlanmadığını bildirdi. Raporda, ?Oysa sunulan hizmet çeşidinin ve kalitesinin artırılması, söz konusu hizmetlerin klasik usulde çalışanlar eliyle sunulmasından ve dolayısıyla bürokratik işlemlerin devam etmesinden kaynaklana maliyet ve zaman kayıplarını önlemenin en önemli aracıdır? denildi.

Raporda, kamu kurumlarının elektronik ortama aktarılan hizmetlerin üçte birinin arka plandaki hazırlıklarının tamamen elektronik ortamda, geri kalan üçte ikinin ise dosya üzerinde çalışmak gibi klasik yöntemlerle gerçekleştirildiği yer aldı. Yani vatandaşın elektronik işlemlerinin üçte ikisi devlet dairelerinde yine kağıt-kalem-dosya yöntemleriyle yeniden değerlendiriliyor.

GÜVENLİK YETERSİZ

Sayıştay kamu sitelerindeki?güvenlik? konusunda ise, ?Anket? vatandaşın güvenlik konusundaki kaygılarının yersiz olmadığını göstermektedir? Bu sonuçlar kamu kurumlarının elektronik işlemlerinde güvenlik konusunda ciddi eksiklikler olduğunu ortaya koymaktadır? dedi. Kamu internet sitelerinin üçte birinde SSL güvenlik sertifikası bulunduğunu kaydeden Sayıştay, ?Bilgi güvenliği politikası yeterince oluşturulmamış? saptamasını yaptı.

BİRİNCİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

Sayıştay bilim adamlarının desteğiyle hazırladığı raporda kamu kurumlarının internet sitelerine tasarım, dolaşım, içerik, erişebilirlik açısından puanlar da verdi. Buna göre Dışişleri Bakanlığı en başarılı siteyi hazırlayan kurum oldu. Sitelerin aldıkları puanlar şöyle:

Dışişleri Bakanlığı 620

Çevre Bakanlığı 559

Kültür Bakanlığı 542

Bayındırlık Bakanlığı 529

Meteoroloji 527

Sağlık Bakanlığı 526

Diyanet İşleri Başkanlığı 498

Bağ-Kur 485

Gümrük Müsteşarlığı 472

SSK 510, Gelir İdaresi 446

Milli Eğitim Bakanlığı 443

Başbakanlık 430

Emniyet Genel Müdürlüğü 428

Emekli Sandığı 422

Adalet Bakanlığı 411

İçişleri Bakanlığı 408

Sanayi Bakanlığı 384

Tarım Bakanlığı 363

Çalışma Bakanlığı 349

Ulaştırma Bakanlığı 344

Maliye Bakanlığı 326

Enerji Bakanlığı 317

Devlet Personel Başkanlığı 290

Milli Savunma Bakanlığı 281

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber