Sezer, 'Mesleki Yeterlilik Kanunu'nu onayladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2006 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu"nu onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu'nun yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği bildirildi.

"MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU KANUNU"

Kanuna göre, ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek, denetim, ölçme, değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere "Mesleki Yeterlilik Kurumu" kurulacak.

Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenim gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler, bu kanun kapsamı dışında tutulacak.

Kurumda; Meslek Standartları Daire Başkanlığı, Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanlığı, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği oluşturulacak.

Kurum, ulusal mesleki yeterlilik sistemiyle ilgili yıllık gelişme planlarını hazırlayacak, geliştirecek, uygulayacak veya uygulattıracak, denetleyecek, standartları belirlenecek meslekleri ve bu standartları hazırlayacak kurum ve kuruluşları tespit edecek.

Mesleki Yeterlilik Kurumu, Yükseköğretim Kanununa tabi teknik ve mesleki eğitim veren yüksek öğretim kurumlarında ulusal meslek standartlarına uygun eğitim ve öğretim yapılabilmesi için Yükseköğretim Kurulu ile orta öğretim düzeyindeki mesleki ve teknik eğitim veren öğretim kurumlarında ulusal meslek standartlarına uygun eğitim ve öğretim yapılabilmesi için de Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapacak.

Teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterlilik esasları ile ulusal mesleki yeterlilikler alanındaki eğitim ve öğretim kurumlarını ve programlarını akredite edecek kurumları da Mesleki Yeterlilik Kurumu belirleyecek.

Kurum, sınav ve belgelendirme sistemi kapsamında yeterliliği belgelendirecek yetkilendirilmiş kurumları belirleyecek ve sınavlarda başarılı olanlara sertifika verilmesini sağlayacak; Türkiye'de çalışmak isteyen yabancıların sahip oldukları mesleki yeterlilik sertifikalarının doğruluğunu belirleyecek; ulusal mesleki yeterlilik standartlarının teknolojideki gelişmelere uygun geliştirilmesini, yeterlilik standartlarının yükseltilmesini, uluslararası alanda tanınmalarını sağlayacak.

Mesleki alan ve sektörler arasındaki yatay ve dikey geçişler için gerekli yeterliliklerin belirlenmesi; diğer ülkelerdeki benzer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması; hizmet satın alımı, projelerin geliştirilmesi ile eğitim, araştırma, konferans, seminer ve yayın faaliyetlerinde bulunmak da kurumun görevleri arasında yer alacak.

Kurumun genel kurulunda, çeşitli bakanlıklardan üyelerin yanı sıra üniversitelerden, YÖK tarafından belirlenecek 3 öğretim üyesi ile çeşitli kurum, konfederasyon, oda ve sendikaların temsilcileri görev yapacak.

Kurumun yönetim kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, kamu kurumu, işçi sendikaları konfederasyonları, işveren sendikaları konfederasyonları temsilcilerinden oluşacak.

Yasaya göre, kurum tarafından görevlendirilen kurum ve kuruluşlarca hazırlanan meslek standartlarının, ulusal meslek standardı olarak kabul edilebilmesi için gerekli incelemeyi yaparak, yönetim kurulunun onayına sunmak üzere sektör komiteleri kurulacak.

Sektör komiteleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, meslekle ilgili diğer bakanlıklar, işçi ve işveren kuruluşları, meslek üst kuruluşları ve kurumun birer temsilcisinden oluşacak. Çalışmalara, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyeleri de danışman olarak davet edilebilecek.

Mesleki yeterlilik düzeyinin, kurum tarafından yetkilendirilecek personel belgelendirme kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak sınavla belirlenmesi öngörülüyor. Sınavlarla ilgili esas ve usuller ile teorik sınavdan muaf tutulacak meslekler ve kişiler, kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Açılacak sınavlarda başarı gösterenlere, kurum tarafından onaylanmış mesleki yeterlilik düzeyini gösteren belge veya sertifika verilecek. Kurum hizmetleri, iş mevzuatı hükümlerine göre istihdam edilen uzman yardımcısı, uzman ve diğer personel tarafından yürütülecek. Yönetim kurulunun onayıyla yürürlüğe konulacak yönetmelik esaslarına göre, yabancı uzmanlar istihdam edilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber