AKP ilçe başkanından itiraf: Evet atamalarda dahlim oldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Ekim 2006 05:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beypazarı itirafları

Beypazarı, AKP İlçe Başkanı Kaplan'ın tayinini çıkarttığı söylenen bürokratları ve AKP'lilerin aldığı ihaleleri konuşuyor. Kaplan, 'Sadece vergi dairesi ve emniyet müdürlerinde dahlim oldu' dedi

Aydın Hasan

Ankara Beypazarı'nın AKP İlçe Başkanı Tuncer Kaplan, kamu ihalelerine siyasi müdahale olduğu gerekçesiyle izne ayrıldığı ileri sürülen Kaymakam Haluk Nadir'le anlaşamadığını, emniyet müdürü ve vergi dairesi müdürünün tayinlerinin çıkmasında etkisi olduğunu kabul etti.

Beypazarı, özgün mimariye sahip tarihi evleri ve gümüş işlemeciliğiyle İç Anadolu'nun sayılı turistik ilçelerinden biri.

Bu şirin ilçe de şimdi AKP'yle ilgili söylentiler öne çıkmış durumda. ihale pazarlıkları ve iktidar partisi mensuplarının yerel bürokrasiye baskı yaptıkları söylentileri, her kesimden vatandaşın dilinde.

Yeni başkan ve tayinler

AKP İlçe Başkanı Tuncer Kaplan'ın 18 Mart'taki kongrede ilçe başkanı seçilmesinden sonra yerel bürokrasinin yapısını değiştiren tayinler dikkat çekici bir nitelik kazandı. Yaz aylarında tayinleri çıkarak ilçeden ayrılan yöneticiler şöyle:

Ziraat Bankası Müdürü Tahsin Mazılıgil, İlçe Emniyet Müdürü Yavuz Bal, Vergi Dairesi Müdürü Bahattin Öztürk, Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Natık Aydemir ve Tarım Kredi Kooperatifleri Müdürü Ömer Dir.

Eski Refah ve Faziletli

Kaymakam Nadir de tayininin çıkacağına ilişkin söylentiler üzerine, eylül sonunda 13 Ekim'e kadar izne ayrıldı. Nadir'in AKP'li ilçe yöneticilerinin istekleri çerçevesinde oluşan siyasi baskılar nedeniyle bu kararı aldığı ileri sürüldü.

AKP binasındaki odasında sorularımızı yanıtlayan Kaplan, özetle şunları söyledi:

AKP'nin ilçe kongreleri içinde en demokratik olanı bizimki oldu. 154 oyla seçildim. Diğer iki aday 128'er oy aldı. Beypazarı'nın Tacettin köyündenim. 1990'da RP'de görev aldım. FP'nin kurucu ilçe başkanlığını yaptım.

Ziraat Bankası ve kooperatif müdürü ile vergi dairesi müdür yardımcısının ayrılmalarında etkim olmadı. Sadece vergi dairesi müdürü ile emniyet müdürünün gitmesinde dahlim oldu. Hazirandaki festivalde maliyeciler Ankara'dan gelerek denetimde bulundu. Bu sıkıntı yarattı. Esnaf tepkiliydi. Bu olay nedeniyle müdürle tartıştık. Bana "Geleceklerinden haberim yok" demişti. Meğer geleceklerini iki gün öncesinden biliyormuş. Bana "Madem gücün yetiyordu da niye geldi adamlar o zaman?" dedi. Ben de yanlışlıkları yukarıya bildirdim. Ankara'ya defterdara giderek anlattım.

Biz 'kalmasın' dedik

MHP'li Belediye Başkanı (Mansur Yavaş) festivaldeki konuşmasında bize ağır eleştiriler yöneltiyordu. Emniyet müdürünü arıyorum, "Tutanak tutun" diyorum belediye başkanı hakkında. Adam telefonunu açmıyor. Tayin dönemi gelmişti. Kalmak istiyordu, biz "Kalmasın" dedik. Kalması için de bir şey yapmadık.

Kaymakamla uyum içinde çalışamıyoruz. Kendisine yönelik sıkıntılarımızı kendisine de söyledim. İlçeden ayrılmak isterse üzülmem.

İhalelerde zarar ediyorlar

Mırık-çırık meselelerle uğraşmak istemiyorum. Parti yönetiminden ya da partiliden arkadaşlarımızın bazı ihalelere girdikleri doğrudur. Girmemeleri yönünde tavsiyelerde bulundum, ama insanlar ticaret yapıyor. Giriyorlar ama zarar ediyorlar. İhalelere hiçbir şekilde karışmıyorum.

17 ihalenin 7'sini Başkan Kaplan'ın eski şirketi aldı

Kaymakam Haluk Nadir'in izne ayrıldığı, bazı yerel kamu yöneticilerinin art arda tayinlerinin çıktığı Beypazarı'ndaki "ihale pazarı"nda AKP'lilerin ön planda olması dikkat çekti.

İlçede ihalesi merkezi yönetim tarafından yapılan üç inşaat var. Adalet Bakanlığı'nca ihalesi yapılan adliye sarayının inşaatını AKP Ankara Yenimahalle Belediye Meclis üyesi Tekin Koçak'ın şirketi yapıyor.

Hâlâ yönetici görünüyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihalesini yaptığı öğrenci yurdu ile endüstri meslek lisesinin inşaatını da Nallıhan'dan AKP İl Genel Meclisi üyesi olan İsmail Öntaş'ın şirketi sürdürüyor.

Yerel ihalelerde de Köydes projesi çerçevesindeki köylere yönelik yol, su ve kanalizasyon çalışmaları öne çıkıyor.

Bu ihalelerde adı geçen Çağdaş İnşaat'ın önceki sahibi olan AKP İlçe Başkanı Tuncer Kaplan, şirketteki hissesini Ağustos 2004'te AKP İlçe Yönetim Kurulu üyesi Birol Koçak'a devretmiş.

Kaplan, Mart 2006'daki AKP ilçe kongresinde, Koçak'ı yönetim listesine almış. Ticaret Odası kayıtlarında hâlâ şirketin genel müdürü olarak görünen Kaplan, şirketle hiçbir bağının olmadığını söyledi.

Köydes'ten alınan işler

Beypazar Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin bu yıl Köydes projesi kapsamında yaptığı 17 ihaleden 7'sini Çağdaş İnşaat aldı. Bu ihaleler ile bedelleri şöyle:

Köst köyü 50 tonluk içme suyu deposu - 22 bin 715 YTL.

Üreğil köyü, 100 tonluk içme suyu deposu - 34 bin 465 YTL.

Saray köyü, 30 tonluk birliktirme depo, ENH hattı ve terfi binası - 23 bin 600 YTL.

Dereli köyü, içme suyu isale boru hattı baş bağlantı, döşeme, sanat yapısı - 12 bin 685 YTL.

Acısu köyü kanalizasyon şebekesi ve foseptik - 27 bin 140 YTL.

Yukarı Ulucak köyü kanalizasyon şebekesi ve foseptik - 60 bin 180 YTL.

Kırşeyhler köyü kanalizasyon ilave şebekesi ve foseptik - 51 bin 920 YTL.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber