Rusya'da tatile çıkanların yüzde 25'i Türkiye'ye geliyor

TÜROFED Başkanı Ayık: - "Rusya'dan yurt dışına seyahat edenlerin yüzde 25'i Türkiye'ye geliyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2015 22:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rusya'da tatile çıkanların yüzde 25'i Türkiye'ye geliyor

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Rusya'dan yurt dışına seyahat edenlerin yüzde 25'i Türkiye'ye geliyor" dedi.

Ayık, Antalya Sanayici ve İş Adamaları Derneği (ANSİAD) tarafından Lara'da bir otelde düzenlenen "Rusya ile Yaşananlar ve Antalya'ya Yansımaları" konulu toplantıda, iki ülke halklarının kaynaştığını, annesi babası Türk ve Rus olan yaklaşık bir milyon çocuk olduğunu belirtti.

Son 10 yılda Türkiye'ye gelen turist sayısındaki değişimlere değinen Ayık, "Rusya'dan turistik amaçlı seyahat eden insanların en çok gittikleri birinci destinasyon tercihi Türkiye'dir. Rusya'dan yurt dışına seyahat edenlerin yüzde 25'i Türkiye'ye geliyor" dedi.

Ayık, Türkiye'ye gelen Rus turistlerin yüzde 77'sinin Antalya'yı tercih ettiğini söyledi.

Ayık, vazgeçilmez standartta turizm hizmeti sunduklarını ve bunun tercih nedeni olduğunun altını çizerek, "Belki birtakım alışkanlıklar kazanmıştık. Bu alışkanlıklarımızın bize sunduğu ve bahşettiği birtakım rehavet olabilir. O rehavet ortamından tekrar sıyrılma zamanı. Belki bu da bir anlamda bir fırsattır. Hiç olmazsa 'Biz her şeyi çok iyi yapıyoruz, nasıl olsa bize de bir şey olmaz' demeyiz, belki buradan yeniden dinamik yapıya kavuşabiliriz, belki keşfetmemiz gereken başka şeyler vardır" şeklinde konuştu.

"Avrupa açısından bizim için yeni fırsatlar anlamına geliyor"

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı da Türkiye'nin Rusya ile çok köklü ilişkileri olduğunu vurgulayarak, yaşanan krizlerin, ambargoların iki taraflı etki yaratığını dile getirdi.

Türkiye'nin 2014 yılı rakamlarına göre en fazla ihracat yaptığı 7. ülkenin Rusya Federasyonu olduğunu anımsatan Satıcı, geçen yıl bu ülkeye yaklaşık 6 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Satıcı, Rusya Federasyonu'nun ithalatının yüzde 2,1'ini Türkiye'den gerçekleştirdiğini belirterek, "Hem ithalatımız hem ihracatımız, hem de Rusya Federasyonu'nun ithalatı ve ihracatı bağlamında baktığımızda, aslında iki ülke birbirini ciddi anlamda tamamladığı gibi birbirine de muhtaç diyebiliriz" dedi.

Geçen yıl ihraç edilen yaş meyve ve sebzenin yüzde 60'ının Rusya'ya gönderildiğini anlatan Satıcı, şöyle devam etti:

"Rusya açısından da bu yasaklamanın uzun vadeli sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Rusya, kış döneminde bizim örtü altında ürünler grubu itibarıyla baktığımızda ithalatının neredeyse yarısı Türkiye'den. Bunu bir Fas'ın, Mısır'ın veya başka bir ülkenin karşılama şansı yok. Böyle bir yaklaşım da çok doğru olmaz. Yaş sebze ve meyve üretimi için belirli bir dönem gerekiyor. Örneğin Fas'ın Rusya'ya ihracatını artırması demek Avrupa'ya daha az ürün arz etmesi demektir. Bu da Avrupa açısından bizim için yeni fırsatlar anlamına geliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber