'Bağımlılık, kişilerin kendilerinin isteyerek edindikleri bir hastalıktır'

- Madde ve Alkol Bağımlılığı Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Kalyoncu: -"Bağımlılık, kişilerin kendilerinin isteyerek edindikleri bir hastalıktır. Bunun dışında hiçbir hastalığı kişi kendisi edinmek istemez. Dolayısıyla bütün hastalıklardan kaçarken bağımlılığa neden olan maddelere insanlar kendileri gidiyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2015 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bağımlılık, kişilerin kendilerinin isteyerek edindikleri bir hastalıktır'

Madde ve Alkol Bağımlılığı Tedavi Uzmanı Psikiyatrist Prof. Dr. Ömer Ayhan Kalyoncu, "Bağımlılık, kişilerin kendilerinin isteyerek edindikleri bir hastalıktır. Bunun dışında hiçbir hastalığı kişi kendisi edinmek istemez. Dolayısıyla bütün hastalıklardan kaçarken bağımlılığa neden olan maddelere insanlar kendileri gidiyor" dedi.

Kalyoncu, Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen 9. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi'nde yaptığı konuşmada, alkol ve madde bağımlılığının artış gösterdiğini belirtti.

Madde kullanımının toplumsal açıdan tehlikeli boyutlarda olduğunu aktaran Kalyoncu, "Son yapılan Dünya Sağlık Örgütü toplantısında, o zamanlar örgütün başkanı olan Japon meslektaşımız, iki binli yıllarda en önemli sağlık probleminin bağımlılık, özellikle de alkol ve uyuşturucu bağımlılığı olacağını söylemişti" diye konuştu.

-"Her 10 bağımlılık hastasından 1'i tedavi olmak istiyor"

Alkol ve madde bağımlılığının hastalık olarak tanımlandığını kaydeden Kalyoncu, şunları ifade etti:

"Bağımlılık, kişilerin kendilerinin isteyerek edindikleri bir hastalıktır. Bunun dışında hiçbir hastalığı kişi kendisi edinmek istemez. Dolayısıyla bütün hastalıklardan kaçarken bağımlılığa neden olan maddelere insanlar kendileri gidiyor. Maddeyi kullanan kişide bu süreç başlıyor. Araştırmalara göre de her 10 bağımlılık hastasından 1'i tedavi olmak istiyor. Bu istatistik oranı çok düşük bir seviyede. Günümüzde alkol ve madde bağımlıları için hastanelerde ve özel kurumlarda servisler hizmet veriyor. Tabii her şeyden önemli olan insanın kendi isteğiyle bu tedavi sürecine başlamasıdır."

Kalyoncu, hem fiziksel hem de psikolojik olarak bağımlılıktan kurtulmanın mümkün olduğunu kaydetti. Bağımlılığın ilaç, psikiyatri ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebildiğini anlatan Kalyoncu, bağımlılığa karşı aşının geliştirilmesi için de çalışmalar yapıldığını vurguladı.

Bazı illerde alkol ve madde bağımlılığı tedavi ve eğitim merkezlerinin hizmet verdiğini belirten Kalyoncu, toplum sağlığı açısından bu merkezlerin sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber