'Ölümlü kazalarda cezalar caydırıcı değil'

Avukat İbrahim Avşar, son günlerde artan ölümlü trafik kazalarına dikkat çekerek, "Trafik cezalarının tekrar düzenlenmesi gerekir. Özellikle ölümlü ve yaralamalı kazalara daha caydırıcı cezalar gelmelidir" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2015 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Ölümlü kazalarda cezalar caydırıcı değil'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat İbrahim Avşar, son günlerde çeşitli bölgelerde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında ölü sayılarının ciddi derecede artış gösterdiğini belirterek, "Son 10 yılda trafik kazalarında ölen insan sayısı 42 bin 442 kişi. Yaralananlar 2 milyon 800 bin civarında. Sadece 2014 yılında 168 bin 512 yaralanma ve ölüme neden olan trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda hayatını kaybeden insan sayısı 3 bin 524 kişi. Yaralı sayısı 285 bin 59 kişi. Yaralı sayısı içerisinde ayakta tedavi gören de mevcut. Sonradan hayatını kaybeden ya da bir uzvunu kaybeden de dahil bu yaralı sayısı içerisine. Akıl alır gibi değil. Nerede ise günde 10 insan can veriyor trafik kazalarında" dedi.

Kazaların çok büyük bir kısmının sürücü kusurlarından meydana geldiğini ve ölenlerin yarıya yakınının da sürücüler olduğunu ifade eden Avşar, "Trafik kazalarına karşı acil, köklü tedbirler alınması gerekiyor. Trafik kazaları, ülkemizin düşünülmesi ve acil çözüm bulunması gereken önemli meselelerinin başında geliyor. Daha birkaç gün öncesinde Van'da meydana gelen trafik kazasında gencecik 11 insan hayatını kaybetti. 11 ocağa ateş düştü. Gencecik pırıl pırıl insanlar hayatlarının baharında veda ettiler. Burada kazanın hukuki/cezai boyutuna bakarsak deliller toplanacak, keşif yapılacak, sonrasında tedbirsizlik ve dikkatsizlikle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekten kamu davası açılmasına karar verilecek. Kazada kusurlu bulunan sürücülere karşı kamu davası açılacak. Zaten sürücüler de vefat etti. O zaman faillerin ölümü nedeni ile dosyanın düşürülmesine karar verilecek. Hukuk ancak mevcut mer'i kanunlar çerçevesinde bir şeyler yapabiliyor. Çoluk, çocuk, kadın, genç, yaşlı her yıl orta büyüklükte bir kasabamızı trafik kazasında kaybediyoruz. Bir şeyler yapılmalı, acilen kati kuralları olan caydırıcı, önleyici yaptırımlar taşıyan önlemler alınmalı" diye konuştu.

Bu kadar ağır, fazla can kaybının olduğu yerde trafik cezalarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Avşar, "Sürücülerin kurallara kesin şekilde uymasını sağlayacak önlemler alınması elzem. Araçların trafik şartlarına uygun bakımlarının yapılması ve denetlenmesi şart. Bu konuda yükümlülük trafik sigortalarını yapan kurumsal şirketlerin kapsamlı olarak ağır şartlara bağlaması ve denetlemesi meseleyi kontrol altında tutulabilir hale getirecektir. Hız kurallarının ihlal edilmesinde uygulanan cezalar caydırıcı olmaktan çok uzak mevcut halde. Şehir içlerinde, dışında uyulması gereken hız limitlerinin aşılması halinde bunların sadece para cezası ya da ehliyete el konulması yaptırımlarının ötesine geçmesi gerekmekte. Toplu taşıma araçlarının teknik bakımları, sürücülerinin uyması gereken kurallar daha kesin ve ağır yaptırımlarla denetlenmesi zarureti var. Psikolojik testlerden en küçük kural ihlaline kadar her şey en ince ayrıntısına kadar planlanıp ağır kurallar getirilmesi gerekiyor. Onlarca insanın hayatları emanet ediliyor. Trafikle her gün tüm insanların bir arada yaşadığı yadsınamaz gerçek. Hiç kimse kendisini bu gerçeğin dışında tutması mümkün değil. Acılarla yüzleşmemek için acil, önleyici ve düzenleyici tedbirler alınması gerekiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber