İsrail ile anlaşma çok yakın

Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme görüşmelerinde sona yaklaşılırken, İsrail'in Mavi Marmara mağdurlarının yakınlarına ödeyeceği tazminatta da uzlaşılmak üzere.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Aralık 2015 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İsrail ile anlaşma çok yakın

Hakkı KURBAN / ANKARA

Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerde henüz kesin anlaşmaya varılmadı. Heyetler arasında yürütülen görüşmeler, önceki akşam Başbakan Davutoğlu başkanlığında yapılan AK Parti MKYK toplantısında da masaya yatırıldı.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

İki ülkenin, tazminat konusunda anlaştığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Davutoğlu'nun, "Taslak üzerinde çalışmalar sürüyor" bilgisini paylaştığı bildirildi. Tazminatın şekli konusundaki görüş farklılıkları da giderilmeye çalışılıyor. Türk tarafı, gemi baskınının "haksız fiil" olduğunu, tazminatın da bu çerçevede verilmesi gerektiğini savunuyor. İmzalanacak metnin "uluslararası sözleşme" niteliği taşıması isteniyor. Türkiye'nin tezi kabul görürse, iki ülke de anlaşmayı parlamentolarının onayından geçirecek. İsrail tarafının isee "özür tazminatı" olarak adlandırılacak paranın "uluslararası sözleşme" niteliğine sokulmadan "doğrudan ailelere verilmesi" teziyle masaya geldiği bildirildi. Buna karşın, Tel Aviv yönetiminin tavrında yumuşamaya gittiği belirtildi.

Ambargo yakında esneyecek

Türkiye'nin üçüncü şartı, Filistin'e yönelik ambargoların kaldırılmasıydı. İsrail tarafının, Türkiye'nin yardımları konusunda esneklik sağlayabileceği bildirildi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, "Türkiye'nin temel yaklaşımı, üç şartın yerine getirilmesi. Normalleşme süreci, bu şekilde sağlıklı olur. Ama bu şartlar yerine gelmediği takdirde o sağlıklı bir süreç olmaz" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber