Belediye başkanı resmi evrakta sahtecilik suçundan hakim karşısında

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Ekim 2006 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'in Torbalı İlçesi'nde Atatürk heykeli yanına kendisinin ve eşinin heykelini de koydurttuğu ileri sürülen CHP'li Belediye Başkanı 42 yaşındaki Ramazan İsmail Uygur, hakkında sahte meclis kararı tanzim ettiği iddiasıyla ?resmi evrakta tahrifat' suçundan açılan davada, ilk kez hakim karşısına çıkarak ifade verdi. Hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istenen Uygur, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Uygur hakkında heykel olayıyla ilgili başlatılan soruşturma ise ayrıca sürüyor.

İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya, sanıklar Torbalı Belediye Başkanı Ramazan İsmail Uygur, Torbalı Belediye Meclis Üyeleri Mehmet Kurt, Halil Gülcü, şikayetçi Necmi Küçük katıldı.

12 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İddiaya göre, 2004 yılında belediyeye ait ilanları sahibi olduğu yerel Büyük Torbalı Gazetesi'nde yayınlayan Küçükler Ofset Matbaacılık Limited Şirketi'nin sahibi Necmi Küçükler, yaklaşık 50 bin YTL alacağını tahsil etmek için belediyenin araç, gereçleri ve tüm mal varlığına haciz için Torbalı İcra Müdürlüğü'ne başvurdu. Müdürlüğün talebi reddetmesi üzerine Küçükler, yürütmenin durdurulması talebiyle İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'ne giderek, kamu yararına tahsis kararının iptalini istedi. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bunun üzerine haciz işlemi için belediyeye giden Küçükler'in avukatlarına 6 Eylül 2004 tarihli ve 12 sayılı Belediye Meclis kararı ibraz edildi ve haciz işleminin Torbalı İcra Hakimliği tarafından kaldırıldığı söylendi.

İncelemede, adı geçen günde yapılan meclis toplantısında iki madde görüşüldüğü, kamu yararına tahsis kararı alınmadığını, Belediye Başkanı Ramazan İsmail Uygur meclis üyeleri Halil Gülcü ve Mehmet Kurt'un sonradan 3'cü maddeyi 12 sayılı karara eklediğini ve meclis kararının sahte olduğunu tespit eden Küçükler, avukatları aracılığı ile savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulundu.

Küçükler, şikayet dilekçesinde, Başkan Uygur'un belediyenin parası olduğu halde yasal ödeme yaptırmayarak faiz ve diğer masraflara yol açıp görevini kötüye kullandığını da belirtti.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı müfettişler, ön inceleme raporu düzenledi. İçişleri Bakanlığı Uygur ve iki meclis üyesi hakkında soruşturma izni verdi. Başkan ve meclis üyelerinnin Danıştay'a itirazı reddedildi. Ramazan İsmail Uygur, Halil Gülcü ve Mehmet Kurt hakkında ?resmi belgede sahtecilik' suçlamasıyla İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8- 12 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Bugün ilk kez hakim karşısına çıkan İsmail Uygur, kendisine yöneltilen suçmaları reddetti. Uygur, 6 Eyül 2004 tarihinde belediye meclisini olağanüstü topladığını ?kamu yararına tahsis kararı'nın da usulüne uygun alındığını öne sürdü.

Borcunu ödememe ya da kasten geciktirme gibi bir niyetinin olmadığına da ileri süren Uygur, belediye başkanı olduktan bir ay sonra alacaklıların belediyeye yığıldığını söyleyerek, şöyle konuştu:

?Belediyenin cenaze aracına kadar haciz ettiler. Cenaze arabasını kurtarmak için yaptığım işlem nedeniyle Torbalı Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyorum. İş Kanunu'na göre bizim öncelikli olarak ödemek zorunda olduğumuz olan borç, belediye işçilerinin alacaklarıdır. Göreve başladığımda işçilerin, 2 yıllık ikramiyeleri ve 3'er aylık maaşları ödenmemişti. Öncelikle bunları ödemeye çalıştım. Buna rağmen sendikanın şikayeti üzerine Torbalı Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyorum. Borçlarımızı takvime bağlayıp, ödemeye başladık. Müştekiyle de görüştük. Borcun miktarını gerçekçi bulmadığımız için bir kısmına itiraz ettik. Bu itirazımıza ilişkin davamız da Torbalı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam etmekte. Bu nedenle müştekiye ödeme yapmadık.?

Meclis üyeleri Kurt ve Gülcü de Başkanı Uygur'un ifadelerine katıldıklarını söyledi.

ALEYHİNE YAZDIĞIM İÇİN ÖDEMEDİLER

Sahibi olduğu gazetede Başkan Uygur'un aleyhine yazılar yazdığı için alacağının ödenmediğini ileri süren Necmi Küçükler ise ?Bana, ?Hangi belediye başkanı döneminde borç yapılmış ise gidip borcunu ondan tahsil et' dediler. Bu olaylar devam ederken, kiracı olarak oturduğum belediyeye ait işyerim önce mühürlendi. Mahkemesi devam ederken işyerinden çıkartıldım. Daha sonra belediye bu işyerini yıktı. Başkanın husumeti nedeniyle büyük zarara uğradım. Belediye tarafından bu olay nedeniyle, 32 bin YTL, ceza kesildi? dedi. Duruşma ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber