Üç yılda 1 milyona yakın tür kayıt altına alındı

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında 2013 yılından bu yana kayıt altına alınan 984 bin 394 bitki ve hayvan türü "Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı"na işlendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2016 18:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üç yılda 1 milyona yakın tür kayıt altına alındı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün 2013 yılında uygulamaya koyduğu Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında 984 bin 394 bitki ve hayvan türü kayıt altına alındı.

DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik bakımından sahip olduğu zengin kaynaklardan faydalanılabilmesi için 2013'te uygulamaya konulan projenin 2019'a kadar devam edeceğini ve 81 ilde çalışmalar yürütüleceğini belirtti.

Genel Müdürlüğün, biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla ilgili çalışmaları "alan koruma", "tür koruma" ve "genetik çeşitliliğin korunması" çerçevesinde yürüttüğünü anlatan Taş, "Sahip olduğumuz biyolojik çeşitlilik ile ilgili bilgilerin derlenmesi maksadıyla 2007 yılında 'Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı' hizmete alınmıştır" dedi.

Verilerin toplanması, biyolojik çeşitliliğin alan esaslı envanterinin çıkarılması, izlenmesi, korunması, bilimsel çalışmaların desteklenmesi ve biyokaçakçılıkla mücadeleyle alakalı projelerin hayata geçirilmesi faaliyetlerinin de Bakanlık tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Taş, şöyle konuştu:

"2013 yılında başlayan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında yapılan alan esaslı çalışmalarla Nuh'un Gemisi Veri Tabanına ait veriler daha da artacaktır. Biyolojik çeşitliliğimizin tespitinin yapılması için başlatılan 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' bizim için milli bir projedir. Nitekim Kasım 2014 itibariyle 518 bin 642 olan veri girişi, Aralık 2015 tarihinde 984 bin 394'e yükselmiştir. Bu veriler flora, fauna habitat ve özellikli alanlara ilişkin verilerdir. Söz konusu proje bittiğinde il, habitat ve ekosistemler ölçeğinde Türkiye'nin 'Biyolojik Çeşitlilik Haritası' çıkarılmış olacaktır."

Düzce Peygamber Çiçeği 66 noktada tespit edildi

Proje kapsamında Nuh'un Gemisi Veri Tabanına girilen verilere ilişkin bilgi veren Taş, "Proje kapsamında girilen önemli verilere örnek vermek gerekirse, lokal endemik flora türlerimizden Düzce Peygamber Çiçeği 66 nokta, Düzce Pelemiri 60 nokta, Düzce Aklarotu ise 27 noktada saptanmıştır" diye konuştu.

Taş, ayrıca lokal endemik fauna türlerinden Örtzen Kaya Kertenkelesi'nin 13 noktada, Benekli Siraz Balığı'nın 6 noktada, Çöpçü Balığı'nın 4 noktada ve Ot Balığı'nın ise 4 noktada saptandığını ve veri tabanına kayıtlarının girildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber