Derslikler öğretmene zimmetlenecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Ekim 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda 'matematik, tarih veya edebiyat sınıfı' gibi 'öğretmen sınıfları' kurmak için yeni bir kampanya başlatıyor.

Sınıfların, öğretmenin kişiliğini yansıtacak şekilde düzenlenmesi ve dersle ilgili malzemelerin bulundurulması hedefleniyor.

Öğretmenlerin sınıf sınıf dolaştığı mevcut sistem yerine öğretmenin sınıfta sabit kalıp öğrencinin gezdiği sisteme geçmek isteyen bakanlık, sınıfların dizaynı için hayırsever kişi ve kuruluşların yardımını isteyecek. Tarih sınıfı için tarihle ilgili vakıf ve derneklere, matematik veya kimya için bu alanlarda faaliyet gösteren kuruluşlara başvurmayı düşünen bakanlık, imkanı olan tüm okulların hemen, olmayanların ise zaman içinde 'öğretmen sınıfı' sistemine geçmesini istiyor.

Bakanlık, sabit derslik uygulaması yerine fizikî kapasite ve öğretmen imkanı uygun olan ilköğretim ve liselerde her bir ders için özel düzenlenmiş öğretmen/branş dersliği uygulamasına geçilmesi talimatı verdi. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan tarafından illere gönderilen genelgede, öğretmen dersliği uygulamasına ilk defa geçecek okullarda uygulamanın bir veya iki derslik ile sınırlı tutulması, ulaşılan sonuçların başarılı bulunması halinde uygulamanın yaygınlaştırılması istendi.

Bu kapsamda Ankara'da öğretmen sınıfı uygulamasını birkaç yıldır sürdüren Emin Sağlamer İlköğretim Okulu'nu ziyaret eden Kurul Başkanı İrfan Erdoğan, yeni sistemin öğrencinin motivasyonunu, buna paralel olarak da başarıyı artıracağını belirtti. Sınıfların öğretmenin kişiliğini de yansıtır bir şekilde serbestçe düzenlenmesini isteyen Erdoğan, şunları söyledi: "Bu sınıfları öğretmen, benim sınıfım diye sahipleniyor. Çiçek getirip dikiyor. Bilgisayar zimmetlenebiliyorsa, sınıflar da zimmetlenebilir." Tarihle ilgili araç gereçlerin olacağı sınıfta tarih dersinin daha zevkli işleneceğini belirten İrfan Erdoğan, "Mevcut durumda öğrenciler sabahtan akşama aynı sınıfta, aynı mekandalar, bu durum da sıkılmalarına neden oluyor. Birkaç derste bir sınıf değiştirmeleri eğitimi de dinamik hale getirecektir. Batı ülkelerinde bu sistem çok uygulanıyor." dedi.

Eğitime bağış kampanyalarının öğretmen sınıfları için yönlendirilebileceğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bir kişi veya kurum okul yaptıramayabilir; ama bin tane edebiyat sınıfı, bin tane tarih sınıfı donatabilir."

Spor salonlarına ortak kullanım

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın gençlik ve spor tesisleri iki kurum arasında ortak kullanılacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in imza koyması planlanan 'işbirliği protokolü' ile iki kurumun sahip olduğu tesisler birlikte değerlendirilecek. Protokol kapsamında, okul sporları, sosyal ve kültürel faaliyetler, eğitim kurumlarındaki öğretmenlerin hakemlik ve antrenörlük alanında yetiştirilmeleri ile her derecedeki okulun gençlik spor kulübü kurmaları teşvik edilecek. Her iki kuruma ait gençlik ve spor tesisleri, resmi spor yarışmaları ve antrenman amaçlı çalışmalar, sosyal, kültürel faaliyetler, tören ve kutlamalar için önceden haber verilmek suretiyle ücretsiz olarak tahsis edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber