Aile içi şiddete, toplu sözleşme ile engel

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Ekim 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'ın Bağlar ve Kayapınar Belediyesi'nde görev yapan memur ve işçiler, 18 Ekim'de gerçekleşen toplu sözleşme ile yeni haklarına kavuştular. Yaklaşık 100 memur ve 550 işçiyi kapsayan toplu sözleşmelerde Türkiye'de bir ilk gerçekleşti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da pek çok ocağın sönmesine neden olan töre ve aile içi şiddete karşı, sözleşmeye maddeler konuldu. Bağlar Belediyesi ile TÜM BEL Sen arasında imzalanan sözleşmenin 28. maddesinde ise belediyenin çalışanlarına Kürtçe dil eğitimi vermesi karar altına alındı. Kayapınar Belediyesi'nin DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Başkanı Gökhan Apaçık'la imzaladığı sözleşmeye göre kız çocuklarını okula göndermeyen personel, eğitim yardımını alamayacak.

SAVCILIKTAN SORUŞTURMA

Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler ile Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, sözleşmelerde yer alan maddelerin, yörede ciddi bir sorun olan töre, aile içi şiddet ve kız çocuklarının okula gönderilmemesi gibi sıkıntılara çözüm olabileceğini belirtti. Diğer yandan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı imzalanan sözleşme ile ilgili olarak soruşturma başlattı.

İŞTE MADDELER

Madde 26: Sözleşmeden yararlanan belediye çalışanlarının, ailesinin şikayeti üzerine aile içi şiddet uygulandığının tespiti durumunda, sözleşme hükümlerinde yer alan mali ve sosyal yardımlar çalışanın eşine ödenir.

Madde 28: Belediye çalışanlarının bulundukları yerleşim alanında hizmeti sundukları halkla iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla belediye çalışanlarına farklı ve yerel dillerin öğretilmesi için belediye gerekli önlemi alır.

Madde 43: İşçilere ayrıca eylül ayında ilköğretimde okuyan her çocuk için net 50.00 YTL öğrenim yardımı yapılır. Kız çocuklarını okula göndermeyenler bu haktan yararlanamaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber