Türkiye, yeni dünya düzeninde yerini aldı

Dünya Bankası'nın tahtını sallayacak Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın en büyük ortaklarından biri de Türkiye oluyor. Banka, yeni dünya düzeninde söz sahibi en önemli platformlar arasında gösteriliyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Ocak 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye, yeni dünya düzeninde yerini aldı

Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak dün itibarıyla yürürlüğe girdi.

BEŞ KATA KADAR ARTIRILABİLECEK

Kanuna göre,Türkiye'nin, Asya Altyapı Yatırım Bankası'na olan sermaye iştiraki taahhüdü ve bu taahhüt çerçevesinde yapılacak ödemeler, 2 milyar 609 milyon 900 bin doları karşılığını geçemeyecek. Bakanlar Kurulu tutarı 5 kata kadar artırabilecek. Asya Altyapı Yatırım Bankası, dünya ekonomisi için sıradan bir altyapı bankasından çok daha fazlasını temsil ediyor.

BATI'DAN DOĞU'YA DOĞRU KAYIYOR

2. Dünya Savaşı'nın ardından kurulan Amerika merkezli Bretton Woods sistemi ve kurumlarının çökmesi, ekonominin ağırlığının artık Batı'dan Doğu'ya kayması ve belki de en önemlisi Çin'in dünyanın yeni hegemonu olma adaylığıyla başlayan süreç sonunda geçtiğimiz yıllarda kurulan bankanın 57 kurucu üyesi var. Bunlar arasında da Türkiye'nin bulunduğu konum hayli önemli.

Kimin ne kadar hissesi var?

Yeni bankada, Çin yüzde 30.34 paya sahip. Hindistan yüzde 8.52, Rusya yüzde 6.66, Almanya yüzde 4.57, Güney Kore yüzde 3.81, Avusturalya yüzde 3.76, Fransa yüzde 3.44, Endonezya yüzde 3.42, Brezilya yüzde 3.24, İngiltere yüzde 3.11 ve Türkiye yüzde 2.66 ile büyük ortakları oluşturuyor.

Amerikan baskısına rağmen üye oldular

Başta Avrupa ülkeleri de bankaya kurucu üye statüsüyle başvuru yapma konusunda çekimser kalsa da (ABD'nin zorlamasıyla) İngiltere'nin başlattığı furya daha sonra Fransa, Almanya ve Güney Kore gibi ülkelerden de destek gördü ve söz konusu bankalar organizasyonda kurucu üye olarak yer aldılar...

Dünya Bankası'nın rakibi

Başta Asya ve Afrika ülkeleri olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerin altyapı yatırımlarının finanse edilmesi amacıyla kurulan banka, Dünya Bankası'nın da en büyük rakibi olacak. Zaten bu yüzden de bankaya ABD ve Japonya katılmayı reddediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber