Yargıtay'a göre nikâhsız birliktelik gayri ahlakî

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Ekim 2006 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nikâhsız olarak 2 yıl birlikte yaşadığı kadına ev alan, ancak ayrılınca 'Nişanlıydık. Evi geri vermeli.' diyen adama Yargıtay'dan kötü haber geldi.

Konuyla ilgili temyiz davasına bakan Yargıtay, nikahsız birlikteliğin gayrimeşru olduğunu ve bu dönemde alınan hediyelerin nişanın bozulmasında olduğu gibi sonradan geri istenemeyeceğini hükme bağladı. Tarafların iki yıl aynı evde nikahsız birlikte yaşamalarının nişanlanma niteliğinde olmadığına dikkat çekilen kararda "Gayri ahlakî bir amacı sağlamak için verilen şeylerin geri alınma-sı mümkün değildir." denildi.

Yargıtay kararına konu olan olay İzmir'de yaşandı. Diş hekimi M.O., eşiyle boşandıktan sonra, A.A. ile nikahsız olarak birlikte yaşamaya başladı. M.O. 2001 yılında İzmir-Balçova'da 13 bin YTL tutarında bir daire satın alarak tapusunu A.A.'nın üzerine tescil ettirdi. Ancak nikahsız çift, 2 yıl karı koca hayatı yaşadıktan sonra geçinemeyerek ayrıldı. Bunun üzerine diş hekimi M.O., A.A.'nın nişanı bozduğunu öne sürerek aldığı dairenin ve yaptığı harcamaların iadesi için dava açtı. Davalı A.A. ise 2 yıl nikahsız birlikte yaşadıklarını, ayrıca daireyi de kendisinin aldığını savunarak davanın reddini talep etti.

Davaya bakan İzmir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, davalı A.A.'yı nişanı bozduğu için hediyelerin geri verilmesi kapsamında 9 bin 750 YTL ev bedeli ve 2 bin 500 YTL tadilat gideri olmak üzere 12 bin 250 YTL ödemeye mahkum etti. A.A.'nın temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, yaptığı inceleme sonucunda, nişanın bozulması ve hediyelerin geri verilmesi ile ilgili hükümlerin nikahsız birliktelikler hakkında uygulanamayacağını belirterek, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Kararda, nikahsız birliktelik sırasındaki harcamaların gayri ahlaki olduğu için geri istenemeyeceği vurgulanarak, şöyle denildi: "Tarafların iki sene nikahsız yaşamaları bu birleşmenin kanuni ve medeni evlenmeye tekaddüm eden bir nişanlanma mahiyetinde olmadığını göstermektedir. Bu nedenle davacının davalıya verdiği 9 bin 750 YTL'nin ve yaptığı harcamaların meşru olmayan bir maksadın sağlanması için verilmiş bir paradan ibaret olduğunu kabul zarureti vardır. Borçlar Kanunu'nun 65. maddesine göre gayri ahlaki bir amacı sağlamak için verilen şeylerin geri alınması mümkün değildir. Nişanın bozulmasında hediyelerin iadesi ile ilgili hükümlerin burada kıyasen uygulanması yoluna gidilerek davanın kısmen kabulüne imkan yoktur." Dosya, yeniden karar verilmek üzere İzmir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber