Gümrükte rapor savaşı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ekim 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'in hakkında hazırlanan "kaçakçılığa yardım" raporu, Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ'ın görevden alınmasıyla yeni bir aşamaya geldi. Sahra Kimya adlı şirketin akaryakıt kaçakçılığına "yardım" iddiasıyla hakkında rapor hazırlanan Şahin, daha önce de kendisi ile ilgili incelemeyi yapan Gümrük Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz hakkında gümrüklerin bağlı olduğu Bakan kürşad Tüzmen'in 'olur'uyla soruşturma açtırmıştı.

Müsteşar Vekili Şahin, müfettiş Eryılmaz'a ceza verdi. Kendisi için 'kaçakçılığa yardım' iddiası içeren raporda adları geçen iki gümrük görevlisi (Remzi Akçin ve Şükrü Keleş) hakkında karar vermek için toplanan Yüksek Disiplin Kurulu'na başkanlık etmesine karşı çıkan Gümrük Muhafaza Genel Müdür Vekili Cemil Emre'yi de görevden aldı. Gümrük müsteşarlığında 'bölünme ve çatışma' görüntüsü veren olaylar şöyle gelişti:

1- Müsteşar Vekili hakkında kaçakçılığa yardım raporu

Gümrük Müsteşarlığı'nda olaylar, Sahra Kimya adlı şirketin, akaryakıt kaçakçılığı yaptığı iddiası ile başladı. Konuyu araştırmak üzere görevlendirilen müfettişler, şirketin yüzde 300 gümrüğe tabi akaryakıtı, 'gümrüksüz sanayi maddesi' olarak yurda soktuklarını rapor etti. 17 Ağustos 2006 tarihli bu raporda, kaçakçılığın Müsteşar Vekili Şahin'in 'baskı ve telkiniyle gerçekleştiği', İzmit Gümrükler Müdürü Şükrü Keleş ve Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin'in de "kaçakçılığa yardım" ettikleri belirtildi. Raporu hazırlayan Gümrük Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz, iki görevli hakkındaki raporu soruşturmayı yürüten Gezbe Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi.

2- Bakan Tüzmen, raporu Şahin'e gönderdi

Müfettiş Eryılmaz'ın, Müsteşar Vekili Şahin hakkındaki soruşturma raporu ise Devlet Bakanı kürşadTüzmen'e gönderildi. Müsteşar Şahin, raporun kendisine de verilmesini istedi. Ancak Teftiş Kurulu, Şahin'in bu talebini reddetti. Müsteşar Vekili Mehmet Şahin hakkındaki bu rapor önce Başbakanlık Teftiş Kurulu, oradan da Yargıtay'a gönderilmesi gerekirken, Bakan kürşadYılmaz tarafından 'sanık' konumunda olan Müsteşar Vekili'ne gönderildi.

3- Rapor yazan müfettiş hakkında soruşturma izni

Müsteşar Vekili Şahin, hakkındaki raporun basına yansıması üzerine hazırlayan müfettiş hakkında soruşturma istedi. Bakan Tüzmen (6 Eylül 2006) 'olur' verdi. Müsteşar Vekili Şahin, aynı raporda, kendisi gibi, haklarında 'kaçakçılığa yardım' iddiası bulunan Şükrü Keleş ve Remzi Akçin'in, 'memuriyetten men edilmesi'ne ilişkin talebi görüşmek üzere 5 Ekim 2006 tarihinde Yüksek Disiplin Kurulu'nu topladı. Bu toplantıda, Gümrük Muhafaza Genel Müdür Vekili Cemil Emre, rapora göre 'suç ortakları' durumunda bulunan kişilerle ilgili karar verecek kurula başkanlık etmesini 'etik' bulmadığını açıkladı. Şahin, geçen hafta Emre'yi görevden aldı.

4- Tüzmen, Müsteşar Vekili Şahin'i suçsuz buldu

Bakan Tüzmen, Şahin hakkında kaçakçılığa yardım iddiasını içeren raporu inceleyerek Şahin'i suçsuz bulduğunu belirten bir yazıyı Teftiş Kurulu'na gönderdi. Teftiş Kurulu, bakanın bu kararının incelenmesi için raporu Yargıtay'a göndermek üzere Personel Dairesi Başkanlığı'na havale etti.

5- Rüşvet iddiası içeren mektubu işleme koydu

Geçtiğimiz perşembe günü, Gebze'deki akaryakıt kaçaklığı olayı ile ilgili olarak ilk ihbarı yapan Aziz Eren adlı kişi, Gümrük Teftiş Kurulu'na yeni bir ihbar mektubu gönderdi. Bu mektupta Müsteşar Vekili Şahin ve Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin de dahil, bazı üst düzey görevlilerin kaçakçılığa göz yummaları karşılığında yüklü miktarda rüşvet aldıklarını iddia etti. Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ, mektubu işleme koydu.

6- Müfettişlere ceza ve görevden alma...

Milliyet ve Cumhuriyet'te konuyla ilgili olarak çıkan haberler gerekçe gösterilerek, Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ'a kınama cezası ve 700 milyon lira maaş kesintisi, raporu yazan müfettiş Eryılmaz'a da iki kınama ve maaş kesintisi cezası verildi. Dün de (daha önce Devlet Bakanı Tüzmen'in iki kez görevden alma girişiminde bulunduğu, ancak Cumhurbaşkanı'nın karşı çıkması nedeni ile görevden alamadığı) Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ, üçlü kararname ile görevden alındı. Demirağ'ın gelecek hafta yargıya gideceği belirtiliyor.

Sonuç:

Böylece, haklarında 'kaçakçılığa yardım' iddiası bulunan üç isimden Gümrük Musteşar Vekili Mehmet Şahin'i Bakan kürşadTüzmen 'suçsuz' buldu. Rapor Yargıtay'a gitmek üzere Personel Dairesi'nde bekletiliyor.

Yüksek Disiplin Kurulu'na sevkedilen İzmit Gümrükler Başmüdürü Şükrü Keleş ve Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin görevlerinde kaldı.

Disiplin Kurulu'ndaki 'muhalif' üye Gümrük Muhafaza Genel Müdür Vekili Cemil Emre görevden alındı. Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ da görevden alındı. Müfettiş Mehmet Eryılmaz ise kınama ve maaş kesintisi cezası aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber