Öğretmen Seda Lipödem ameliyatıyla sağlığına kavuştu

Vücudunun üst kısmı ince olmasına rağmen bacaklarının giderek şişmesi ve ağrı nedeniyle zor yıllar geçiren 32 yaşındaki öğretmen Seda Diker Uğraş, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş tarafından lipödem tedavisi kapsamında yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2016 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmen Seda Lipödem ameliyatıyla sağlığına kavuştu

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında "armut tipi vücut" olarak bilinen, kalça, uyluk ve bacaklarda aşırı yağ birikmesine bağlı anormal, simetrik şişlik olarak görülen "ağrılı yağlanma sendromu"nun (lipödem) ileri evrelerde kişilerin yürümesini engelleyecek boyuta ulaşabildiğine değindi.

Kadınların yaklaşık yüzde 15'ini etkileyen bu durumun, bir ailenin birden fazla kadın ferdinde görülme riskinin yüksek ve gerekli önlemler alınmazsa ilerleyici olduğunu kaydeden Demirtaş, lipödemin erken evrelerinde vücudun üst tarafının çok ince olabildiğini, yağların bel ile ayak bileği arasındaki bölgede kontrolsüzce biriktiğini anlattı.

Yener Demirtaş, hastalığın ileri evrelerinde bacaklarda belirgin ağrı ve kolay morarma ortaya çıktığını kaydederek, lipödemde diyet ve sporun tek başına çözüm olmadığını vurguladı.

Halk arasında genellikle estetik bir girişim olarak bilinen "liposuction"ın, özel bir formatta lipödem tedavisinde kullanıldığına işaret eden Demirtaş, bu yöntemin lipödem konusunda deneyimli merkezlerde ve deneyimli plastik cerrahlar tarafından uygulanması gerektiğini vurguladı.

Demirtaş, lipödem tedavisi için yapılacak girişimde, büyük miktarlarda yağ alımı yapıldığını ve hastaların olası komplikasyonlardan korunması için birtakım ekstra hazırlıklar gerektiğini belirterek, operasyona ilişkin şu bilgileri verdi:

"Lenf Koruyucu VASER Liposuction adını verdiğimiz ultrason destekli yöntemde, yağ hücreleri seçici olarak parçalanıyor ve daha hassas 'liposuction' kanülleri ile alınıyor. İşlem sırasında başta lenf damarları olmak üzere kılcal damarlara ve sinirlere verilen hasarı minimuma indirmiş oluruz. Lipödem hastalarında lenf damarlarının korunması özellikle önemli, çünkü 'liposuction' lenf koruyucu VASER ile yapılmadığında, lenf damarlarına zarar verebilir ve lipödemin, lipo-lenfödeme dönüşerek daha tehlikeli bir hal almasına neden olabilir. Seda Diker Uğraş'a da Lenf Koruyucu VASER Liposuction yöntemini uyguladık. Kendisinin kalça, basen, uyluk, diz çevresi, baldır ve bilek bölgesinden yaklaşık 10 litre yağ aldık.

Seda Hanım, ameliyat sonrası kendi üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdi, daha sağlıklı beslenmeye başladı, düzenli sporunu yaptı ve kilo vermeye devam etti. Böylece 6 ay gibi kısa bir sürede mükemmele yakın bir sonuç elde ettik. Bu ameliyatın lipödem tedavisindeki en faydalı özelliklerinden biri de bu. VASER Liposuction'dan önce diyet ve egzersize dirençli olduğu için verilemeyen vücudun alt yarısındaki kilolar, ameliyattan sonra verilebiliyor, özellikle ilk 6 ayda. Bu dönemde hastanın kullandığı kişiye özel korsenin de sıkılaştırıcı etkisi devam ediyor."

- "Lipödem sigorta kapsamına alınmalı"

Ameliyatla sağlığına kavuşan Seda Diker Uğraş da ergenlikten itibaren giderek bacaklarının şiştiğini ve zaman geçtikçe durumunun kronik bir hal almaya, bacaklarının daha fazla şişmeye ve inmemeye başladığını anlattı.

Uğraş, fizik tedavi başta olmak üzere, kalp damar cerrahisi, genel cerrahi, dahiliye, ortopedi gibi pek çok branş doktoruna gittiğini ifade ederek, doktorlardan 12-13 yıl boyunca 12-13 farklı hastalık duyduğunu, her gittiği doktorun kendi branşında bir hastalık teşhisi koyduğunu belirtti.

Hastalığı ile ilgili yaptığı araştırma sonucu lipödem hastası olduğunu bulan Uğraş, Doç. Dr. Demirtaş tarafından yapılan ameliyatla sağlığına kavuştuğunu bildirerek, yaşadıklarını şöyle aktardı:

"Çizmelerime, eteklerime, eski orantılı fiziğime 'small' bedenime tekrar kavuştum. Bacaklarım artık şişmiyor dolayısıyla acımıyor da. Ameliyat öncesinde taş gibi olan dizlerimin aşağısı şu an pamuk gibi yumuşacık. Tekrar kendi cinsiyetimde var olduğumu hissediyorum. Lipödem bir an önce devletin sigorta kapsamına giren hastalıklar kategorisinde yerini almalı. Çalışma hayatını, aile hayatını, bir insanın psikolojik dünyasını yerle bir eden bir rahatsızlık bu. Farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Andaç Hongur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber