Bürokrasi:Fabrika kurmak için 349 imza gerekiyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Ekim 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA Ticaret Odası (ATO), Türkiye'de fabrika kurmak için tam 349 adet imza ve 71 adet belge gerekitiğini açıkladı. ATO'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de yatırım yapmayı aklına koyan bir yatırımcının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alabilmesi için toplam 291 adet imza gerekiyor. Firma öncelikle, belediyenin başvuruyu kabul etmesi için 3 imza, başvuruyu incelemek üzere kurul oluşturması için 18 imza, kurulun onay vermesi aşamasında da 4 imza gerekiyor. Firma, yatırım aşamasında toplam 316 imza attırmak zorunda.

71 BELGE GEREKİYOR

Süreç burada bitmiyor. İşletme aşamasında 'emisyon izni'', 'deşarj izni'', 'itfaiye raporu'' ve 'işletme belgesi'' almak için de 33 imzaya ihtiyaç bulunuyor.

Yatırımcı, yatırım aşamasında 32, işletme aşamasında 39 olmak üzere 71 belgeyi hazırlamayı da göze almak zorunda. Yatırım aşamasında sıhhi iş yerlerinden 6 belge isteniyor. 1.sınıf gayri sıhhi iş yerlerinden yer seçimi ve tesis kurma izni için 5 belge, ruhsat için 7 belge, 2. sınıf gayri sıhhi iş yerlerinden ise ruhsat için 7 belge, ÇED raporu için 7 belge talep ediliyor. İşletme aşamasında ise deşarj izni için 15 belge, emisyon izni için 20 belge, işletme belgesi için 4 belge sunmak gerekiyor. ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'de fabrika kurmak isteyen kişinin kapı kapı dolaşarak 349 imza attırması gerektiğini belirterek, 'Türkiye'de yatırım yapmak isteyen 349 engelli bürokrasi maratonunu koşmak zorunda'' dedi.

PEYGAMBER SABRI LAZIM

Bürokrasinin yatırımcıyı yıldırdığını belirten Aygün, 'Türkiye'de yatırımcı olmak peygamber sabrı lazım'' dedi. Aygün, şöyle devam etti: 'Yatırımcı, bürokratizm hastalığından muzdarip. Türkiye'de katı ve ağır bir bürokrasi hükümranlık sürüyor. Bu da zaman, emek ve para kaybına yol açıyor.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber