Yolculardan şaşırtan imza: Korsan otobüste ölürsek sorumluluk bizim

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Ekim 2006 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanlığı, sivil trafik polisleriyle 'şehirlerarası çalışan korsan otobüs' denetimine çıktı. Yolcu taşımaya elverişsiz 26 araç otoparka çekilirken, yetkililer ilginç bir tepkiyle karşılaştı. Yolcular, korsan otobüslere izin verilmesi için dilekçe yazıp topluca imza attı.

Ramazan Bayramı'nda şehirlerarası seyahatlerin 10 kat artmasını fırsat bilen dolandırıcıların sokak aralarında hayalî firmalar adına bilet kestiği yönündeki iddialar yetkilileri harekete geçirdi. Sivil trafik polisleri ve Ulaştırma Bakanlığı ekipleri sokak aralarında korsan otobüs avına çıktı. İstanbul'daki denetimlerde içi yolcu dolu eski otobüs ve şehiriçi servislerinden oluşan 26 araç yakalanarak polis otoparkına çekildi. Ekipleri, denetimler sırasında sözde firma sahiplerinden çok yolcuların tepkisi şaşırttı. Denetimlere katılan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre korsan otobüslerle seyahat için ısrar eden yolcular, polisi ikna etmek için ilginç bir yönteme başvurdu. Bir kâğıda yazdıkları 'Anamızı babamızı göreceğiz, bizi bırakın gidelim. Kaza olursa sorumluluk bize ait' cümlelerinin altına imza atan yolcular, otobüsün yola çıkmasında bir mahzur görmediklerini belirtti. Ekiplerin 'Kaza olması ya da eşya kaybolması halinde muhatap bulamazsınız.' uyarılarına rağmen yolcuların geri adım atmaması fırsatçıların nereden cesaret aldığı gerçeğini de gözler önüne serdi. "Adeta ölüme yolculuk için bizden izin istiyorlar." diyen aynı kaynak, yolcuların ısrarına rağmen otobüslerin otoparka çekildiğini kaydetti. Son olarak bayramda sevdikleri ile buluşmak için İstanbul'dan bilet alan 300 yolcu, dolandırıldıklarını terminale geldiklerinde anlayabilmişti. Yolcuları mağdur eden firmaya 1 ay önce Kara Ulaştırması Bölge Müdürlüğü tarafından yetki belgesiz taşımacılık sebebiyle 5 bin YTL para cezası kesildiği ve firmanın Türkiye Otobüsçüler Federasyonu'na şikâyet edildiği öğrenildi.

Federasyon Başkanı Mustafa Yıldırım, önümüzdeki bayram tatilleri için danışma hatları kuracaklarını ve vatandaşa yetki belgeli firmalar konusunda bilgi vereceklerini aktardı. Yıldırım, gazete ilanlarıyla korsan otobüsçülere karşı yolcuları uyaracaklarını da dile getirirken, Ulaştırma Bakanlığı'na 'denetimleri artırın' çağrısında bulundu.

Otogarlarda yaşanan sorunlar bu olayla sınırlı değil. Bayramı fırsat bilerek sokak aralarından yolcu toplayan çok sayıda korsan otobüsçü vatandaşların canını hiçe sayarak yetki belgesiz araçlarla yollara çıkıyor. Fırsatçılığın önüne geçmek isteyen İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü ekipleri ile sivil trafik polisleri Ramazan Bayramı için kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. Büyük otogarların çıkış noktaları ve yakınlarındaki sokak aralarında konuşlanan ekipler, ellerinde bavul ve çantalarla yaya olarak yürüyen yolcuları takibe aldı. Ekipler yolcuların sokak aralarında binmek için gittiği otobüslere müdahale etti. Polisi görünce panikleyen otobüsçüler 'Cenazemiz var', 'Düğüne gidiyoruz' ve 'Toplu halde akrabalarımızı ziyaret edeceğiz' gibi ifadeler kullandı. Aralarında 25 yıllık 302 model otobüslerin yanı sıra şehiriçi servislerde kullanılan minibüslerin de yer aldığı 26 aracın sahiplerine 5 biner Yeni Türk Lirası para cezası kesildi. Trafikten men edilen korsan otobüsler polis otoparkına çekildi. Ankara'da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı zabıta ekiplerinin yaptığı denetimlerde de pek çok şirketin izinsiz sefer düzenlediği ortaya çıktı. Kayıtlı bazı şirketlerin de eksik belgelerle yolcu taşıdığı belirlendi. Kusur ya da ihmali görülen her şirkete 5 bin YTL ceza kesildi. Artan denetimler sayesinde otobüslerin karıştığı kaza oranlarını azaltmayı hedefleyen Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü yetkilileri, seyahate çıkacak kişileri güvenilir firmalardan bilet almaları konusunda uyarıyor. Tüm Otobüsçüler ve İşletmeciler Federasyonu Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de bayram öncesi yaptığı açıklamada, "Tatili fırsat bilip belgesi ve sigortası olmayan korsan otobüs firmaları türüyor. Otogar yerine mahalle aralarından kaldırılan bu firmalara vatandaşlar itibar etmemeli. Mahalle aralarından kalkan otobüsler şehirlerarası seferlere çıkacak donanıma da sahip değil. Vatandaşlarımız, güvenli yolculuk için otogardaki firmalarla seyahati tercih etmeli." ifadelerini kullanmıştı. Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de 2000-2005 yılları arasındaki Ramazan Bayramı tatillerinde meydana gelen 512 trafik kazasında 695 kişi öldü, bin 178 kişi de yaralandı. 4 ila 9 günlük bayram tatillerinde tatil süresine paralel olarak kazalar da arttı. Bayram tatilinin 4 gün yapıldığı 2000 yılında 57 kazada 78 kişi öldü, 177 kişi yaralandı. 9 günlük tatilin yapıldığı 2001'de ise 146 kazada 195 kişi öldü, 369 kişi yaralandı. Yetkililer otobüslerin karıştığı kazalarda ölü sayısının da arttığına dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber