'Hakimler, ivedi yargılama kanununa uymuyor'

Bakan Avcı, Ülke TV'ye konuk oldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Ocak 2016 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Hakimler, ivedi yargılama kanununa uymuyor'



Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ülke TV'de canlı olarak yayımlanan "Akşam Baskısı" programına konuk oldu.

"TEOG saldırıya uğramış olsa da oturdu"
" (TEOG) Bizce sağdan-soldan çok saldırıya uğramış olmasına rağmen oturdu. Şimdi saldırı derken neyi kastettiğimi söyleyeyim; bakın bu sınavlarla ilgili her dönem mahkemelerde davalar açılıyor, bunlar çok sistematik, yani zaman zaman tabii bazı veliler iyi niyetle bu soru yanlıştı, öyle olmasa böyle olsa falan diye düşünerek iyi niyetli velilerin açtıkları davaları kastetmiyorum. Ama özellikle dershane soygununa son verdikten sonra bu kesimden bu sınavlara yönelik ciddi taciz atışları var.
Evet, paralel yapıdan kaynaklanan ciddi tacizler var, her dönemde birkaç sorumuzla ilgili dava açılıyor. Niye açılıyor? Dava sonuçlanana kadar biz sınav sonuçlarını açıklayamıyoruz veya biz sınav sonuçlarını açıkladıktan sonra bir mahkeme -eskiden bahsediyorum - karar verirse ki öyle yapıyorlardı genellikle, 1 milyon 300 bin çocuk ve aileleri bir anda terörize ediliyorlar, şimdi ne olacak; bunun için yapılıyor zaten bu iş. Bakın ilk yaşadığımız örnek, SBS sınavının iptaliyledir, yani benden önce son defa yapılan SBS sınavına ilişkin bir iptal davası açıldı, ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma talebi olmasına rağmen... Yürütmeyi durdurma talebi ne demek? Yani gecikirse sıkıntı olacak, bunu bir an önce yürütmeyi durduralım, sonra esastan görüşelim demesi gerekirken, yürütmeyi durdurma talebini reddedip, yani yürütmeyi durdurmaya gerek yok diye o sorunun iptal edilmeyeceğine dair bir ön mesaj verdikten sonra Temmuz'da açılan davayı Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, 7,5 ay sonra, yani çocuklar karne alma, işte bugünlerdeki gibi tam karne alacakları sırada geçen yılsonunda yapılmış olan bir sınavın iptal edilmesi kararını verdi.
Çocukların hepsi okullara yerleştiler, sınavlarına girdiler, birinci yarı bitmek üzere, karne alacaklar bir hafta sonra iptal ediliyor.

Halbuki biz o soruyu mahkemeye güvenemediğimiz için açıkçası, mahkeme iptal ederse ne yapmamız gerekiyor idiyse onu yaptığımız için, mahkeme de ondan haberdar olmadan hala iptal ediyorum diye, biz onu yapmışız zaten, düzeltmişiz, puanlamaları da ona göre yapmışız, o soruyu iptal etmişiz, puanlamaları ona göre yapmışız ve çocukları da ona göre okula yerleştirmişiz. Mahkeme, bunu da söylediğimiz halde, buna rağmen, şimdi insanlar unutuyorlar, iki sene önce böyle kaos havası oluşturuldu. Geçen yıl bu nedenle Meclis'ten bir yasal düzenleme yaptık ivedi yargılama usullerine ilişkin kanunda, yani ivedi demek ne demek? Gecikmeksizin yargılamanın sonuçlandırılması. Orada diyoruz ki; oybirliğiyle, Bütçe Plan Komisyonunda oybirliğiyle, bütün partilere izah ettik biz bunu ve o arkadaşlar da sağ olsunlar, anlayış gösterdiler, Meclis'ten de bu böyle geçti. Ne diyor yasa? Milli Eğitim Bakanlığının ve ÖSYM'nin yaptığı sınavlara itiraz 10 gün içinde yapılır, süreler belirlemişiz. 10 gün içinde itiraz edecek itiraz edenler, mahkeme bir hafta içerisinde askıya çıkacak, idare 3 gün içerisinde savunmasını verecek, hadi yetiştiremedi üç gün daha... Sonra mahkeme işte 15 gün içinde karar verecek filan... Dolayısıyla biz de takvimimizi ona göre yapalım, çünkü biz sene başında bütün takvimimizi ilan ediyoruz."

"TEOG sonuçlarını açıkladık, bundan sonra mahkemenin herhangi bir karar uygulanma kabiliyeti yoktur"
"Şimdi ne yapıyoruz? Mesela şu anda bu süre bitti, o süreye kadar yapılmış olan itirazları dikkate aldık. Yasal süre bittikten 1 gün sonra da, hatta fazlasını verdik, biz TEOG sonuçlarını açıkladık. Şimdi bu saatten sonra herhangi bir mahkemeden herhangi bir başka karar gelirse onun uygulanma kabiliyeti yoktur, hukuken de doğru değildir. Yani mahkemenin şimdi bu süreyi geçirmiş olmaktan ötürü artık görevsizlik kararı vermesi gerekir. Ama buna rağmen ben eminim taşradaki bazı mahkemelerden böyle kararlar istihsal edebilirler birileri. Onları şimdiden uyarıyorum, yasayı açıp okusunlar, ivedi yargılama usulü madde 20/b galiba. Orada süreler belli, o sürelere riayet etmek, kanun herkesi bağlar, mahkemeleri de bağlar, dolayısıyla o kanunu okuyarak kararlarını versinler. Ama veliler rahat olsunlar, biz yasal süre içerisinde yapılması gereken her şeyi, iş ve işlemleri tamamladık...
Şimdi karne vereceğiz ya, tam karneyi verdiğimiz gün bir mahkemeden öyle bir karar çıkartıp kafa bulandırmak isteyebilirler; onların hiç önemi yok, yani yaptırım kabiliyeti yok, uygulanabilirlik yok. Yasa belli bir süre koymuş, o süre içerisinde verilen kararlara Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz uyarız, uyduk, bundan sonra da uyarız, mahkemelerin de aynı kanuna uymalarını bekliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber