Bu yıl patatesler depolarda filizlenip çürüdü

Geçen yıl kilosu 5 liraya kadar çıkıp vatandaşın cebini yakan patatesin fiyatı şimdi yerlerde. Kilosu 35 kuruştan satıldığı halde elden çıkarılamayan patates, depolarda filizlenip çürümeye başladı. Niğde, Nevşehir, Sivas, Kayseri ve Yozgat'taki depolarda bulunan yaklaşık 1 milyon ton patatesi kurtarmak için belediyeler ile hükümet devrede.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Mart 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bu yıl patatesler depolarda filizlenip çürüdü

Depolarda tutularak fiyatı yükseltilen patatesten rant elde etmek isteyen stokçular, umduklarını bulamadı. Geçtiğimiz yıl kilosu 5 liraya dayanan patates stokçuların elinde kaldı. Fiyatların yüksekliğine bakarak yapılan fazla ekimin de etkisiyle geçtiğimiz yıl üretimi yüzde 16 artan patates şimdi elde kalmış durumda. Kilosu 35 kuruştan satıldığı halde elden çıkarılamayan patates, depolarda filizlenip çürümeye başladı. Niğde, Nevşehir, Sivas, Kayseri ve Yozgat'taki depolarda bulunan yaklaşık 1 milyon ton patatesi kurtarmak için belediyeler ile hükümet devrede.

1 MİLYON TON PATATESİN BİR AYLIK ZAMANI VAR

Karşı karşıya kalınan sıktıntılı durumu Yeni Şafak'a değerlendiren TBMM İdare Amiri ve Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, elde kalmış patatesin depolarda en fazla 30 gün daha sağlam kalabileceğini söyledi. Nisan ayının 15 inden sona yeni patateslerin ekilmeye başlanacağını belirten Özegen, "Mayıs ayında Çukurova'dan yeni üretilen yazlık patatesler gelecek. Niğde, Nevşehir, Sivas, Kayseri, Yozgat illerimizde toplam 1 milyon patates hala depolarda bekliyor. Buna bir çare üretmemiz gerekiyor" dedi.

BAŞKANLAR KURTARIR MI?

Arz talep dengesinin bozulmasıyla birlikte patatesin kilosunun düşük maliyetle satıldığına dikkat çeken Özegen, bu konu ile ilgili Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlarıyla görüştüğünü ifade etti. Özegen, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile görüşmemiz sonucunda 2 veya 3 bin ton patatesi belediyeye satma konusunda anlaştık. Satılacak olan patates ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Burada bizim amacımız piyasanın hareketlenmesine yardımcı olmak" diye konuştu.

50 BİN ÇİFTÇİYİ LGİLENDİYOR

Patatesin 50 bin çiftçiyi yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Erdoğan, Özegen, 300 nüfuslu bir köyde 200 kişinin geçim kaynağının patates olduğunu söyledi. Özegen, şunları kaydetti: "İlimizin en önemli geçim kaynağı olan patates problemini bu yılki bütçe görüşmelerinin gündemi haline getirdik. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ihracat teşviki konusunda görüşmelerimiz sürekli devam ediyor."

MECLİSTE FIRINDA PATATES

TBMM'de 2016 bütçe görüşmeleri sürerken, patateste yaşanılan sıkıntıya dikkat çekmek için fırında pişirilen Niğde patatesi genel kurulda bulunan milletvekillerine dağıtıldı. Patates mecliste dağıtıldığı sırada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Stokta şu anda 710 bin ton patatesten bahsediliyor. Konuyla ilgili Ekonomi Bakanı'mızla görüşüyoruz. Patates ihracatıyla ilgili çalışmalar sürüyor" dedi.

Çok üretim mi stok sonucu mu?

Niğde Ticaret Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu ise "Birçok şehirde patates üretiminin yapılması patates fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Cemrenin düşmesi ve havaların gittikçe ısınmasıyla depoda kalan patatesler filizlenmeye başlıyor. Geçen sene Adana Ödemiş bölgesi soğuk aldığı için Adana'da çıkan yazlık patates, ihtiyacı karşılamaya yetmedi. Bunun üzerine İran'da patatesin ucuz olması birçok ülkenin oradan patates almasına neden oldu ve bu durum yerli üreticileri zor durumda bıraktı

Mesude Demirhan 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber