Bakan Tüzmen'in 'ayrık otları' gümrükte kaldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Kasım 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapıkule'deki rüşvet operasyonunda adları geçen ve müfettiş talebi ile memuriyetten men edilmeleri istenen 111 gümrükçü, Gümrük Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile görevde kaldı

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 60 gümrükçüye hapis cezası verdiği Kapıkule'deki rüşvet ve kaçakçılık operasyonunda, adları şirketlerin rüşvet defterinde yer alan ve memuriyetten men edilmeleri istenen diğer 111 gümrükçünün, Gümrük Yüksek Disiplin Kurulu (GYDK) kararıyla görevde kaldığı öğrenildi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, rüşvet operasyonu sırasında adları geçen memurlar için, "İçimizdeki ayrık otlarını temizliyoruz" demişti. Ancak, Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın yürüttüğü operasyonda ele geçirilen rüşvet defterinde adları yer alan 111 gümrükçünün memuriyetten çıkarılmasına ilişkin müfettiş talebi, Gümrük Yüksek Disiplin Kurulu'nun 16 Mart 2006 tarihli kararıyla reddedildi.

Demirağ itiraz etti

Hakkında 'kaçakçılığa yardım' iddiasıyla rapor hazırlanan Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'in başkanlık ettiği 5 kişilik GYDK kararına tek itiraz eden kişi Tüzmen tarafından görevden alınan Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ oldu. Kapıkule'deki Vivarini, Monet ve Global adlı free-shop'lara yönelik olarak yapılan kaçakçılık operasyonunda şirket sahiplerinin el defterinde 111 gümrükçünün adı yer almış, isimlerinin karşılığında da verilen içki ve sigara tutarları euro olarak yazılmıştı.

Defter belge sayılmadı

Gümrük müfettişleri, 25 Ocak 2005 tarihinde bir rapor hazırlayarak, adları geçen kişilerin 'memuriyetten çıkarılmasını' talep etmişti.

Müfettişler, hazırladıkları raporda, şirketin el defterinde isimleri yazan memurların karşısında kaç euro'luk mal aldığının yazıldığına dikkat çekerek olayın rüşvet olduğunu savunmuştu. GYDK toplantısında verilen kararda, rüşvetlerin yazılı olduğu defterin yasal ve tutulması zorunlu defter olmadığı, ayrıca bundan başka da delilin bulunmadığı belirtildi.

Ağca'nın gümrükçüsü de kurtuldu

Gümrük Yüksek Disiplin Kurulu'nun kararıyla kurtulanlar arasında İstanbul Gümrük Başmüdür Yardımcısı Fikret Bircan'ın ismi de yer alıyor. Milliyet gazetesinin eski genel yayın müdürü Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın yurtdışına kaçtığı dönemde Kapıkule Gümrük Muhafaza Müdürlüğü yapan Bircan, 2005'te Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından İstanbul Gümrükler Başmüdür Yardımcılığı'na atanmıştı.

Ağca'nın 25 Kasım 1979'da tutuklu olduğu Maltepe Cezaevi'nden kaçırıldığı dönemde Kapıkule'de görev yapan ve bu nedenle soruşturma geçiren Bircan'ın adı, free shop'çuların rüşvet defterine 'Muh. Baş. Müd. Fikret, Muhf. Başmd. Fikret Bey' diye kaydedilmiş, müfettiş raporuyla memuriyetten çıkarılması istenmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber