Zihin haritalama kolay öğretiyor

Günümüzün bilgi toplumunda 'hafıza geliştirme teknikleri' konusu, her geçen gün daha önemli hale geliyor.

Haber Giriş : 18 Mart 2016 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zihin haritalama kolay öğretiyor

EREN TAŞAR

Geçmiş anıları zihinde tutmak ve gerektiğinde parça parça ya da bütün halinde 'geri çağırma' olarak tanımlanan hafıza, sanıldığı gibi yaşa bağlı olarak yavaş yavaş yok olmuyor. Yapılan araştırmalara göre, doğru yöntemlerle hafıza her yaşta diri tutulabiliyor.

Hafıza geliştirme teknikleri uzmanı Cem Gören, beynin sağ lob ve sol lob olmak üzere iki ayrı bölüme ayrıldığını belirterek hafıza teknikleriyle beynin iki bölümünü de aktif hale getirildiğinde öğrenmek kolaylaşıyor" dedi. Gören, beynin sağ ve sol lobunun özelliklerini şöyle sıraladı:

Sağ lob, bilgiyi bir bütün olarak ve resimle işler. Tasvir ve semboller kullanır, resimlere şekillere ve renklere tepki verir. Sözel ifadeler dışında müziğe, vücut diline, dokunmaya tepki verir. Sezgicidir, önsezilerini ve hislerini takip eder. Duygusal ve üretici taraftır. Görerek ve duyarak öğrenir. Hayallere, şiire, mecaza meraklıdır. Sol lob ise konuşma ve dil merkezidir. Analitik düşünür. Mantıklı ve sistematiktir. Bilgiyi ardışık ve doğrusal işler. Ayrıntıcıdır. Sayısal işlemlerde üstündür. Sebep sonuç ilişkilerini kullanır. Ayrıca vücut hareketlerini kontrol eder."

Önemli zihin geliştirme yöntemlerinden biri olan zihin haritalama tekniği hakkında da bilgi veren Gören, "Zihin haritalama, temel bir düşünceye bağlı fikirleri detaylandırarak ilişkiler kurmaktır. Bu teknik diğer yöntemlere göre daha kolay çalışma olanağı sağlar" diye konuştu.

RESMİN HEPSİNİ GÖSTERİR

Tüm bunların kişiye özel anahtar kelimeler ve simgeler kullanılarak gerçekleştirilebileceğini ifade eden Gören, tekniğin detaylarını şöyle anlattı: "Uzun uzun cümleler yerine en fazla üç kelimeden oluşan anahtar kelimeler kullanılır. Ardından oklar, dallar ve bağlayıcılar aracılığıyla fikirler birleştirilir. Fikirler, bellekteki gibi birbirine bağlanarak yeni bilgilerin anlaşılması ve hatırlanması sağlanır.

Zihin haritaları, çalışırken sizi düşünmeye zorlar ve resmin tamamını görmenizi, konuyu etraflıca anlamanızı, her şeyin birbiriyle olan ilişkisini farketmenizi sağlar. Ayrıca gereksiz olan bilgileri eleyebilir ve ilk bakışta karışık, zor gelen konuları basite indirgeyebilirsiniz. Zihin haritasıyla dilediğiniz gibi yaratıcı olabilir ve bu sayede sıkılmadan kısa ve net aynı zamanda da anlaşılır, kendi dilinizde görsel bir özet çıkarabilirsiniz. Yani hem çalışırken daha iyi öğrenirsiniz hem de kendinize her zaman geri dönebileceğiniz harika bir not çıkarmış olursunuz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber