Bakanlar Kurulu, KOBİ borçlarının yapılandırılmasını görüştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2006 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çiçek: Aile içi şiddet mağdurlarının kapsamı genişletildi

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, 70 bin civarında KOBİ'nin borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören ?Anadolu Yaklaşımı?nı ele aldıklarını bildirdi.

Bakan Çiçek, ?Aşağı yukarı, bu KOBİ'lerin de 'Anadolu Yaklaşımı' olarak ifade edeceğimiz yeniden yapılandırılması esas olacak borç miktarı, bankalar açısından 1.7 milyar YTL civarındadır? dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Ailenin Korunmasına Dair Kanun'da değişiklik yapılmasını öngören bir tasarıyı görüştüklerini bildirdi.

Bakan Çiçek, tasarı ile aile içi şiddet mağdurlarının kapsamının genişletildiğini bildirdi. Böylece, aile birliğinin korunması noktasında yeni düzenlemeler getirildiğini belirten Bakan Çiçek, buna göre, mahkemece ayrılık kararı verilen, yasal olarak ayrı yaşama hakkı olan veya evli olmalarına rağmen fiilen ayrı yaşamak zorunda olan aile bireylerinin de kanundaki tedbirlerden faydalanması için geniş bir düzenleme öngörüldüğünü kaydetti. Çiçek, şöyle konuştu:

?Aile mahkemesi hakiminin uygun görmesi halinde, kusurlu eşin veya diğer aile bireylerinin bir sağlık kuruluşunda muayene veya tedavi için başvurması tedbirine hükmetmesi gerekmektedir. Yine ailenin korunmasıyla ilgili bu bağlamında, nafaka hükümleri açısından bir değişiklik yapılmaktadır. Ayrıca kanun kapsamında verilen kararların infazı için icra işlemlerindeki harcın kaldırılmasını içeren bir düzenleme yapılmaktadır.?

ANADOLU YAKLAŞIMI

Çiçek, ayrıca toplantıda KOBİ'lerin borçlarının yeniden düzenlenmesini öngören ?Anadolu Yaklaşımı?nı ele aldıklarını bildirdi.

2000-2001 yıllarında Türkiye'nin iki ekonomik kriz geçirdiğini anımsatan Çiçek, birçok işletmenin bu kriz nedeniyle ya faaliyetlerine son verdiğini veya zor duruma girdiğini söyledi.

318 firmanın 6 milyar dolara varan borcunun, ?İstanbul Yaklaşımı? adı altında yeniden yapılandırıldığını anımsatan Bakan Çiçek, ancak KOBİ'lerle ilgili bir çalışma yapılmadığını söyledi.

Bu konu üzerinde hükümet olarak uzun bir süredir çalışma yapıldığını, ilgili bankalar, Bankalar Birliği, TOBB ve konuya taraf olanlar bakanlık ve kuruluşların uzun bir çalışma sürdürdüğünü anlatan Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

?Aşağı yukarı, bu KOBİ'lerin de Anadolu Yaklaşımı olarak ifade edeceğimiz yeniden yapılandırılması esas olacak borç miktarı, bankalar açısından 1.7 milyar YTL civarındadır. Bu yaklaşım gerçekleştiği takdirde, kısmen sorumlu, sorunlu olan 70 bine yakın firma borçlarını yeniden yapılandırma imkanına kavuşmuş olacaktır. Özellikle Maliye ve Sosyal Sigortalar Kurumu ile olan ilişkiler açısından son bir çalışma daha yapılacak ve ondan sonra da üzerinde varılacak mutabakat çerçevesinde TBMM'ye sevk edilecektir. Böylece bu yaklaşım, işletmelerin yaşatılması suretiyle bir taraftan borçların ödenmesi, bir taraftan da bu şirketlerde çalışanların çalışma hayatlarına devam etmesi ve üretimin sürdürülebilmesini temin etmek için İstanbul Yaklaşımı'na benzer bir yaklaşım gündeme gelmiş olacaktır. Bununla ilgili çerçeve düzenlemelerini, sözleşmelerini BDDK gerçekleştirmiş olabilecektir. Bunu bugün imzaya açmadık, konuştuk. Bazı ufak tefek eksiklikler var. Arkadaşlarımızın dile getirdiği itirazlar çerçevesinde son çalışma yapılacak ve ondan sonra TBMM'ye sevk etmiş olacağız.?

Bakan Çiçek, kurulda ayrıca iç ve dış gelişmeleri de değerlendirdiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber