Tehlikeli madde bulunduran iş yerleri için acil eylem planı

Yangın, patlama ve toksik yayılım gibi kazaların yanı sıra deprem, sel gibi doğal afetlerde uygulanacak acil durum planları hazırlanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2016 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tehlikeli madde bulunduran iş yerleri için acil eylem planı

"Üst seviyeli kuruluş" olarak adlandırılan ve belirli bir düzeyin üstünde tehlikeli madde bulunduran işletmeler, yangın, patlama ve toksik yayılım gibi kazaların yanı sıra deprem, sel gibi doğal afetlerde uygulanmak üzere "Acil durum planları" hazırlayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Büyük Endüstriyel Kaza Risklerinin Azaltılmasına Yönelik Dahili Acil Durum Planı Tebliği" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile belirli bir seviyenin üstünde tehlikeli madde bulunduran işletmelerin olası kaza ve afetlere karşı hazırlamaları gereken acil eylem planlarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, söz konusu işletmelerin hazırlayacağı dahili acil durum planları, olası kazaların etkilerini en aza indirmek ve insan, çevre ve mala gelebilecek zararları sınırlamak için gerekli tedbirleri alınmasını, kaza ve acil durumların organize edilmesini hedefleyecek.

Acil durum planı ayrıca, güvenlik raporunda belirtilen tüm büyük kaza senaryolarına uygulanabilecek nitelikte olacak, yangın, patlama ve toksik yayılım gibi her türlü kazanın yanı sıra deprem ve sel gibi doğal afetlerde alınması gereken tedbirleri içerecek.

Dahili acil durum planı, kaza öncesi alınacak tedbirler, olay esnasında uygulanacak prosedürler ve sonrasında yapılacak iyileştirme çalışmaları ile ilgili bütün kaynakları, ilgili kişi ve kuruluşları kapsayan anlaşma ve prosedürlerin yer aldığı detaylı bilgileri içerecek.

İşletmelerde, yangınlara karşı yeterli sayıda, uygun kaynak ve ekipman bulunacak, acil durumlarda çalışanların etkilenmeyeceği mesafede veya korunakta toplanma noktası/noktalar belirlenecek.

Yıldız Nevin Gündoğmuş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber