Yargı siyasallasırsa Köy Hizmetleri olur

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Kasım 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 'yargı bağımsızlığı' tartışmalarını değerlendirdi. Yargı zemininde siyaset yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Bakan Çiçek, 'Yargının bağımsızlığına herkes saygı göstermeli. Yargı zemininde ne yargının içinden, ne de dışından siyaset yapılmalı' dedi.

Bakanlığının 2007 yılı bütçe tasarısının sunuş konuşmasını yapan Çiçek, 2002 yılından bugüne kadar yapılan çalışmaları anlattı. AB sürecinde en yoğun görevin Adalet Bakanlığı'na düştüğünü belirten Çiçek, 'Kopenhag siyasi kriterlerinin hamallığını Adalet Bakanlığı yaptı. Bu süreçte 55 temel yasa çıkarıldı' diye konuştu. Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın HSYK'deki varlığının yargı bağımsızlığına zarar verdiğine ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Bakan Çiçek şunları söyledi:

BIRAKIN BU SLOGANI

'Ne Avrupa'da ne de dünyada yargı bağımsızlığı konusunda tek bir model yok. Kimi ülkelerde hakimleri yasama organı, kimilerinde ise halk veya yürütme organı seçiyor. Türkiye'de yargı bağımsızlığı tartışmaları, maalesef sadece Adalet Bakanı'nın HSYK'da yer almasına endekslenmiş durumda. Adalet Bakanı HSYK'da yer almasın sözünü artık slogan olmaktan çıkarmamız lazım. Yargıyı tamamen siyasete bırakırsanız Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne döner. Yargıyı tamamen hakimlere bırakırsanız, o zaman Türkiye ne kadar hukuk devleti olur ona bakmak lazım. Yargı zemininde hiçbir şekilde siyaset yapılmamalı. Ne yargının içinden ne de dışından hiç kimse yargı zemininde siyaset yapmamalı. Bütün bunları yargının tomografisini çeken bir insan olarak söylüyorum.'

HUKUK EĞİTİMİ 6 YIL OLSUN

Yüksek mahkemelere üye seçiminde mastır ve doktora gibi akademik çalışmalar yapmış hakimlerle yabancı dil bilen hakimlere öncelik tanınması gerektiğini de ifade eden Çiçek, Yargıtay kanunu üzerinde bu konuda bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Çiçek, bu yıldan itibaren 5 yıla yükseltilen hukuk fakültesi eğitim süresinin, 6 yıla çıkarılması gerektiğine de dikkat çekti.

Özellikle büyük kentlerde görev yapan hakim ve savcıların lojman ihtiyacının, en geç 2007 yılında tümüyle çözüleceğini belirten Çiçek, adliye saraylarının büyük bölümünün yenilendiğini de hatırlattı. Türkiye'deki hakim ve savcıların iş yükünün Avrupalı meslektaşlarına oranla 5 kat daha fazla olduğunu kaydeden Çiçek, 'Avrupa ülkelerinde bir hakım yılda 200 dava dosyasına bakarken, bu rakam Türkiye'de bin 78'dir. Cumhuriyet savcılarımızın bir yılda baktıkları dosya sayısı ise 1850 civarında' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber