AB üyeliği kısmen askıda

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Kasım 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Komisyonu, Türkiye limanlarını Rumlara açmadığı sürece hiçbir müzakere başlığının kapatılmamasını kararlaştırdı ve Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmedikçe 8 müzakere başlığını askıya aldı

Avrupa Birliği Türkiye'nin KKTC'ye izolasyonlar kalkmadıkça Rum gemi ve uçaklarına limanlarını açmama kararına karşılık üyelik müzakerelerinden sekiz başlığı askıya aldı. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Brüksel'de yaptığı açıklamada "Türkiye Kıbrıs konusunda yükümlülüğünü getirene kadar müzakereler kısmen askıya alınsın ve açılan hiçbir müzakere başlığı kapanmasın? şeklinde konuştu.Askıya alınması istenen başlıklar; malların serbest dolaşımı, taşımacılık, Gümrük Birliği, tarım, balıkçılık, dış ilişkiler, mali hizmetler ve iş kurma hakkı.

TREN KAZASI OLMAYACAK

Olli Rehn, Komisyon olarak aldıkları bu kararla, müzakerelerin biraz daha yavaşlama olsa da devam etmesine karar verdiklerinin altını çizdi. Rehn, "Bir tren kazası olmayacak. Tren hareket etmeye devam edecek" ifadesini kullandı. Sürecin tıkanmamasının Ankara'nın elinde olduğuna dikkat çeken Olli Rehn, "Eğer Ankara üzerine düşeni 17 Aralık'taki Dışişleri Bakanları toplantısına kadar gerçekleştirirse bu tavsiye kararının anlamı kalmaz" diye konuştu. AB Komisyonu toplantısından çıkan bu karar, 11 Aralık'ta bir araya gelecek AB dışişleri bakanlarına 'Komisyon tavsiyesi' olarak sunulacak. Dışişleri bakanlarının Türkiye ile ilgili nihai kararı bu tarihte alması bekleniyor. Avrupa Birliği, Türkiye'nin Ankara Protokolü'nü uygulamasını, yani Güney Kıbrıs'a havaalanlarını ve limanlarını açmasını istiyor.

BLAIR VE ZAPATERO'DAN DESTEK

Bu arada, İngiltere Başbakanı Tony Blair'le İspanya Başbakanı Zapatero ise, Türkiye'nin üyeliğine verdikleri desteği bir kez daha teyit etti. Blair, ?Şu aşamada, Türkiye'ye olumsuz bir mesaj göndermek AB için uzun vadede ciddi bir hata olur? derken, Zapatero, AB'nin Türkiye'ye kapılarını açık tutmasının önemini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber