Akaryakıt fiyat artışı ulaştırmaya etki edecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası, akaryakıt fiyat artışlarının ulaştırma grubu üzerinde artırıcı etki yapmasının beklendiğini bildirdi. Merkez Bankası'nın ?Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu?nda, söz konusu ayda ulaştırma grubu fiyatlarında akaryakıt ürünleri ve otomobil fiyatlarında gözlenen gerilemelerin etkisiyle yüzde 0,8 azalış gerçekleştiği kaydedildi.

Raporda, Ağustos-Kasım ayları arasında gerileyen akaryakıt ürünleri fiyatlarında, son dönemde uluslararası petrol fiyatlarında gözlenen yükselişlerin ardından, Aralık ayı başında artış gözlendiğine işaret edildi. Raporun yaklaşan gelişmeler başlığı altında, ?akaryakıt fiyat artışlarının ulaştırma grubu üzerinde artırıcı etki yapmasının beklendiği? ifadesine yer verildi.

Ulaştırma hizmetleri fiyatları aylık artışlarının 2006 yılında bir önceki yıldaki gerçekleşmelere paralel bir seyir izlediğinin görüldüğünün ifade edildiği raporda, şöyle denildi:

?Kasım ayında tüketici enflasyonu yüzde 1,29 oranında artarken, yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla gerileyerek yüzde 9,86 olmuştur. Kasım ayı tüketici enflasyonu üzerinde işlenmemiş gıda ile giyim ve ayakkabı grubu fiyatlarındaki mevsimsel artışlar önemli rol oynamıştır. Söz konusu kalemlerdeki artışlar Kasım ayı tüketici enflasyonunun yaklaşık yüzde 0,94 puanını oluşturmuştur. Ayrıca, konut grubuna yönelik enerji kalemlerinde de artışlar gözlenmiştir. Diğer yandan, dayanıklı tüketim malları fiyatlarında gerilemeler gözlenmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.?

Merkez Bankası, yüksek artışını sürdüren kira kaleminin, hizmet fiyatları enflasyonunundaki yavaşlamayı sınırlandırdığını bildirdi. Merkez Bankasının yayınladığı ?Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu?nda, yıllık tüketici enflasyonunun Ekim ayının ardından Kasım ayında da gerileme gösterdiği, enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altın hariç TÜFE göstergesinin yıllık artış hızının, Kasım ayında bir önceki aya kıyasla belirgin bir değişim göstermediği belirtildi.

Raporda, gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen artışların etkisiyle yüzde 2,71 oranında arttığı belirtilirken, işlenmemiş gıda fiyatlarının bir önceki ayda mevsimsel eğilimin oldukça altında artış gösterdiği hatırlatıldı. Sebze fiyatlarındaki aylık artışların bir önceki yılın aynı dönemindeki yüksek artışların altında gerçekleşmesiyle yıllık bazda gerileme sürdüğünün ifade edildiği raporda, 2005 yılı Kasım ayında yüzde 38 seviyelerinde bulunan sebze fiyatlarının yıllık artış oranlarının, 2006 yılı Kasım ayında yüzde 1 seviyelerine gerilemesini olumlu değerlendirmekle birlikte, bu konuda iklim koşullarının risk oluşturmaya devam edebileceğinin de dikkate alınması gerektiği bildirildi.

KİRA YILLIK BAZDA YÜZDE 20 SEVİYESİNDE SEYİR İZLİYOR

Merkez Bankası raporunda, Ekim ayında kış sezonunun başlamasıyla birlikte yüksek oranda artan giyim ve ayakkabı grubu fiyatlarının, Kasım ayında da yüzde 4,80 oranında arttığı hatırlatıldı.

Bu grupta, söz konusu dönemde (Ekim-Kasım) döviz kurunun gecikmeli etkileri neticesinde son 4 yılın en yüksek fiyatlarının gözlendiğinin ifade edildiği raporda, yıllık fiyat artış oranın ise yüzde 3,37 değerine ulaştığı kaydedildi.

Raporda, işlenmemiş gıda ürünleri fiyat artışlarının yavaşmalasının mal grubu fiyat enflasyonunun gerilemesinde etkili olurken, yüksek artışını sürdüren kira kaleminin, hizmet fiyatları enflasyonundaki yavaşmalayı sınırladığı da vurgulandı.

Konut grubu fiyatlarının Kasım ayında yüzde 1,30 oranında arttığının belirtildiği raporda, şöyle denildi:

?Grup fiyatları üzerinde kira, doğal gaz ve katı yakıtlar alt kalemlerinde gözlenen yüksek oranlar artışlar belirleyici olmuştur. Kasım ayında yüzde 4,41 oranında artan katı yakıtlar kaleminde son 6 aylık fiyat artış oranı yüzde 19 seviyesine ulaşmıştır. Diğer taraftan, kira alt kalemi yıllık bazda yüzde 20 seviyesinde bir seyir izlemeye devam etmektedir.?

ULAŞTIRMA FİYATLARI

Raporda, ulaştırma grubu fiyatlarında Kasım ayında akaryakıt ürünleri ve otomobil fiyatlarında gözlenen gerilemelerin etkisi ile yüzde 0,28 oranında azalmanın gerçekleştiği hatırlatılırken, Ağustos-Kasım ayları arasında gerileyen akaryakıt ürünleri fiyatlarında, son dönemde uluslararası petrol fiyatlarında gözlenen yükselişlerin ardından, Aralık ayı başında artış gözlendiği kaydedildi.

Raporda, ulaştırma hizmetleri fiyatlarının aylık artışlarının 2006 yılında bir önceki yıldaki gerçekleşmelere paralel bir seyir izlediğinin görüldüğü ifade edildi.

İMALAT SANAYİ FİYATLARI

Raporda, Kasım ayında yüzde 0,29 oranında azalış gösteren ÜFE'ye tarım sektörünün 0,01 puan, sanayi sektörünün ise 0,28 puan azaltıcı yönde etki yaptığı kaydedildi.

Kasım ayında imalat sanayi fiyatlarında gözlenen yüzde 0,36 oranındaki gerilemede ağırlıklı olarak kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri, ana metal sanayi ve giyim eşyası imalatı sektörlerindeki fiyat azalışlarının etkili olduğunun görüldüğünün belirtildiği raporda, petrol ürünlerinin etkisi dışlandığında, imalat sanayi fiyatlarının Ekim ayına göre yüzde 0,08 oranında azaldığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber