Belediye alacakları için yasa teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 23:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir belediyeleri ile bunlara bağlı kuruluş ve şirketlerin alacakları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarına karşılık takas ve mahsup edilecek.

AKP Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını Öngören Yasa Teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

Teklifle, büyük çoğunluğu Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesinden önce sağlanmış kredilerden, bütçelendirilmeden kullanılmış olan ve alacak takibi yapılmayan kredi tutarlarına ilişkin hesapların, bütçe gelir ve gider kalemleriyle ilişkilendirilmeksizin ilgili kuruluşlara tahsisi düzenleniyor.

Buna göre; Sel ve Deprem Felaketi Acil Yardım Projesi, Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılanırma Projesi, Türkiye Altyapı ve Kentsel Yeniden Yapılandırma Projesi, Kalıcı Konutların Karayolu Bağlantıları Projesi, Çınarcık-Teşvikiye-Kocadere-Esenköy-Armutlu Kanalizasyon Projesi, Endüstriyel Teknoloji Projesi, Sosyal Riskin Azaltılması Projesi ve Özelleştirme Sosyal Destek Projesi, Endüstriyel Teknoloji Projesi ve TÜBİTAK-Bilten Araştırma Uydusu Projesinin finansmanı için sağlanmış kredilerden düzenlemeye kadar yapılan kullanımlar sonucunda doğan ve ikraz anlaşmasına bağlanmamış olan alacakların terkinine, Maliye Bakanı yetkili kılınıyor.

Devlet üniversitelerinin yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için 1 Ocak 2006 tarihinden önce imzalanan dış kredi anlaşmaları kapsamında sağlanan krediler, anılan kuruluşlara tahsisli olarak kullandırılmaya devam edilecek.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Fonu kapsamında oluşturulacak program ve projelerin finansmanı için herhangi bir dış finansman kaynağından sağlanacak kredileri, bütçenin gelir ve gider kalemleriyle ilişkilendirilmeksizin tahsis etmeye, bakanın teklifi üzerine bakanlar kurulu yetkili olacak.

FAZLA ÖDENEN NEMALAR

Zorunlu tasarruf ödemeleri kapsamında hak sahiplerine fazla ödeme yapıldığının tespiti halinde, söz konusu tutarlar Ziraat Bankası tarafından yasal faiziyle birlikte tahsil edilerek, Hazineye aktarılacak.

Ancak, fazla ödemelerin emeklilere veya onların hak sahiplerine yapılmış olduğunun belirlenmesi durumunda, bu tutarların tahsilinden vazgeçilerek terkin edilecek. Ziraat Bankası yönünden gerçekleştirilmiş ödemelere ilişkin tüm hak ve hükümlülükler, kendiliğinden sona erecek.

Ayrıca, hak sahiplerinin lehine bir fark oluşması halinde söz konusu tutarlar, Aralık 2007 sonuna kadar defaten ödenecek.

Tasarruf sahipleri tarafından yargı mercilerine açılmış davalar ile icra takipleri hakkında dava ve takipler sonuçlandırılacak. Yargı organlarınca idare aleyhine hüküm altına alınabilecek yargılama giderleri de ilgililerin talep etmesi halinde, haklılık oranında nispi şekilde ödenerek, davaların ve ihtilafların sonuçlandırılması sağlanacak.

BELEDİYELERİN ALACAKLARI

Büyükşehir belediyeleri ile bunlara bağlı kuruluşlar ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası büyükşehir belediyelerine ait şirketlerin, 31 Aralık 2004 itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarından olan alacakları, bunların diğer kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarına karşılık olmak üzere, 28 Şubat 2007 tarihine kadar takas ve mahsup edilecek. Bu süreyi, 31 Mart 2007 tarihine kadar uzatmaya, Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakan yetkili olacak. Bu kapsamdaki alacak ve borç ifadesi, alacak ve borçlara ilişkin fer'ileri ve cezaları da kapsayacak. Bu kapsamda takas, mahsup ve kesinti işlemine tabu tutulan borç ve alacaklar için ilgili kanunlarda öngörülen zamanaşımı süresi işlemeyecek.

Teklifle, 30 Haziran 2006 itibariyle Uzlaşma Komisyonu ile takas, mahsup ve kesinti yapılmasına ilişkin kararları imzalayan ancak, Bakanlar Kurulu tarafından söz konusu kararları henüz onaylamayan ilgili kuruluşların işlemlerinin, 28 Şubat 2007 tarihine kadar karara bağlanması öngörülüyor. Bu kapsamdaki takas, mahsup ve kesinti işlemine tabi tutulan borç ve alacaklar için ilgili kanunlardaki zamanaşımı süresi işlemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber