Yatırımların önünü açacak makine, buluş, patent, kitap teminat olacak

Yatırımların önünü açacak düzenleme ile makine, buluş, patent, kitap ve bestelerin telif hakları kredi teminatı olabilecek. Şirket kapatma süresi ve maliyeti de düşecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Haziran 2016 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yatırımların önünü açacak  makine, buluş, patent, kitap teminat olacak

İş dünyası ve yatırımların önündeki engelleri kaldıracaklarını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu kapsamda, buluş, patent, kitap ve bestelerin telif haklarının da teminat olarak gösterilmesinin önünü açacaklarını söyledi. Tüfenkci, şirket kapatma süresi ve maliyetini de yarıya indireceklerini bildirdi. Parlamentoda bazı gazeteciler ile sohbet eden Tüfenkci, iş dünyası ve yatırımlar açısından önemli olan üç konuyla ilgili düzenlemelerin Meclis tatile girmeden çıkartılmasını hedeflediklerini söyledi.

SEZEN AKSU ÖRNEĞİ

İşletmelerin milyon dolarlık makinelerinin bulunduğunu fakat bunları teminat gösterip kredi alamadıklarını vurgulayan Tüfenkci, "Şimdi o makineleri de teminat gösterebilir hale getiriyoruz. Adamın buluşu var, fikri var, patenti var. Kitabının, bestesinin telif haklarını teminat gösterip kredi alabileceği bir değişiklik yapıyoruz. Mesela Sezen Aksu'nun besteleri var, banka kabul ederse bunun telif haklarını teminat gösterebilecek" dedi. Şirket kurma ve kapatmaları kolaylaştıracak düzenlemenin de hazır olduğunun altını çizen Tüfenkci, "Şirket kapatma süresini bir yıldan 6 aya indiriyoruz. Bu 3 ay da olabilirdi ancak dünyadaki genel uygulama bu yönde. Şirketin kapatılması 5 bin lira tutuyor. Bu da yarı yarıya inecek" diye konuştu.

BİR GECEDE ERTELEMEYE SON

İflas ertelemeye ilişkin tartışmalara da değinen Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kötü niyetli tacirler var. Adam bir gecede şirketin merkezini Ankara'dan Samsun'un Bafra ilçesine taşıyor. Orada bir gecede iflas erteleme alıyor. Hazırlanan düzenlemeye göre şirket iflas ertelemesine başvuracaksa bir yıl için kayıtlı olduğu yere yapacak. Başka mahkemeye gitmesi önlenecek. Nitelikli bilirkişiler ve muvazaalı alacakları önlemek için incelemeler getiriyoruz. Atanan kayyum her üç ayda bir mahkemeye rapor sunacak. Tüm raporlar hakim onayından geçecek. Bu denetimler sayesinde burada iflas edip başka yerde şirket kurarsa hakim hemen görebilecek."

ÇEKTE BAŞBAKAN KARAR VERECEK

BülentTüfenkci, çekle ilgili karekod uygulaması ve hapis cezasının geri getirilmesi şeklinde alternatifli hazırlık yapıp Başbakanlık'a gönderdiklerini, bu konuda kararı Başbakan Binali Yıldırım'ın vereceğini söyledi. Tüfenkci, "Karakod uygulamasında bankaların gördüğü risklerin tamamını müşteri de görebilecek. Ona göre çeki kabul edecek ya da etmeyecek. Çekle ilgili şirket ortaklarına da sorumluluk getirilecek. Verilen çek karşılıksız çıkarsa bu kişiler başka şirketin yönetiminde yer alamayacak" dedi. Tüfenkci, piyasada 200 milyar liraya yakın nakit para 300 milyar lira civarında da çek ve senet döndüğünü söyledi.

Adnan DalgakıranMakine Tanıtım Grubu Başkanı

Reel sektör için doğru uygulama

Reelsektör olarak uzun süredir hayata geçmesini önerdiğimiz bir düzenlemeydi. Sağlıklı bir finansal sistem açısından da çok doğru bir adım olacak. Birçok işadamı bu konudaki açmazlardan dolayı yatırım yapamıyor. Bu tarz adımların atılmasıyla ekonomide bir canlanma yaşayabiliriz.

Kemal YamankaradenizDestek Patent Yönetim Kurulu Başkanı

Ekonomiye doping etkisi olur

Budüzenleme hayata geçerse ekonomiye ciddi bir doping etkisi yapar. Yasa çıktıktan sonra patent değerleme konuları da oldukça önemli bir hale gelecek. Bu tarz uygulamalar ülkemizin küresel rekabette yerini almasını sağlar.

ZÜBEYDE YALÇIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber