AKP, Sezer ve YÖK'e direndi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni üniversitelere atanacak rektörlerde etkin olmak isteyen AKP, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e direndi. TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Sezer tarafından veto edilen, yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin yasa, aynen kabul edildi. Sezer'in veto gerekçelerine katılan CHP'lilerin yasanın geri çekilmesi için verdiği önerge reddedildi.

'YÖK'ten kurtulmalı'

AKP'li Avni Doğan, "Bu çok büyük bir hatadır, temel bir yanlıştır. Türkiye'yi bu baş belasından kurtarmak lazım. Kendisini devlet içinde devlet gibi gören, neredeyse Suriye'deki rejim gibi gören bu kurumdan kurtulmamız lazım" dedi. Rektör atamasına cumhurbaşkanının karışmasının özerkliği zedeleyeceğini savunan Doğan, "Türkiye'nin bugün en politik kişisi, cumhurbaşkanıdır" dedi.

CHP'li Engin Altay, AKP'lilere "Gerekli çoğunluğunuz var. Anayasa'yı değiştirin, YÖK dahil. Ben destek olacağım. Kardeşim YÖK'ü baypas etmeyin, kaldırın" dedi.

CHP'li Mustafa Özyurt, Sezer'in veto gerekçelerinin dikkate alınması gerektiğini vurgularken, "Kusura bakmayın ama cumhurbaşkanı adamı çağırıp iki tokat vurmaz ki" dedi. AKP'lilerden tepki gelmesi üzerine Özyurt, "Gerektiğinde vurur arkadaş, devletin başı değil mi" diye konuştu. AKP'liler, "Bu hukuk devletinde olmaz, sizin bahsettiğiniz başka devlet" diye itiraz etti. AKP'li Ali Aydınlıoğlu da "İyi o zaman, bir adam çağırıp 550 kişiyi tokatlasın" diyerek tepki gösterdi.

CHP'li Muharrem İnce, "Bu yasanın Anayasa'ya aykırı olduğunu görmek için hukukçu olmak gerekmez, bu iş karakoldan döner" dedi. CHP'li Berhan Şimşek, YÖK'e de 82 Anayasası'na da karşı olduklarını ifade ederken, "Fakat sayenizde ölümü gördük sıtmaya razı olduk, çünkü uygulamalar ortada" diye konuştu.

Atilla Yayla konuşabilmeli

AKP'li Mehmet Çerçi, üniversitelerde kışla düzeni olduğunu savunurken, Atilla Yayla'nın YÖK tarafından üniversiteden atılmak istenmesini örnek göstererek, "Bu adam, beğenin beğenmeyin, bir öğretim üyesi, fikirlerini özgürce söyleyebilmeli." dedi. AKP'li Ömer Özyılmaz ise, üniveritelerde sol kadrolaşma olduğunu öne sürdü.

Komisyonda aynen kabul edilen yasaya göre yeni kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri iki yıl görev yapacak. YÖK Genel Kurulu, 4'te 3 çoğunlukla altı rektör adayı seçecek. YÖK'ün seçtiği adayları, Milli Eğitim Bakanı üçe indirecek. YÖK'ün, bir ay içinde aday belirleyememesi halinde, Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek üç aday Cumhurbaşkanlığına sunulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber