Deprem tatbikatı üniversitelilere zor anlar yaşattı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) kampüsünde bulunan yurtlarda deprem tatbikatı yapıldı.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi kampüsünde kalan kız ve erkek öğrenciler, deprem tatbikatında çalan sirenle birlikte binaları acil çıkış kapılarından boşaltmaya başladı. El fenerlerini kullanarak merdivenlerde yollarını bulan öğrenciler, acil çıkış kapısının üzerindeki balyozu alarak cam kapıyı kırmaya başladı. Balyoz darbelerine karşın kırılmayan kapı, öğrencilere zor anlar yaşattı. Güçlükle cam kapıyı kıran öğrenciler yurdu boşalttı.

Tatbikatta yurtları boşaltan öğrenciler, üniversite kampüsünde belirlenen noktalarda biraraya gelerek yoklama aldılar. Yetkililer tarafından alınan yoklamanın ardından olmayan öğrenciler belirlendi ve bu öğrenciler görevliler tarafından yurtlarda arandı. Yapılan arama-kurtarma çalışması sonucunda yurtta kalan öğrenciler yaralı olarak çıkartılarak ambulansa taşındı.

Deprem tatbikatında boşaltılar yurtlar içinde kalan görme engelli öğrenciler, görevliler tarafından en son çıkarılan öğrenciler oldu.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, AA muhabirine, hem depreme hem de doğal afetlere hazırlıklı olunması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu hazırlıkların ilk ayağını burada gerçekleştiriyoruz. Düzenli olarak diğer birimlerimize bu çalışmaları kaydıracağız.

Kapıda bulunan camın kalınlığı 0.5 milimetreden biraz fazla. Biraz daha ince bir camın takılması gerekiyor. Öğrencilerin dışarı çıkması yarım dakika kadar sürdü. Kız ve erkek öğrenci yurtlarımıza jeneratör şart'' dedi.

Tatbikatta toplanma merkezinde biraraya gelen öğrenciler, ''Yapılan tatbikatla olası bir durumda neler yapılması gerektiğini öğreniyoruz. Çok heyecanlandık. Bunun yılda 2 defa yapılması şart'' diye konuştular.

Deprem tatbikatından sonra toplanma merkezinde yangın söndürme tatbikatı yapan üniversite yetkilileri, öğrencilere ve öğretim görevlilerine çıkan yangına yangın tüpüyle nasıl müdahale edilmesi gerektiğini anlattı. Daha sonra yakılan ateşte uygulama yapan öğretim görevlileri ve öğrenciler yangın tüplerini kullanmakta zor anlar yaşadılar. Yapılan tatbikatı öğrenciler, cep telefonlarının fotoğraf makineleri ve kameralarıyla görüntülediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber