Okulda şiddet kol geziyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Aralık 2006 07:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırma, okulların şiddet yuvasına dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. "Okulda şiddet kol geziyor" diyen öğrenciler, arkadaş kavgalarının da, "Masum sataşmalar olmaktan çıkıp şiddete dönüştüğünü" söyledi.

ARALARINDA Ankara, İstanbul ve İzmir'in de bulunduğu 14 ili kapsayan ve 12-18 yaş gurubundaki 1120 ilk ve ortaöğretim öğrencisinin katıldığı araştırmaya göre, 12-18 yaş gurubundaki her 100 öğrenciden beşinin kesici alet taşıdığı belirlendi. Araştırma, çocuk ve gençlerin şiddete maruz kaldıkları ortamın ilk sırasında okulun bulunduğunu gösteriyor. Her 100 çocuktan 18'i, şiddete maruz kaldığı yeri "okul" diye belirtirken, 16'sı "çevre", 11'i "arkadaş çevresi", dördü "trafik" diyor. Öğrencilerin yüzde 10'u ise "aile içi şiddet"ten söz ediyor.

OKULDA GÜVENDE MİSİN?

Her 100 öğrenciden 70'inin, okulda kendini güvende hissettiğini bildirmesine karşın 29'u, "güvende hissetmiyorum" dedi. Yüzde 1'i bu soruyu yanıtsız bıraktı.

ARKADAŞ KAVGASINA DİKKAT

Araştırma, "arkadaş kavgası"na dikkat edilmesi gerektiğini de ortaya koydu. "Kimden şiddet gördünüz?" sorusuna, çocukların yüzde 29'u "arkadaş" yanıtı verirken, yüzde 15'i "öğretmen-yönetici" diyerek okuldaki şiddete işaret etti. Yüzde 16'sı anne-babadan şiddet gördüğünü bildirirken, yüzde 5'i akraba şiddetinden söz etti.

KESİCİ ALET TAŞIYORLAR

Araştırma, her 100 çocuk ve gençten 5'inin kesici alet taşıdığını ortaya koydu. Çocukların yüzde 24'ü güvensiz ortam olduğu için kesici alet taşıdığını savunurken, yüzde 18'i "gösteriş olsun diye", yüzde 17.7'si "filmlerdeki karakterlere özendiği için", yüzde 3.5'i "karizma sağladığı için" taşıdığını bildirdi.

GÜÇ İÇİN ŞİDDET

Araştırma, 12-18 yaş grubundaki çocuk ve gençlerin büyük bölümünün, "güç" için şiddete başvurulduğuna inandıklarını ortaya koydu. Her 100 gençten 59'u, şiddetin kaynağı olarak "TV'deki film kahramanları gibi güçlü olma isteğini" gösterdi. Yüzde 51'i "acımasız insanların daha çok saygı görmesi"nin şiddete kaynaklık yaptığını savundu.

ŞİDDETEKARŞIEĞİTİM ŞART

Araştırma, öğrencilerin de şiddeti önlemede eğitimin şart olduğu görüşünde olduklarını ortaya koydu. "Başarısız insanlar, şiddete daha fazla eğilimlidirler" saptamasına öğrencilerin yüzde 60'a yakını "evet", yüzde 38.4 "hayır" derken yüzde 2.4 boş bıraktı. Yine, yüzde 56.3'ü şiddeti önlemek için aile eğitiminin şart olduğunu bildirdi.

İLK ADRES AİLE

Öğrenciler, sorunlarını çözmenin yanısıra şiddete uğradıklarında ilk başvurdukları adresi "aile" olarak bildirdiler. "Şiddete uğradığında ilk nereye başvururdunuz?" sorusuna öğrencilerin yüzde 38'i "anneme", yüzde 16'sı "babama", yüzde 13'ü "öğretmenime" yanıtını verdi. "Sorunlara çözmede kimden yardım alırsınız?" sorusuna karşılık öğrencilerin yüzde 58'i "aile", yüzde 11'i "arkadaşları", yüzde 7'si "öğretmenleri" işaret ederken, yüzde 22'si "kendim çözerim" dedi.

ÖĞRENCİLEREGÖREŞİDDETİN KAYNAĞI (%)

Televizyondaki film kahramanları gibi güçlü olma isteği (58.6)

Aile içi eğitim yetersizliği (54.3)

Acımasız insanların daha çok saygı görmesi (50.8)

Okulda örnek alınan kişiler (45.5)

Mahallede örnek alınan kişiler (43.3)

Şiddet için "yerine göre doğrudur" denilmesi (42.3)

Suç karşılığı verilen cezaların caydırıcı olmaması (40.7)

Anne ve babanın yanlış öğütleri (37.9)

Yeterince güvenliğin sağlanamaması (37.7)

Ailenin çocuklarını sevmemesi (33.4)

Ailenin maddi durumunun zayıf olması (24.6)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber