Merkez'den Ali Babacan'a 5 aylık by-pass

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Aralık 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Meclis Üyeliği'ne 8 aydır kimse atanmazken, Yılmaz dün kendi insiyatifi ile üyeliğe Necdet Şensoy'u getirdi

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile Devlet Bakanı Ali Babacan arasındaki atama gerginliğine, Yılmaz'ın önceki gece yaptığı sürpriz atak damgasını vurdu. Nisan'da yapılacak genel kurulu beklemeyen Yılmaz, hükümeti by-pass ederek Banka Meclisi üyeliğine Necdet Şensoy'u atadı.

Üçlü kararname gerektiren başkan yardımcılıklarına bir türlü atama yapmayan hükümetin, bu üyelik için Nisan'da yapılacak genel kurulun beklenmesini istediği kulislerde konuşulmuştu. Hükümet, Banka Meclisi üyesini kendisi belirlemiş olacaktı. Önceki akşam Merkez Bankası'ndan saat 20:16'da duyurulan atamada, ?Banka Meclisi toplanıp boş olan üyeliğe Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Şensoy'un seçilmesini kararlaştırdı? denildi. Böylece Yılmaz başkanlığındaki yönetim, 8 ay bekledikten sonra bu üyeliğine kendi uygun gördükleri ismi atamış oldu. Necdet Şensoy, genel kurula kadar 5 ay görev yapacak. Şensoy'un genel kuruldan sonra göreve devam edebilmesi için hükümet tarafından önerilmesi gerekiyor. Önceki akşam yaşanan bu beklenmedik gelişme, Yılmaz'ın, bağımsızlığa dönük ?siyasi kuşatmaya? karşı bir adımı olarak yorumlandı.

BEKLENMEDİK RÖVANŞ

Başkan yardımcılığı ataması nedeniyle gerilen ilişkilerde, Yılmaz'ın rövanşı aldığı yorumları da yapıldı. Yılmaz'ın, başkan yardımcılığı için hükümete önerdiği ilk isim olan bankanın New York temsilcisi, Para Piyasaları eski Genel Müdürü Akil Özçay'ı, Babacan onaylamamıştı. Yine Yılmaz'ın önerdiği Hikmet Esen de veto yemişti. Bu arada Yılmaz'ın, Babacan'ın ?telkiniyle? Banka İdare Meclisi Üyesi Necati Şahin'in ismini yazılı olarak önerdiği iddia ediliyor. Başkan yardımcılığına atamayla ilgili kararname Cumhurbaşkanı Sezer'in onayını bekliyor. Dün, Sezer'in Şahin'i veto ettiği, kararnameyi geri gönderdiği kulislerde konuşuldu. Ancak resmi açıklama yapılmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber