YÖK Genel Sekreteri'nin eşine 11 yıl hapis talebi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Aralık 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi bünyesinde hizmet veren sağlık tesisinde 'ilaç yolsuzluğu' yapıldığına ilişkin soruşturma Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) şoke eden bir sürece girdi.

YÖK Genel Sekreteri Turgut Kılıç'ın eşi eczacı Sema Kılıç ile sahte reçetelere imza atmakla suçlanan 6 doktor ve kurum eczacısı hakkında Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Cumhuriyet Savcısı Abdullah Ayhan Şan, Selin Eczanesi'nin sahibi Sema Kılıç'ın 'nitelikli dolandırıcılıkla kamu kurum ve kuruluşlarını zarara sokmak' suçundan 11 yıla kadar ağır hapisle cezalandırılmasını istedi.

Eczacı Kılıç, iddianamede 'kurum doktorları ve eczacısı ile işbirliği yaparak gerçeğe aykırı reçete düzenlemek, bu reçetelere dayanarak kurumdan 169 bin YTL haksız çıkar sağlamakla' suçlanıyor. Ayrıca sahte reçetelerin üniversiteye nasıl ödettirildiği de anlatılıyor. Kılıç'ın üniversitede tedavileri yapılan öğrencilerin reçetelerine kurum doktorları tarafından gerçeğe aykırı şekilde yazılan cignolin içerikli el yapımı ilacı hastalara vermediği halde bedellerini üniversiteden tahsil ettiği ifade ediliyor. Soruşturma çerçevesinde savcılığa ifade veren öğrenciler de Selin Eczanesi'nden bahsedilen ilacı almadıklarını, kullanmadıklarını, hatta ilacın yazılı olduğu tarihte öğrenci olmadıklarını belirtiyor.

Danıştay 1. Dairesi, geçtiğimiz günlerde Ankara Üniversitesi'nde yapılan soruşturmaya müdahale ederek YÖK'ün doktorların yargılanmamaları yönündeki kararını kaldırmıştı. Danıştay 1. Dairesi iddianame yerine geçen kararında, gerçeğe aykırı reçeteler yazarak üniversiteyi zarara uğrattıkları iddia edilen doktorlar Gaye Güzel, Burhan Uygun, Alev Yücel, Bozkurt Şenler, Semra Ergüler, Filiz Erbil ile üniversite başeczacısı Olcay Topuzoğlu'nun 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle yargılanmalarını istedi. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkındaki iddianamelerin birleştirilmesine karar vererek, aynı davada yargılanmalarını kararlaştırdı.

Ankara Üniversitesi'nin 2005 yılında kurum içinde yürüttüğü soruşturmaya YÖK Denetleme Kurulu müdahale etmişti. YÖK, sahte reçete hazırladığı iddia edilen doktorlar ve kurum eczacısının evrakının YÖK Başkanlığı'na gönderilmesini istemişti. Evrakların bir kısmını YÖK'e gönderen Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Selin Eczanesi sahibi Kılıç hakkında 2005 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturmayı yürüten savcılığın hazırladığı iddianamede, 2002-2004 yıllarına ait tüm evraklar ile ilgili bilirkişi raporu istediği kaydedildi.

İlaçlar verildikten sonra reçeteye ilave yapılmış

Selin Eczanesi ile ilgili hazırlanan iddianamede, bazı reçetelerde yazılı ilaçların hastalara verilmesinden sonra reçeteye ilave yapılarak, kurumun dolandırıldığı da vurgulanıyor. 405 evrakta yapılan incelemede ise öğrencilerin üniversiteye iade ettiği sağlık karnelerine bilgileri dışında ve gerçeğe aykırı şekilde ilaç yazılarak kuruma ödettirildiği öne sürülüyor. Savcılığın iddialarına karşılık Selin Eczanesi sahibi Kılıç, reçetelerin düzenlenmesi safhasında bilgisinin bulunmadığını, yazılı ilaçları reçeteyi ibraz eden hasta ya da yakınına eksiksiz olarak teslim ettiğini öne sürüyor. Ancak savcılık, bahsedilen dönemde Türkiye'ye 43 kilogramlık cignolin hammaddesinin 18 kilosunun bedelleri tahsil edilen reçetelerde kullanıldığının anlaşıldığını kaydederek, Selin Eczanesi'nin cignolin hammaddesini satın aldığını gösterir faturayı ibraz edemediğini ortaya çıkardı. Savcılık, reçete suretlerinde yazılı olmadığı halde asıllarına el yapımı ilaçların sonradan ilave edildiğini belirledi. İddianamede, Kılıç'ın çok sayıda reçeteyle kamu kurumunun dolandırması nedeniyle 4,5 yıldan 11 yıl 2 ay 15 güne kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. 169 bin YTL'lik kamu zararı da eczacı Kılıç'tan tahsil edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber