2 bin 500 ziraat mühendisi çiftçiye zimmetlenecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Aralık 2006 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım sektörünü modernize etmeye yönelik çalışmalara hız veren hükümet, yeni teknikleri yaygınlaştırarak toprağı yüksek verimde işleyebilmek için düğmeye bastı.

Bu kapsamda öncelikli olarak tarımda sertifikalı danışman dönemi başlatılacak. Çiftçiler, faaliyetleriyle ilgili ihtiyaç duydukları noktalarda bu kişilerden hizmet alacak. Üniversitelerin tarımla ilgili bölümlerinden mezun olan danışmanlar, Tarım Bakanlığı bünyesinde eğitimden geçerek sertifika alacak. Üreticilere dünya tarımındaki gelişmeleri, yüksek verim ve kalitede üretim tekniklerini anlatacak, dünya pazarlarının ihtiyaç duyduğu ürün çeşitlerini sunacak. Danışmanlık hizmeti verecek kişilerin ücretinin bir bölümünü ise devlet karşılayacak. Bakanlık yetkilileri, uygulamanın öncelikli hedefinin tarımsal üretimin kayıt altına alınması ve sürdürülebilir gıda güvenliğinin sağlanması olduğunu belirtiyor. İlgili yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını bildiren Tarım Bakanı Mehdi Eker, danışmanların hizmet bedelinin ne kadarının devletçe karşılanacağı konusunun ise önümüzde günlerde kesinlik kazanacağını söyledi. Danışmanlık hizmetini tarımsal danışmanlık şirketleri, serbest tarım danışmanları, üretici örgütleri, ziraat odaları ve tarımsal danışma dernekleri verecek. Çoğulcu yayım sistemi kurularak Tarım Bakanlığı'nın yükünün azaltılmasının da hedeflendiği uygulama, sektöre yönelik yeni iş kapıları da açmış olacak.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesinde yatırımcılara danışmanlık hizmeti veren Girişimci Destekleme Merkezi GAP (GİDEM) tarafından dün Mardin'de düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Eker, işletmelere özel danışmanlık projesinin dışında 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekimin de bulundukları köylerde sözleşmeli uzman olarak hizmet vereceğini söyledi. 1 Ocak 2007 itibarıyla bölgelerinde göreve başlayacak olan uzmanlar KPSS sınavına göre alınacak. 81 ilin tarımsal gelişimini takip edecek uzmanlar, köylere zimmetli olarak çalışacak. Hizmet verdikleri köyde ikamet zorunlulukları olan uzmanların sözleşmesi bulundukları bölgelerin tarımsal gelişimine sağladıkları katkıya ve performanslarına bağlı olarak yenilenecek. Bakanlıkça belirlenen kriterlere göre performansı düşük bulunan uzmanlar sistemden elenecek. Böylece kırsal bölgelerde tarım faaliyetlerine yetkin uzmanların yön vermesi sağlanacak.

Sertifikasız danışman kalmayacak

Sertifikalı danışmanlar sadece çiftçilere değil, Tarım Bakanlığı'na da hizmet verebilecek. Çiftçileri yetiştirme teknikleri ve yeni teknolojiler hakkında bilgilendirecek olan uzmanlar, ayrıca Türkiye'nin etkin bir ürün planı oluşturması konusunda da yönlendirme hizmeti verecek. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu ürünlerle ilgili birer yıllık genişleme hedefleri konulacak. Bakanlıkla koordineli çalışacak uzmanlar, yıl sonunda hedeflerin gerçekleşme oranına göre ödeme alacaklar. Ayrıca tarımda uzmanlığı belgelenmiş danışmanlık dönemi, yetki ve sorumluluklarla donatılacak. Sistem beraberinde şu yaptırımları da getiriyor: "Tarımsal danışmanlık hizmeti verenler denetlenecek ve gerektiğinde cezalandırılacak, desteklenecek, tarımsal ve tarıma dayalı sanayi kuruluşları için bilgilendirme faaliyeti düzenlenecek, yayım ve danışmanlık faaliyetleri yasal hale gelerek yeni bir sistem oluşacak ve belli bir süre sonra sertifikalı olmayan danışmanların faaliyet göstermesi engellenecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber