'Darbe dönemi kapandı Türkiye'yi bölemezler'

Türk halkının 'dur' dediği hain darbecilere tüm kesimlerden tepki yağıyor. İşdünyası temsilcileri, milletin iradesinin üzerinde başka bir iradenin kabul edilemeyeceğini belirterek, "O devirler bitti, Türkiye'yi bölemezler" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 17 Temmuz 2016 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Darbe dönemi kapandı Türkiye'yi bölemezler'

Temmuz darbe girişimine, iş dünyası büyük tepki verdi. Cuma akşamı darbe girişiminin duyulmasının ardından işdünyası temsilcileri ardı ardına tepki mesajlarını yayınlamaya başladı. İlk tepki işdünyasının çatı örgütü olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan geldi. Hisarcıklıoğlu, gece yarısı 12.30'da attığı tweet ile darbe girişimini şiddetle kınarken, ikinci tepki Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak'tan geldi. Sonrasında işdünyası temsilcileri ve STK'lardan darbe girişimine karşı tepkiler çığ gibi büyüdü. Darbe girişiminin başarısızlığa uğramasının ardından açıklamalarda bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ekonomisini etkileyen Rusya ile sorunlarını çözerken yeni bir ekonomik sorun yaşatacak darbe girişiminin kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Hisarcıklıoğlu "Burada Türkiye ekonomisine de yapılmış bir darbe söz konusu. Bunun maliyeti olacaktır, olmuştur da. Bütün aktivitelerimiz durdu. Sizin de, bizim de dahil" dedi. Hisarcıklıoğlu, darbe girişiminin ekonomik sorulara yol açabileceği endişesini paylaşırken, Türkiye'nin yalnız olmadığının da altını çizdi. Çok sayıda 'Nasıl yardımcı olabiliriz' telefonu aldıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu "Muhataplarımızın bizi arayıp hem 'geçmiş olsun' hem de 'Türkiye için neler yapabiliriz' diye sorması memnun edici" dedi.

DÜNYA BUNA PRİM VERMEZ

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak da katıldığı bir yayında, darbe girişiminin Türkiye için hiç de hoş olmadığını ifade etti. Türkiye'nin dünyadaki kredisinin yüksek olduğunu ve bu tür bir girişimin de Türkiye'yi çok fazla etkilememesini beklediğini ifade eden Olpak "Tabii darbe girişiminin ardından ülkemizin görünümü bakımından ilk anda hoş şeyler olmayacaktır. Dünya tarafından halkın bu hainliğe prim vermemesi de olumlu karşılanacaktır. Ben 12 Eylül darbesini net yaşadım. Ama 2016'da Türkiye'de fiili bir darbe olacağına inananlardan değildim. Hamdolsun kalkışma oldu ama darbe olmadı. Tabii herkes iyi veya kötü rolünü oynayacak. Biz ülkemizi kalkındırmayı, güçlendirmeyi planlarken; hainler hainliğini arttırmak için terörün yoğunlaştığı dönemde 'ben buna ne şekilde negatif katkı yaparım'a bakacaktır " diye konuştu.

YAKINDA SORUNLAR BİTECEK

Rusya krizinden en çok yara alan turizm sektörünün en önemli temsilcilerinden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise, hürriyetin en önemli varlık olduğunu ve kimseyle paylaşılmayacağını ifade etti. 2016 yılında darbe gibi bir çılgınlık olamayacağının da altını çizen Ulusoy, yayında şu sözleri kullandı: "Halkımız bu delilere geçit vermemiştir. Biz ekmeğimizi parçalarız ama hürriyetimizi, özgürlüğümüzü parçalamayız, parçalatmayız. Böyle bir dönemde, modern bir dönemde böyle bir delilik olur mu? Ama ülkemize gelecek olan konuklarımız çekinmesinler. Darbe girişimlerinin altından kalkabileceğimiz görülmüştür. Demokrasiyi kimseye parçalatmayız. Burası muz cumhuriyeti mi? Yakında tüm sorunlar bitecek. Tur ve otel iptalleri de son bulacaktır."

İŞDÜNYASI TEK YÜREK OLDU

Mehmet Büyükekşi: (TİM Başkanı): "Bugün Büyük Türk halkı, tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi birlik olduğunda özgürlüğüne dokunulamayacağını tüm dünyaya göstermiştir. Geçmiş olsun... Ülkemizde artık hiçbir şey 15 Temmuz'dan öncesi gibi olmayacaktır... İş dünyamız da milletimizin bölünmez bir parçasıdır. Devlet güçlerinin olayı kontrol altına almalarını beklemeden, yani kendisini garanti altına almayı gözetmeden, inanç ve imanıyla, askeri hareketliliğin görüldüğü ilk saatlerde demokrasiye ve milletin bekasına sahip çıkma cesaretini gösteren tüm meslek kuruluşları ve STK'lara muteşekkiriz."

Nihat Özdemir (Limak Holding): "Milletimizin iradesine karşı düzenlenen ve demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu girişimi şiddet ve nefretle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nde halkımızın iradesi üzerinde bir güç olmadığına tüm benliğimizle inanıyoruz. Demokrasiye sahip çıkma uğurunda mücadele veren tüm kurumlarımız ve devlet adamlarımızla beraber kararlılıkla mücadele edeceğiz."

Ahmet Nazif Zorlu (Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı): "Böyle bir şeyi 2016 dünyasında nasıl yaşadık anlayamadım. Bu nasıl bir cüretkarlıktır anlayamadık. Bu teşebbüsü lanetliyorum."

Ahmet Çalık (Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı): Türk milletinin her türlü askeri darbeye karşıdır. İş dünyası olarak darbelere karşıyız. Askeri kalkışmayı kınıyoruz. Allah milletimizi korusun, Allah vatanımızı korusun."

Ali Kibar (Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı): Türkiye'nin istikrara her zamankinden çok ihtiyaç duyuyor. Memleketin huzura ihtiyacı var. Böyle şeylerin olmaması lazım. Zaten bir sürü sıkıntı varken biz kendi kendimize sıkıntılar yaratıyoruz. Demokrasiyi herkesin sahiplenmesi lazım."

İbrahim Çağlar (İTO Başkanı): "Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet, Türkiye demokrasisi büyük bir demokrasidir. Türkiye'yi seçilmiş bir hükümet yönetmektedir ve hiç kimsenin gücü seçilmiş bu hükümeti görevden almaya yetmeyecektir. Ülkeye, vatana sahip çıkma vaktidir. Ülkeye ve vatana ihanet edenler mutlaka hesap verecektir. İş alemi hükümetimizin yanında..."

Erdal Bahçıvan (İsO Başkanı): "Millet iradesi ve devlet kurumlarının takdire şayan dayanışması sonucu halkın iradesine karşı yapılmış gayrimeşru ve hainlik boyutundaki kalkışma çok şükür amacına ulaşamayarak bertaraf edildi. Milletimiz demokrasimize sahip çıkmanın eşsiz bir örneğini sergilemiştir. Türk sanayicileri, hür teşebbüs ve iş dünyası olarak demokrasimizin, seçilmiş hükümetimizin yanındayız, milli iradenin kazanacağına hep yürekten inandık, inanmaya da devam edeceğiz."

Ömer Cihad Vardan (DEİK Başkanı): "Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Hükümetimiz, emniyet güçlerimizin ve tüm kurumlarımızın etkin koordinasyonu; halkımızın üstün gayreti ve demokrasi aşkı ile darbe girişimi akamete uğratılmıştır. Hem içeride hem dışarıda herkesin Türkiye'de darbeler çağının artık kapandığını bilmesi gerekir. Halkımız da kendi iradesinin üzerinde bir iradenin kabul edilmeyeceğini gösterdiği tavırla net bir şekilde ifade etmiştir."

Cansen Başaran-Symes (TUSİAD Başkanı): "Türkiye'ye geçmiş olsun diliyorum. Toplumun tüm kesimleri demokratik tepki vererek darbeyi bertaraf etti. Demokrasimiz bundan daha güçlenip çıkacaktır. İş dünyası olarak demokrasiye sahip çıkmaya devam edeceğiz."

İbrahim Burkay (Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): "İş dünyası temsilcileri olarak her türlü darbe girişimine karşı seçilmiş Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, hükümetimizin ve iradesinden başka güç tanımadığımız milletimizin yanındayız. Ülke olarak demokrasiye inancımızı ve bağlılığımızı bir kez daha tüm dünyaya ilan ediyoruz. Milletimiz darbeyi ve darbe sevicileri nasıl geçmişe gömdüyse, halen bu anlayışta olanlara da örnek bir duruş sergileyerek gereken cevabı vermiştir."

Tarkan Kadooğlu (TÜRKONFED Başkanı): "Demokrasiye ve halkın iradesine inanıyoruz. TÜRKONFED olarak demokrasiden yanayız ve demokrasinin tarafıyız. Bu nedenle, demokrasimize ve demokratik kurumlara herhangi bir müdahaleyi kabul etmiyoruz. Türkiye'nin geleceğine, refahına ve huzuruna zarar verecek her türlü demokrasi dışı girişimlerin karşısında olmaya devam edeceğiz."

Mustafa Koca (ASKON Başkanı): "Millet kendisine, iradesine ve ülkesine sahip çıkacaktır. Bizler sivil toplum temsilcileri olarak sonuna kadar sivil iradenin devamı için kesin tavır sahibiyiz. Bu girişimleri kınıyor ve millet aleyhine hareketler olarak ilan ediyoruz."

Erkan Güral (TÜGİK Genel Başkanı): 15 Temmuz akşamı, dünya demokrasi tarihi açısından unutulmayacak bir olaya şahitlik edildi. Demokrasi tarihinde askeri müdahale ve darbelerin Türkiye'nin kalkınmasına ve Cumhuriyet'in geleceğine ne kadar ağır hasarlar verdiğinin yeterince bilincinde olan halkımız, demokrasimize, Meclis'imize ve Hükümetine sahip çıkmıştır. "

Ö. Çetin Nuhoğlu (UND Başkanı): "Ülkemiz ve demokrasimiz başta Cumhurbaşkanımız'ın, Başbakanımız'ın, hükümetimizin ve halkımızın demokrasiye olan inancı ile sahiplenilmiş, büyük bir kaostan kurtarılmıştır. Liderlik ve inancın önemi bir kez daha kendini göstermiştir. Demokrasi hiçbir şart altında askıya alınamaz."

Tahir Tellioğlu (İMKON Başkanı): "Gün birlik olma günü, gün demokrasiye ve vatanımıza sahip çıkma günüdür. Kimsenin bu ülkeyi 30 yıl 40 yıl geriye götürmesine dün gece üyelerimiz ve milletimizle sokaklarda olduğumuz gibi asla müsaade etmeyeceğiz. Ülkemizin birlik ve beraberliğini tehdit eden bu vatan hainlerinin tüm çabaları, Türk Milletinin sağlam iradesi karşısında bertaraf olmuştur."

Şemsi Bayraktar (TZOB Genel Başkanı): "15 Temmuz tarihinin, demokrasi açısından kara bir leke olarak tarihe geçti. Ancak bu tarih bundan böyle, demokrasi şehitlerinin ve milletin devletiyle bir ve tek vücut olarak kendi iradesine sahip çıktığı bir tarih olarak da anılacaktır. Milletin iradesi dışında hiçbir irade kabul etmiyoruz."

Yaşar Doğan (TÜMSİAD Başkanı): "Anti demokratik hiç bir girişim bu güne kadar hedefine ulaşamadı, bu gün de ulaşamayacak. Tüm Türk vatandaşlarımızın sağduyulu olarak milli irade ve demokrasinin bekçisi olacağına inancımız tam."

Rahmi Çuhacı (TÜGİAD Başkanı): "Türkiye tüm unsurlarıyla demokrasiye sahip çıkmış ve gereğini yapmıştır ve yapmaya da devam edecektir. TBMM gibi halkın iradesinin sembolünün bombalanması kabul edilemez. Demokrasimize ve halkımızın iradesine sahip çıkıyoruz; halkımızın iradesine saldırı anlamı taşıyan bu darbe girişimini kınıyoruz."

Ekrem Birsen (Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı): "Milletin iradesini üzerinde hiçbir güç yoktur. Millet iradesi karşı gelenlerin ülkeyi bölmeye ve ülke için kötü düşünenlere karşı halkımızı gerekli tepkiyi verdi."

Günal Baylan (Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı): "İş dünyası temsilcileri olarak yaşadığımız büyük endişeyle birlikte ülkedeki demokratik işleyişe olası hiçbir müdahalenin kabul edilemeyeceğinin, demokrasimizin kesintiye uğramadan devam etmesi gerektiğinin altını çizmek isteriz."

Metin Anıl (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): "Demokrasimize yapılan her türlü saldırının karşısındayız. Milletin iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı girişilen bu kanunsuz kalkışmanın karşısındayız."

Aydın Erkoç (MASFED Başkanı): "Otomotivciler ve iş dünyası olarak, Türkiyemizin seçilmiş hükümeti ve milli iradenin kayıtsız şartsız yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Milli iradeyi gaspa yönelecek her türlü girişim karşısında bizi bulacak."

İktisadi Kalkınma Vakfı: "Darbe girişimini lanetliyor, Türkiye'de bu tür zorla iktidara el koyma girişimlerinin başarıya ulaşma imkanı kalmadığını bir kez daha vurgulamak istiyoruz."

Türkiye Bankalar Birliği: "Milletimizin iradesine dayanmayan, demokrasimize karşı yapılmış kanun dışı eylemi lanetliyoruz. 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' ilkesine olan tam inancımızla, demokrasimize sahip çıkıyoruz."

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği: KAGİDER demokrasinin temel ilkelerine her zaman sahip çıkmış ve bugüne dek her türlü askeri darbe girişimlerine karşı ilkeli duruşunu korumuştur. Dileğimiz ülkemizin en kısa zamanda bu kaotik ortamdan çıkması ve ulusumuzun refah ve huzur içinde yaşayacağı demokratik sistemin Türkiye'de kökleşerek gelişmesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber