Cumhurbaşkanı Sezer: Erken seçim olmalı, baraj inmeli

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Aralık 2006 11:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

MHP lideri Bahçeli ile görüşmesinde "Türkiye'nin ağırlaşan şartları nisanda erken seçimi zorunlu kılıyor" diyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yeni cumhurbaşkanının yeni Meclis tarafından seçilmesi gerektiğini söyledi

Görev süresi mayıs ayında dolacak olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin nisanda bir erken seçime ihtiyaç duyduğunu belirterek, yeni cumhurbaşkanının da yeni parlamento tarafından seçilmesi gerektiğini söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Başkanlık Divanı üyeleriyle birlikte Cumhurbaşkanı Sezer'e "nezaket" ziyaretinde bulundu.

Hükümetin son Kıbrıs açılımı konusunda kendisine bilgi verilmediğini açıklayan Sezer ile AKP'nin AB'ye diz çöktüğünü öne süren Bahçeli'nin görüşmesinin ana eksenini erken seçim tartışmaları ve seçim sistemi konuları oluşturdu.

15 dakika süren görüşmeden edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin şartlarının gittikçe ağırlaştığını dile getiren Sezer, "Bu şartlar bir erken seçimi zorunlu kılıyor" dedi. Türkiye'de seçimlerin zamanında yapılmadığına atıfta bulunan Cumhurbaşkanı, "5 yıllık süre tam dolmadan seçim gerçekleşiyor. Bugüne kadar 3,5 - 4 yılı bulmamış. Dolayısıyla erken seçim için mahzur görünmüyor. Bu, Türkiye'nin rahatlaması açısından önem taşıyor" diye konuştu.

'Sistem adil değil'

Mevcut seçim sisteminin de temsilde adalet ilkesini yansıtmadığını kaydeden Sezer, "Mevcut tabloya bakıldığında seçmen iradesinin büyük bölümü TBMM'ye yansımıyor. Bu temsilde adalet ilkesinin olmadığının göstergesi. Bir anayasacı olarak temsilde adalet sağlanması gerektiği kanaatindeyim. Bu amaçla seçim barajının yüzde 7 veya 8'e düşürülmesinde fayda olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Her kongre sonrasında Başkanlık Divanı olarak Cumhurbaşkanı'nı ziyaret etmeyi gelenek haline getirdiklerini anlatan Bahçeli de kongre süreci, MYK ve divan seçimleri hakkında Sezer'e kısa bir bilgi sundu. Erken seçimin zorunluluğu konusunda Cumhurbaşkanı ile aynı fikri paylaştıklarını belirten Bahçeli, şöyle devam etti: "Türkiye'nin ağır sorunlarına karşı milli iradeye dayalı bir çözüm bulunabilmesi için, erken seçimi zaruri görüyoruz. Ancak Meclis İç Tüzüğü, Anayasa ve seçim sonrası TBMM'nin yeniden oluşum süreci ile Cumhurbaşkanlığı için öngörülen 1 aylık süre dikkate alındığında erken seçimin nisandan önce martta yapılması gerekiyor. 4 veya 11 Mart en uygun tarih görünüyor. Bunun için de Aralık sonuna kadar erken seçim kararı alınmalı."

Bahçeli, Türkiye'nin "ağır şartlar" altında geçirdiği bu dönemde en çok istikrara ihtiyaç bulunduğunu da kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber