Sigortalıya 20 yerine 10 draje ilaç verilecek

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Aralık 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1.1 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bırakan IMF'ye yeni sözler verildi. 2007'de sağlık harcamaları kısılacak. Sürekli antibiyotik yazan doktor uygun ilaç eğitiminden geçirilecek. İlaç kutuları da küçülecek

IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun önceki gün onayladığı ve bu kapsamda 1.132 milyon dolarlık kredi diliminin serbest bıraktığı Niyet Mektubu'nun satır araları, hükümetin yeni dönemde yapmayı planladığı politikalarla bazı yeni taahhütlerle dolu. Niyet Mektubu'nun içerdiği taahhütler şöyle:

* Vergi sistemini bozan vergi ve prim affında yeni bir uygulamaya daha gidilmeyeceği Haziran sonuna kadar taahhüt edilecek.

* Başta turizm sektörü olmak üzere pek çok sektörün beklediği KDV indirimi 2007'de olmayacak.

* 2007 Mayısta, vergi gelirlerinin program hedefinin üzerinde olması halinde Banka Sigorta Muamele Vergisi Haziranda kaldırılacak.

* Sağlık harcamalarının kontrol altında tutulmasına ilişkin esnekliğin artırılması için, sosyal güvenlik kurumuna tedavi ve ilaçlardaki katkı paylarını değiştirme yetkisi veren yasa yıl sonuna kadar çıkacak.

* Ayrıca 2007 yılı için devlet hastanelerindeki performansa dayalı ek ödeme sistemi değiştirilecek.

* İlaç harcamalarına sıkı kontrol gelecek. Devlet daha az sayılı ilaçları ve küçük kutuları karşılayacak. Aynı ilacın 20 drajelik olanı yerine 10 drajelik kutusu karşılanacak.

* Eşdeğer ilaçlarda en ucuz ve en pahalı ilaç aralığı yüzde 22'den yüzde 20'ye düşürülecek.

* Doktorlar başta antibiyotik olmak üzere uygun ilaç kullanımı konusunda eğitilecek.

* Mektupta faiz dışı harcamalara ilk kez Eylül sonu için getirilen sınırın aşıldığı belirtilerek, bu konudaki performans kriterinin uygulanmaması da istendi.

* 2007'de kamuya personel alımlarının yavaşlayacağı yapısal kriter olarak mektuba yazıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber