Rektörün tehdit gibi uyarısı, en büyük destekçisini bile kızdırdı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Aralık 2006 08:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gazi Rektörü Kadri Yamaç'ın öğretim üyelerinin telefon görüşmelerini dinlediğini açıklaması, Yamaç'a rektörlüğe aday olmasını öneren profesörü de üzdü.

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği eski Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, "Rektörlüğe aday olmasını ilk öneren benim. Haberi okuyunca derin üzüntüye kapıldım. Rektörlerin üniversite üzerinde istihbaratçı havasına girmesini yanlış buluyor, aynı zamanda baskı olarak görüyorum." dedi. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği eski Başkanı Hatipoğlu, Türkiye'de öğretim üyelerinin fişlenmekten korktuklarını, örneğinin geçmişte çok yaşandığını vurguladı. Hatipoğlu, "Her öğretim üyesi fişleniyor muyum korkusunu yaşıyor. Bu da üniversitenin özerkliğine, akademik özgürlüğe, insan haklarına aykırı. İnsan haklarını, akademik özgürlüğü öncelikle rektörler korumalıdır, fişlenmeye öncelikle onlar karşı çıkmalıdır." diye konuştu. Gazi Rektörü Yamaç'ın olayı yalanlamasını ya da bunun kötü bir iş olduğunu açıklamasını isteyen Hatipoğlu, "Üstelik kendisi geçmişte demokrat görünen bir arkadaştı. Demokrat görünen bir rektörümüzün sanki derin devletin uzantısıymış gibi bir hava vermesini son derece yanlış buluyorum. O nedenle açıklamaları yalanlaması gerekir." yorumunu yaptı. Hatipoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Rektörü çok iyi bilen bir insanım. Demek ki devlet organları insanları bu hale getirebiliyor diye de kaygıyla izliyorum düzeltmeli açıklamalarını. Benim üniversitemde böyle bir durum yoktur, öğretim üyeleri akademik özgürlüklerini tam kullanabilir diyebilmeli. Atilla Yayla olayındaki tavrı da son derece yanlış. Yayla'nın akademik özgürlüğünü koruması gerekirken, susturucu tavır sergiledi."

Gazi Rektörü Kadri Yamaç'ın öğretim üyelerinin telefon görüşmelerini dinlediğini ve üniversitede yaşanan olaylarda öğretim üyelerinin öğrencilerle işbirliği yaptığını iddia etmesine tepkiler büyüyor.

Fakültede görevli bir öğretim üyesi, rektörü destekleyen 200'e yakın öğretim üyesinin itham altında kaldığını belirtti. Öğretim elemanlarının toplantıda rektöre cevap verdiğini, iddiaların asılsız olduğunu kaydeden öğretim üyesi, dekanlık yönetiminin de öğretim üyeleri adına rektörlüğe, 'Varsa belgeniz bize bildirin gereğini yapalım' yazısıyla görevini yapmasını istediğini vurguladı. Başka bir öğretim üyesi ise, rektör Yamaç'ın söylediklerinin doğru olmasının 'hukuksuz bir takip yaptığı' anlamına geleceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber