Adalet Bakanlığı'nın hakim ve savcılara yasa çalımı...

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 16 Aralık 2006 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıda yeni restleşme... Adalet Bakanlığı ile yargı mensuplarını karşı karşıya getiren Yargıçlar ve Savcılar Birliği kapatılma tehlikesinde

HAKİM ve savcıların birlik oluşturması konusunda Adalet Bakanlığı ile bazı yargı mensuplarını karşı karşıya getiren gerginlik giderek büyüyor. Bakanlık, madde çalımıyla YARSAV'ı kapatmanın yollarını arıyor.

Haziran 2006'da kurulan ve kurulduğu günden beri var olma savaşı veren Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) üyeleri arasında Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok ile bazı Yargıtay ve Danıştay üyeleri de bulunuyor. Türkiye'de ilk kez hakim ve savcıları tek çatı altında toplayan birlik olma özelliğine sahip olan YARSAV, Adalet Bakanlığı ile mücadele içinde. Adalet Bakanlığı, kanunla alternatif birlik oluşturup YARSAV'ı kapatmanın yollarını arıyor.

Birlik kurulduktan sonra Adalet Bakanlığı, uzun süredir çalışması devam eden Hakimler ve Savcılar Birliği Yasa Taslağı çalışmalarına hız verdi. Ancak YARSAV'ın hakimlik ve savcılık sınavı yapma yetkisinin iptali için dava açarak kazanması Adalet Bakanlığı'nın da düzenleme üzerindeki çalışmaları hızlandırmasına neden oldu.

Geçici madde önlemi

Adalet Bakanlığı, uzun süre önce hazırladığı Hakimler ve Savcılar Birliği Yasa Taslağı'nı geçtiğimiz günlerde yeniden elden geçirdi.

Edinilen bilgiye göre, bazı değişikliklerin yapıldığı tasarıya YARSAV'ın kapatılmasını öngören bir geçici madde eklendi. Tasarının geçici 3'üncü maddesine, 'Yasa yürürlüğe girdikten sonra Hakimler ve Savcılar Birliği ile aynı veya benzer amacı gerçekleştirmek için kurulmuş dernek ve birliklerin tüzel kişilikleri kuruluş tarihinden itibaren sona erecek' hükmü getirildi. Son anda yapılan rötuşla tasarıya eklenen geçici maddenin gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

'Hakim ve savcıların, birlik ile aynı veya benzer amacı gerçekleştirmek amacıyla mesleki dernek kuramayacaklarına ilişkin 24 Şubat 1983 tarih ve 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu hükümlerine paralel olarak, birliğin tüzel kişilik kazanmasından itibaren kurulmuş bulunan derneklerin tüzel kişiliğinin, Dernekler Kanunu hükümleri uyarınca kendiliğinden sona ereceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.'

600'den fazla üyesi var

Bünyesinde üst düzey hakim ve savcılarda bulunduran YARSAV'ın 600'ün üzerinde üyesi olduğu belirtiliyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan bu düzenlemenin hakim ve savcılar ise karşı çıkıyor. Hukukçular, düzenlemenin yasalaşması durumunda YARSAV'ın tüzel kişiliğinin sona ermesi durumunda hakimlik ve savcılık sınavının iptali talebiyle açılan ve iptal ettirilen davanın da düşeceğine dikkat çekiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber