Silahlı kuvvetler, ASAL'da ulusal işletim sistemini kullanacak. Sırada okullar var

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 16 Aralık 2006 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pardus Hollanda'dan İtalya'ya, Fransa'dan Azerbaycan'a kadar yayıldı. Pazartesi çıkacak olan yeni sürümünü Hintliler bile sabırsızlıkla bekliyor.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bünyesindeki Türk uzmanlar tarafından geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus, kamuda da resmen kullanılmaya başlıyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan ihalede Bakanlığa bağlı Askeralma Daire Başkanlığı (ASAL) ve şubelerinde gelecek yılın başından itibaren ana işletim sistemi olarak Pardus kullanılacak.

Pardus'un geliştiricileri bir yandan Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla okullara da girmeye çalışırken, diğer yandan Pardus 2007, 18 Aralık Pazartesi gününden itibaren www.pardus.org.tr adresinden ücretsiz olarak indirilebilecek.

ASAL, 2007 yılı için Ankara'daki merkezi ve Türkiye'deki tüm daire ve şubeleri için toplam 625 adet sunucu ve 4 bin 500 adet bilgisayar alacak. Bu alımlardaki ana işletim sistemi de Pardus olacak. Sistemin kurulum ve destek konusunda ASAL, Pardus ekibi ile birlikte çalışacak.

Geçen yılın 26 Aralık'ında ilk sürümü piyasaya çıkan Linux temelli ulusal işletim sistemi hakkında bilgi veren Pardus geliştiricisi Erkan Tekman, "ASAL sisteminde Pardus kullanılmaya başlayacak. Silahlı Kuvvetler'deki diğer birimler de ASAL'ı bekliyor. Milli Savunma Bakanlığından talep var. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da Pardus kullanmasını istiyoruz. Bu yıl MEB'e bağlı bazı okullara da Pardus girmeye başlayacak" dedi.

Tekman, şu bilgileri verdi: "Örneğin bize Türkçe mesaj gönderen bir Alman, Pardus'u İspanyolcaya çevirdi. Azerbaycan ile bağlantı kurduk. Sadece Hindistan'da Pardus 2007 Pazartesi günü saat 11'de indirilmeye başlayınca en az 2 bin makineye kurulacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber