AES, ek ders esaslarına dava açacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Aralık 2006 01:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

(YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEPLİDİR.)

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA

DAVACI : Anadolu Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmetleri Sendikası

Cihan Sk. No:25/12 Sıhhiye-ANKARA

DAVALI :T.C.Bakanlar Kurulu

Bakanlıklar-ANKARA

KONU : Resmi Gazetenin 16/12/2006 tarih ve 26378 sayıda yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın, Anayasaya ve yasalara aykırı olan ve uygulamaya devam edilmesi durumunda telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağından 10.Maddesinin tamamı, 4.maddesinin d bendi, 5.maddesinin a bendi, 17.maddesinin (2). Fıkrası, 27.maddesinin tamamı, 12.maddenin (2). Fıkrasının, Karar eki çizegedeki ?isteğe bağlı ek ders görevi ibaresinin? öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali hakkında.

(Yürütmeyi Durdurma Taleplidir.)

AÇIKLAMALAR :

Söz konusu kararın 10.maddesinde;

Ders niteliğinde yönetim görevi

MADDE 10- (1) İlgili mevzuat hükümleri ile tespit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yönetim, denetim, eğitim ve öğretim gibi görevlerinden;

a) Bakanlık merkez teşkilâtında görevli; müsteşar, müsteşar yardımcısı, talim ve terbiye kurulu başkanı ve üyeleri, teftiş kurulu başkanı, strateji geliştirme başkanı, genel müdür, I. hukuk müşaviri, genel müdür yardımcısı, bakanlık başmüfettişi, bakanlık müfettişi, bakanlık müfettiş yardımcısı, bakanlık müşaviri, hukuk müşaviri, savunma sekreteri, basın ve halkla ilişkiler müşaviri, daire başkanı, müdür, şube müdürü, talim ve terbiye kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, malî hizmetler uzmanı, savunma ve sivil savunma uzmanı, uzman, şef ve raportörlerin haftada 15 saati,

b) Bakanlık taşra teşkilâtında görevli; millî eğitim müdürü, millî eğitim müdür yardımcısı, şube müdürü, tesis müdürü, sivil savunma uzmanı, uzman, ilköğretim müfettişi, ilköğretim müfettiş yardımcısı ve şeflerin haftada 15 saati,

c) Azınlık okullarında görevli olanlar dâhil her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarından;

1) Tam gün tam yıl eğitim yapılan okul ve kurum müdür ve müdür başyardımcılarının, bu eğitimin fiilen yapıldığı süre ile sınırlı olmak üzere, haftada 30 saati,

2) Yatılı ve pansiyonlu okulların müdür ve müdür başyardımcılarının haftada 30 saati,

3) Her türdeki anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, kız ve erkek teknik öğretim okul ve kurumları, özel eğitim okul ve kurumları ile okul öncesi eğitim kurumları müdür ve müdür başyardımcılarının haftada 25 saati,

4) Diğer örgün ve yaygın eğitim kurumları ile azınlık okullarının müdür ve müdür başyardımcılarının haftada 20 saati,

5) Yatılı ve pansiyonlu okulların müdür yardımcılarının haftada 22 saati,

6) Her türdeki anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, kız ve erkek teknik öğretim okul ve kurumları, özel eğitim okul ve kurumları ile okul öncesi eğitim kurumları müdür yardımcılarının haftada 20 saati,

7) Diğer örgün ve yaygın eğitim kurumları ile azınlık okulları müdür yardımcılarının haftada 18 saati,

ç) Müdür yetkili öğretmenlerin yarıyıl ve yaz tatillerinde haftada 12 saati, ders yılı içerisinde ise haftada 3 saati,

d) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları rehber öğretmenlerinin ders yılı süresince haftada 18 saati,

e) Rehberlik ve araştırma merkezleri ile özel eğitim okul ve kurumlarında gezerek özel eğitim görevi ve grup gözetimi ve eğitimi görevi verilen engelliler sınıf öğretmenlerinin ders yılı süresince haftada 15 saati,

f) Olgunlaşma enstitülerinin öğrenci bulunmayan ?Araştırma?, ?Tanıtım ve Pazarlama? ve ?Tasarım? bölümlerinde görevli öğretmenlerin ders yılı süresince haftada 15 saati,

ders niteliğinde yönetim görevi sayılır ve fiilen görev yapma karşılığında ek ders ücreti ödenir?

denilmektedir.

Burada sayılan ?İlgili mevzuat hükümleri ile tespit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yönetim, denetim, eğitim ve öğretim gibi görevlerine? verilen ek ders ücretlerinin verilebileceğine ilişkin bu esaslara dayanak olan 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek Ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri İle İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda hiçbir hüküm bulunmamaktadır.

4.maddenin d bendinde tanımlanan ?ders niteliğinde yönetim görevinin? de hiçbir kanuni dayanağı bulunmamaktadır.

Kaldı ki bu kararın 4.maddesinin f bendinde ?Ek ders görevi: aylık karşılığı ders görevi dışında ek ders ücreti karşılığında okutulan dersleri,? denilmektedir. Bunun açılımı aylık karşılığı yapılacak ders görevi dışında ek ders karşılığında okutulan dersleri ifade etmektedir. Yani bu ücretin ders verme fiilinin gerçekleşmesi sonucu ödenmesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen kararın 10.maddesinin a ve b, bendinde yer alan görevlerde zorunlu derse girme hükümlülüğü dahi bulunmamakta sadece yöneticilik görevi bulunmaktadır.

c,ç bendlerinde belirtilen görevlerde ise belli bir saat maaş karşılığı zorunlu olarak derse girmek söz konusu olup bu husus yerine getirildikten sonra yapılan görevlere ek ders ücreti verilmektedir.

Hiç bir ders görevi yapmadan ek ders ücreti alınabilmesi 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek Ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri İle İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre mümkün görülmemektedir.

Bu kanunlarda alınan ücretin adı Ek Ders (bu esaslardaki tanımına göre ?Ek ders görevi: Aylık karşılığı ders görevi dışında ek ders ücreti karşılığında okutulan dersleri?) ifade etmesine rağmen hiçbir ders görevi yapılmadan sadece yönetim görevi yapılarak, öğretmenlik formasyonuna sahip olmayanların da görev yapabildiği ve derse girme hakkı bulunmayan kişilerin bulundukları makam gereği Ek Ders ücreti alınmasını tanıdığından hukuka aykırıdır.

Bu görevlerde bulunanların yaptıkları görev karşılığında ödenmesi gereken Ek Ders ücreti değil Makam ya da Yöneticilik tazminatı veya fazla mesai ücreti olmalıdır.

Ayrıca verilen ücret ek ders ücreti olmakla beraber ders tanımı örneğin İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 9.maddesinde Madde 9 ? (Değişik: 2.5.2006/26156 RG ) Bir ders saati süresi 40 dakikadır. Şeklinde tanımlanmıştır. Buradan hareketle öğretmenlerin derse, laboratuara ve yine ders niteliğinde olan egzersiz çalışmalarına katılmaları neticesinde aldıkları ek ders ücretleri dışında ilgili kararın 10.Maddesinde geçen ?ders niteliğinde yönetim görevinin? ders ücreti olarak tanımlanması ya da ücretlendirilmesi mümkün değildir. Bu yolla bir hesaplama yapılması da mümkün değildir.

Bu nedenle hukuki bir dayanağı olmayan kararın 10.maddesinin tamamının yürütmesinin durdurulması ve iptali gerekmektedir.

Ayrıca ki aynı kararın 5.maddesinin a bendinde

?MADDE 5- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat, ders okutmakla yükümlüdürler? denilmektedir.

Burada örgün ve yaygın eğitim kurumu müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısına maaş karşılığı zorunlu derse girme yükümlülüğü getirmekte, bu yükümlülük yerine getirildikten sonra yapılan görevler ek ders görevinden sayılmakta ve ek ders ücreti ödenebilmektedir. Oysa ki; milli eğitim müdürü, şube müdürü, şef? gibi kadrolarda görev yapanlar Maaş karşılığı sorumluluğa sahip olmadan ek ders ücreti alabilmektedirler. Bu durum örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerin aleyhinde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı diğer kurumlarda görev yapan yöneticilerin ise lehine bir durum olup, eşitlik ilkesine aykırıdır.

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarına görev yapan yöneticilere getirilen (6 saat) derse girme yükümlülüğünün pratikte de uygulanması mümkün olmayıp eğitim öğretimin aksamasına yol açmaktadır.

Şöyle ki; yönetim görevi sadece okulda bulunma görevi olmadığından, okulda çıkabilecek her tür problemden, alınacak her tür tedbire kadar sorumluluk isteyen süreklilik arz eden bir görevdir. Yönetim görevi sadece derse dayalı bir görev olmamakla beraber profesyonel bir görevdir. Çağdaş yönetim anlayışının gereği olarak bu görevin ifasında ders zorunluluğu getirilmesi uygun değildir. Bir okul müdürünün derslere sürekli girebilmesi (veli görüşmeleri, problem çözümleri, ilçe, il toplantıları, öğretmen toplantıları gibi sebeplerle) mümkün olmadığından bu durumda okul müdürünün ders yapacağı sınıfın mağduriyeti söz konusu olacaktır.

Burada 6 saat maaş karşılığı derse girme zorunluluğu getirilmekte, zorunlu dersini tamamlamayanların ders ücreti alamayacaklarının yanı sıra asli görevlerini de yapmamış sayılacakları hükme bağlanmaktadır. Örneğin Okul Müdürü okulla ilgili çıkan bir problem nedeniyle (örneğin kaloriferde çıkan sorun nedeniyle sürekli bir yerlere gitmek durumunda kaldığında) girmesi gereken derslere giremezse ders ücreti alması mümkün görülmemekle beraber, aynı kararın 27.maddesinde yer alan ?MADDE 27- (1) Bu Karara göre zorunlu ek ders görevi verilenlerden, kabul edilebilir bir özrü olmaksızın bu görevini yerine getirmeyenler aslî görevlerini yapmamış sayılır.? hükmüne göre girilemeyen derslerin girilememe gerekçesi ispat edilmek ve geçerli sebep haline getirilmek durumundadır.

Başka bir örnek verecek olursak; öğrencisi rahatsızlanan ya da yaralanan bir okul müdürünün öğrenciyi hastaneye götürmek ile asli görevini yerine getirmek adına derse girmek arasında yapacağı bir tercihteki çelişkiler aşikar olacağından ve bunun ispatında zorluklarla karşılaşılacağı yada bürokratik sorunlarla karşılaşılabileceğinden yöneticilerin ders ya da ek ders görevleri bu esaslardan çıkarılmalı, bunun yerine Makam yada Yöneticilik tazminatları getirilmelidir.

Kaldı ki; 439 ve 657 sayılı kanunlarda ?Ders Niteliğinde Yönetim Görevi? ile ilgili hiçbir tanım bulunmamakla beraber bu ifadeye atıfta bulunan hiçbir hüküm de bulunmamaktadır.

Aynı madde öğretmenler için ele alındığında ilköğretimde bir branş öğretmeninin zorunlu olarak maaş karşılığı girmesi gereken ders saati sayısı 15 olmakla beraber bu sayı Norm Kadro Yönetmeliğine göre bir norm verilmesini gerektiren bir sayıdır. 15 saat dersi olan ve ders bulunamaması nedeniyle zorunlu olan 6 saatlik ek derse giremeyen bir öğretmenin asli görevini yapmamış sayılmasının hukuken izahı mümkün değildir. Bu durumla karşılaşmak öğretmenin kendisi ile ilgili bir durum olmadığından, bu kararın 27.maddesinin de yürütmesinin durdurulması ve iptali gerekmektedir.

Aynı kararın 17.maddesinde

Ders dışı eğitim çalışmaları

?MADDE 17- (1) Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallarda fiilen çalışma yaptıran öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, her bir saat çalışma karşılığında gündüz ücreti üzerinden, haftada azamî 6 saati geçmemek üzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %5'ini geçemez. Bu etkinliklerde görev alacak öğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik için aranılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir. Etkinlik programları okul müdürlüklerince hazırlanır ve millî eğitim müdürlüklerince onaylanır.

(2) Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, bu madde kapsamında ek ders görevi verilmez.?

Bu maddenin (2). Fıkrasında yer alan ?(2) Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, bu madde kapsamında ek ders görevi verilmez.? hükmü; bu karara dayanak olan 439 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek Ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri İle İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanunun 3.maddesinin 2.fıkrasında yer alan ?Bu mecburiyet dışında muvafakatleri ile okullarında resmi ve özel dengi okullarda ikinci devre öğretmenlerine dokuz, birinci devre öğretmenlerine altı saate kadar daha ihtisasları içinde ücretle ek ders ve ekzersiz çalışmaları verilebilir? hükmüne aykırıdır.

Kanunda yöneticiler için hiçbir ayırım yapılmamışken getirilen kararın 2.fıkrasında ?(2) Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, bu madde kapsamında ek ders görevi verilmez.? şeklindeki ifadeyle yöneticilere ayırım yapılmıştır. Yöneticilerden bu görevin alınmasının hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır.

Bu görev ders saatleri dışında veya hafta sonu da yapılabilecek bir ders görevi olduğundan bu kararın 17.maddesinin ?(2) Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, bu madde kapsamında ek ders görevi verilmez. Hükmünü içeren (2). Fıkrasının yürütmesi durdurulmalı ve iptal edilmelidir.

Aynı kararın 12. maddesinin (2) .fıkrasında

(2) Sınav komisyonu üyeliği ve sınav gözcülüğü görevleri kapsamında;

a) Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği ve 15'ten fazla sınav gözcülüğü görevleri,

b) Bir sınavda aynı kişiye hem sınav komisyon üyeliği hem de sınav gözcülüğü,

c) Yöneticiler,

için ücret ödenmez.

İfadesi yer almaktadır. Bu ifadede kullanılan ödenmez ifadesi anayasamızın 18.maddesinin emri olan ? Angarya yasaktır? hükmüne de aykırıdır. Böyle bir ücretin ödenmemesi değil verilmemesi esas olmakla beraber aynı esaslarda verilecek bu tür görevlerde ?öğretmenlere eşit dağıtım? yapılması da hüküm altına alınmalıdır.

Bu nedenle 12.maddenin yürütmesi durdurulmalı ve iptal edilmelidir.

Ayrıca Karar ekinde bulunan Çizelgede İsteğe Bağlı olarak öğretmenlerin alabilecekleri ek ders saatleri ile ilgili saatler belirtilmiş olmasına rağmen Karar metninde bu konuda en küçük bir tanım ya da açıklama yapılmamıştır. İsteğe bağlı derslerin dağıtımında izlenecek yol açıklanmadığından birden çok öğretmenin fazla olan bu derslere talip olmaları durumunda idareye sınırsız yetki tanınması sıkıntılara yol açacaktır. Geçmişte de bu konu da bir çok sorun yaşanmıştır. İdare bu açıklama eksikliğinden yararlanarak yanlı bir yaklaşım sergileyebilecektir. Bu tür düzenlemelerdeki amaçlardan birisi de uygulamada bütünlüğü sağlamak olduğuna ya da keyfi uygulamaları ortadan kaldırmak, iş barışının sağlanmasına katkı da bulunmak olması gerektiğine göre öğretmen ve idarecileri karşı karşıya getirebilecek bu durumun da düzeltilmesi gerektiğinden ek çizelgede bulunan İsteğe Bağlı Ders Görevi tanımının yapılması ve dağıtımının kurala bağlanması gerekmektedir. Bu haliyle hukuki boşluk doğurmaktadır.

Bu nedenle ekli çizelgede yer alan ?İsteğe Bağlı Ders Görevi ? ibaresinin yürütmesinin durdurulması ve iptali gerekmektedir.

HUKUKİ NEDENLER:

T.C. Anayasası, İdare Hukuku, 439 Sayılı Yasa, 657 Sayılı Yasa, M.E.B.İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, İYUK, MK vs yasal mevzuat.

DELİLLER

Resmi Gazete, ve yasal diğer deliller.

NETİCE VE TALEP

Yukarıdaki açıklamalarda da belirtildiği gibi Resmi Gazetenin 16/12/2006 tarih ve 26378 sayıda yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın, Anayasaya ve yasalara aykırı olan 10.Maddesinin tamamı, 4.maddesinin d bendi, 5.maddesinin a bendi, 17.maddesinin (2) . fıkrasının, 27.maddesinin tamamı, 12.maddenin (2). Fıkrasının, Karar eki çizegedeki ?isteğe bağlı ek ders görevi ibaresinin? ; uygulamaya devam edilmesi durumunda içerdiği mali ve hukuki sonuçlar nedeniyle telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağından öncelikle ?Yürütmeyi Durdurma Kararı? verilmesini ve ilgili madde, bend ve fıkraların İptalini ve dava ile ilgili masrafların davalı idare üzerinde bırakılmasını arz ederim.

18/12/2006

Saygılarımızla?

Davacı

Cansel GÜVEN

Anadolu Eğitim, Öğretim Ve Bilim

Hizmetleri Sendikası Adına

Genel Başkan

Ekler:

Ek-1: Resmi Gazetenin 16/12/2006 tarih ve 26378 sayıda yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar Fotokopisi

Ek-2: 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek Ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri İle İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun Fotokopisi

Ek-3: Anadolu Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmetleri Sendikası Yönetim Kurulu Karar Örneği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber