Denklik için YÖK'e başvuran 2000 öğrenci hakkında "sahtekarlıktan" dava açıldı

Haber Giriş : 18 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından aldıkları diplomalara denklik belgesi alabilmek için YÖK'e başvuran yüzlerce öğrenci, "sahtekarlık" suçundan yargılanıyor. YÖK, 2 bine yakın öğrenci hakkında dava açtı.

Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerindeki üniversitelerden mezun olup Türkiye'ye dönen öğrenciler, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) azizliğine uğruyor. YÖK yüzünden 2 bine yakın öğrenci hapse girmek üzere. Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova ve Romanya gibi ülkelerde YÖK'e denk düşen bazı üniversitelerden mezun olan 1800 öğrenci, "sahtekarlık" yaptıkları iddiasıyla yargılanıyor.

Edinilen bilgiye göre, yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için denklik belgesi alabilmek amacıyla YÖK'e başvuran yüzlerce öğrenci, soluğu mahkemede aldı. Bu üniversitelerde 4 yıl okuyan yüzlerce öğrencinin diplomasını kabul etmeyen YÖK, ayrıca "sahtekarlık" iddiasıyla haklarında dava açtı.

Davalar Gürüz döneminden

YÖK, şimdiye kadar 1800 öğrenci hakkında ağır ceza mahkemelerine dava açtı. Davalardan büyük bölümünün Kemal Gürüz'ün YÖK Başkanı olduğu dönemde açıldığı ileri sürüldü. Yaklaşık iki yıldan beri devam eden davalar, yurt dışındaki üniversite rektörlerine yazılan yazılara geç cevap gelmesi nedeniyle şimdiye kadar uzadı.

Söz konusu yabancı üniversitelerden cevap alan mahkemeler ise, davaları bitirmek üzere. Ankara Adliyesi'nde çeşitli ağır ceza mahkemelerinde TCK'nun 342. maddesi uyarınca 8 yıla kadar hapis cezası ile yargılanan öğrencilerle ilgili davalar önümüzdeki günlerde sonuçlanacak. Mağdur öğrencilerin avukatları, AK Parti Hükümeti'nin bu olaya mutlaka el koyması gerektiğini ifade ettiler.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber