Memurlardan Erdoğan'a 'promosyon' ricası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2006 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, banka promosyonlarının tamamının çalışanlara verilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a mektup yazdı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Genel Sekreter Fahrettin Yokuş imzalı mektupta, bankalarla kurum arasında yapılan maaş protokolü nedeniyle elde edilecek promosyon miktarının tamamının, maaş sahibi kamu görevlilerine dağıtılmasını talep etti. Erdoğan'a yazılan mektupta şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği üzere, kamu kurumlarında çalışan personelin aylık ücretlerinin dağıtımı nedeniyle bankalarla kurumlar arasında yapılan protokollerde, bankalararası rekabet gereği bankaların promosyon olarak birtakım hediyeler veya nakit para vermesi bir teamül haline gelmiştir. Ülkemizde birçok kamu kurumu, yapılan protokol sonrasında elde edilen promosyonu çalışanlarına dağıtmıştır. (Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Tütün Mamulleri ve Alkollü İçecekler Üst Kurulu gibi). Promosyon uygulaması hakkında uzun süren çabalarımız neticesinde gelinen bu aşama sevindiricidir. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, Türk Büro-Sen Genel Merkezi'ne gönderdiği 05.12.2005 tarihli ve 22580 sayılı görüş yazısında, promosyon uygulamasını tanımış ve bu ek mali imkanın değerlendirilmesinde tahakkuk dairesine yetki tanıyarak kamu çalışanının bu imkandan yararlanmasının önünü açmıştır. 2006 yılı toplu görüşmelerinde; konu, toplu görüşme taraflarınca ele alınmış, toplu görüşme yapmaya yetkili konfederasyon Türkiye Kamu-Sen'in promosyonların tamamının kamu çalışanlarına ödenmesine ilişkin talebi; bankalar tarafından sağlanan promosyonun 2/3 ünün hak sahibi kamu çalışanlarına, 1/3 ünün ise kurum görevlileri lehine mesleki ihtiyaçlar için tahsis edilmesi gerektiği şeklinde Kamu İşveren Kurulu'nca kısmen kabul görmüştür.

Son olarak, Milli Eğitim Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanı sayın Hüseyin Çelik'in imzasının bulunduğu 12.12.2006 tarihli ve 3910 sayılı yazısında, bakanlığa bağlı il ve ilçe müdürlükleri ve okullarda görevli personelin maaş ödemeleri için bankalarla yapılacak protokol sonrası elde edilen promosyonun yüzde 30'unun okul ve kurumların ihtiyacı için kullanılması ve kalan yüzde 70'lik kısmın ise personele dağıtımı konusunda birimlere talimat göndermiştir. Yaşanan bu gelişmeler nedeniyle diğer kamu kurumlarında görev yapan kamu çalışanlarında da promosyon gelirinin dağıtımı yönünde bir beklenti hasıl olmuştur.

Sonuç olarak; bankalarla kurum arasında yapılan maaş protokolü nedeniyle, elde edilecek promosyon miktarının tamamının, maaş sahibi kamu görevlilerine dağıtımına ilişkin gerekli hukuki girişimlerin ivedi olarak başlatılması, yapılacak hukuki düzenlemelerde, 4688 sayılı yasa, mevzuat hazırlama usul ve esasları hakkında yönetmeliğin 7/2. maddesi ve kamu görevlileri etik davranış ilkeleri yönetmeliğinin 19/3. maddesi gereğince konfederasyonumuzun da görüşüne başvurulması hususunda gereğini saygılarımızla arz ederiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber